Etusivu uutiset Urbaanit lapsiperheet -hanke rakenteille Kalasatamassa

Ajankohtaista

Urbaanit lapsiperheet -hanke rakenteille Kalasatamassa

May 16, 2018

Uutiset

Fira rakentaa A-Kruunu Oy:lle Helsingin Kalasataman Sompasaareen lapsiperheille suunnatun kerrostalon, jonka suunnittelussa on hyödynnetty asukastutkimusta. Fregatti Dygdenin kujalle nousevan 40 vuokra-asunnon kohteen urakkasopimus allekirjoitettiin 15.5.2018.

“Yhä useampi lapsiperhe haluaa asua kaupunkien keskustoissa, mutta usein esteeksi muodostuu huonosti toimivat asuntopohjat tai asumisen hinta. Hyvän suunnittelun ja ARA-korkotukilainan avulla lapsiperheille saadaan toimivia asuntoja kohtuuhintaan urbaaniin ympäristöön”, kertoo A-Kruunu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Hanke kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan.

“Firalla ja A-kruunulla on pitkä yhteinen historia ja tämä on hieno jatko aikaisemmille hankkeille. Olemme rakentaneet luottamusta yhteistyössä ja innoissamme, että saamme rakentaa yhdessä ihmisten näköistä kaupunkia. Rakentamisen monimuotoisuus on meille tärkeää”, sanoo Fira Oy:n toimitusjohtaja Topi Laine.

Fregatti Dygdenin kujalle valmistuvan kohteen suunnittelua varten selvitettiin asukashaastattelujen kautta pienperheiden asumisen käytäntöjä. Selvitys tehtiin yhteistyössä Serum Arkkitehdit Oy:n kanssa ja tutkimuksen toteutti tekniikan tohtori Johanna Lilius. Haastattelujen lisäksi toteutettiin kaksi työpajaa, joihin kutsuttiin asukkaita kommentoimaan alustavia suunnitelmia.

“Perheiden monimuotoistuminen on tuonut mukanaan myös erilaiset tarpeet asumiseen. Tarvitaan joustavia asumisen ratkaisuja eli yleispäteviä asuntoja, jotka pystytään muuttamaan pienin toimenpitein palvelemaan eri tilanteita”, toteaa Mäkimattila.

Asukkaiden arjen toiminnat tehokkaasti huomioon ottava suunnittelu mahdollistaa, että samaan neliömäärään saadaan enemmän toiminnallisuutta. Tavoitteena on helpottaa lapsiperheiden arkea niin asunnoissa kuin myös yhteis- ja ulkotiloissa.

Fregatti Dygdenin kujan asuntojen suunnittelussa on lähtökohtana pidetty keskeistilan ideaa eli keittiö-olohuonetilan toimintaa perheen keskeisenä yhteistilana johon liitetään tasa-arvoisia makuuhuoneita. Huoneet ovat monikäyttöisiä niin, että niihin kaikkiin mahtuu esimerkiksi parisänky. Toiminnallisuutta asuntoihin saadaan myös liukuoviratkaisujen, alkovien ja parvien avulla. Lisäksi asuttavuutta parantavat kuistimaiset eteiset, joihin asunnon varastotilat liittyvät.

“Taloon on suunniteltu useita eri tyyppisiä asuntopohjia. Osa asunnoista on kaksikerroksisia tai parvellisia, ja niillä on omat sisäänkäynnit suoraan ulkoa maan tasosta. Tilan käyttö on suunniteltu tehokkaaksi, mikä on aina kohtuuhintaisuuden edellytys”, korostaa Mäkimattila.

Umpikorttelin keskelle rakentuu suojaisa piha, jossa lapset voivat leikkiä turvallisesti myös yksin.
Fregatti Dygdenin kujan kohteen rakentaminen käynnistyy heti urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ja kohde on valmis vuoden 2019 syksyllä. Asunnot ovat haettavissa kolme kuukautta ennen valmistumista. Vuokrat määräytyvät ARA-ehtojen mukaisesti omakustannusperiaatetta noudattaen.

Lisätietoja:
Jari Mäkimattila
Toimitusjohtaja
A-Kruunu Oy
puh. 040 755 3924

 

Lue viimeisimmät artikkelimme:

Turvallisuusviikko firalaisittain

Fira Modules vastaa moderniin rakennushaasteeseen

Viisi pointtia miten hyvä aikataulutus auttaa pysymään tavoitteissa

Lue lisää