Etusivu uutiset Tiedote: Fira Modules tuo markkinoille älykkäät ja taloteknisesti valmiit modulaariset kylpyhuoneet

Ajankohtaista

Tiedote: Fira Modules tuo markkinoille älykkäät ja taloteknisesti valmiit modulaariset kylpyhuoneet

June 13, 2018

Uutiset

Rakennusalaa uudistavan Fira Group Oy:n tytäryritys, Fira Modules, tuo markkinoille uuden taloteknisen palvelun, moduuleista rakennetun kylpyhuoneen. Kyseessä on älykäs modulaarinen rakennuselementti, joka massatuotetaan tehtaalla taloteknisesti valmiiksi. Firan moduuleilla rakennustyömaan aikainen sisätöiden tarve pienenee jopa puolella.

Fira Modules kylpyhuoneisiin asennetaan valtaosa talotekniikasta valmiiksi tehtaalla, ennen työmaalle viemistä. Niihin yhdistetään valmiiksi lämpö, vesi, ilmanvaihto, viemäri, sähkö ja data osa-alueet. Sen jälkeen kylpyhuonemoduulit tuodaan työmaalle ja lasketaan katolta kuilun kautta paikalleen valmiiseen rakennukseen.

Suurin hyöty ratkaisusta on se, että työmaalla tehtävät sisätyöt vähenevät ja niihin vaadittu aika työmaalla pienenee jopa puolella. Tällä hetkellä kylpyhuoneita voidaan asentaa jopa useampi kuilu päivässä. Fira tarjoaa palvelua ennen kaikkea suunnitteluratkaisuksi rakentajille ja rakennuttajille, mutta siitä uskotaan olevan hyötyä koko alalle.

Tapa mahdollistaa massaräätälöinnin. Tämä kääntää suunnittelun päälaelleen. Nykyisin talosuunnittelussa ensin suunnitellaan rakennus ja vasta sitten pyydetään modulaarista toimittajaa suunnittelemaan siihen sopiva modulaarinen elementti. Firan menetelmällä modulaarisuus otetaan jo suunnittelun pohjaksi, jolloin jokaiseen kohteeseen ei tarvitse suunnitella kylpyhuonetta ja taloteknisiä ratkaisuja erikseen. Ne voidaan massatuottaa. Sisustuksellisesti modulaarista kylpyhuonetta voi kuitenkin kustomoida haluamallaan tavalla.

Nyt Firan kylpyhuoneita on kahta kokoa, joista voidaan tehdä peilikuvaversiot. Pienempi on kooltaan hieman alle neljä neliötä ja isompi hieman alle viisi neliötä.

”Nostamme käyttäjän, rakentajan ja suunnittelijan kokemuksen suunnittelun keskiöön. Emme suunnittele jokaiseen projektiin jokaista kylpyhuonetta erikseen. Tämä parantaa asennettavuutta, taloteknisten ratkaisujen toimivuutta, käytettävyyttä ja designin yksityiskohtia – sekä lisää tuottavuutta merkittävästi,” kertoo Fira Modulesin liiketoimintajohtaja Ville Wikström.

Moduuli integroidaan talon muuhun tekniikkaan, erityisesti älytoimintoihin ja niiden kautta kerättävään dataan. Sitä kautta voidaan kerätä paljon tietoa muun muassa asunnon lämpötilasta, kosteudesta, energian kulutuksesta, mahdollisista vaurioista ja siten säätää toimintoja ja ennaltaehkäistä ongelmia. Talon infrastruktuurista tulee aktiivinen osa jokapäiväistä elämää.

Modulaarinen rakentaminen ei ole alalla uusia asia. Esimerkiksi kansainvälisesti tyypillisimmin puhutaan betonielementeistä, jotka on olleet Pohjoismaissakin käytössä vuosikymmeniä. Firan kehittämä moduuli poikkeaa merkittävästi tämän päivän vaihtoehdoista. Fira Modules tuottaa älykkäitä talotekniikka- ja kylpyhuonemoduuleja, jotka on koottu valmiiksi tehtaissa ja jotka ovat valmiita asennettavaksi suoraan työmaalla rakennuksen kylpyhuonelinjaan. Lisäksi älytoimintojen ja tietoliikenneverkkojen valmiiksi liittäminen valmiiseen moduuliin ovat vielä maailmalla vasta tulevaisuutta.

”Uskomme, että modulaarinen rakentaminen tulee olemaan vallankumouksellinen rakennusalalla. Se vaikuttaa tuottavuuteen ja rakennusten älykkyyteen. Tätä voidaan verrata autoteollisuuteen. Autojen valmistus muuttui ensin yksilötuotannosta massatuotantoon liukuhihnavalmistamisen kautta. Nykyään autot kootaan suuresta määrästä tarkasti määriteltyjä osamoduuleita ja yhdessä autossa on myös valtava määrä älyä; se on oma tietokoneensa. Olemme nyt rakennusalalla tekemässä samaa.”

Lisätietoja:
Ville Wikström
Liiketoimintajohtaja
Fira Modules
+358 40 566 3033

Lue lisää