Etusivu uutiset Tiedote: Rakentamisen kehittäminen näkyy kansalaisille parempana laatuna

Tiedote

Tiedote: Rakentamisen kehittäminen näkyy kansalaisille parempana laatuna

October 17, 2018

Uutiset

Rakennusalaa uudistava Fira on rakentanut Helsingin Kalasatamaan Capella-kerrostaloa, jossa on  rakentamisen aikana hyödynnetty monia uusia keinoja alalle tyypillisimpien haasteiden ratkaisemiseksi. Capellassa Fira on keskittynyt rakentamisen kipeimpiin ongelmakohtiin: laatuun, turvallisuuteen ja kustannusten hallintaan. Capella on ollut Firalle pilottihanke, jossa se on hyödyntänyt lukuisia erilaisia uusia digitaalisia työkaluja ja -tapoja. Uusien työkalujen ja -menetelmien ansiosta Capella myös valmistuu normaalia rakentamistapaa nopeammin.

Firan mukaan rakentamisen kehittäminen hyödyttää rakennusten asukkaita, käyttäjiä ja omistajia rakennusten laadun parantumisen kautta. Rakentamisen kehittäminen hyödyttää myös rakennusalan toimijoita, sillä se parantaa alan tuottavuutta.

”Capellassa olemme hyödyntäneet monia erilaisia työkaluja ja -menetelmiä, joiden ansiosta esimerkiksi virheisiin on voitu puuttua aiempaa nopeammin. Rakentamisessa yksi virhe monistuu helposti useaan eri huoneistoon ennen kuin se huomataan, ja siksi korjaaminen on hidasta ja kallista. Reaaliaikaisen seurannan ansiosta pystyimme Capellassa puuttumaan virheisiin nopeasti eivätkä virheet monistuneet”, toteaa Firan Onnistu työmaalla -ohjelman omistaja Sakari Pesonen.

Myös kosteuden kuivattaminen helpottui käytössä olleen olosuhdeseurannan ansiosta, sillä olosuhteet pystyttiin optimoimaan kuivumista varten.  Olosuhdeseurantaa varten jokaiseen huoneistoon oltiin asennettu sensorit, jotka antoivat tietoa asunnon lämpötilasta, ilmankosteudesta ja ilmanpaineesta.

Firan mukaan teknologian hyödyntäminen on avainasemassa rakentamisen kehittämisessä, mutta se ei yksinään riitä.

”Tärkeintä on ollut löytää toimintatapoja, jotka aidosti helpottavat työn tekemistä ja parantavat rakentamisen laatua. Siksi Capellan työmaallakin avainroolissa on ollut innovatiivinen työnjohto, joka sai testata ja kehittää digitaalisia työkalujamme”, kiittää Pesonen.

Rakennusalan ongelmat ovat kansainvälisiä

Fira on kehittänyt osan digitaalisista työkaluista itse ja sen tavoitteena on tuoda kehitetyt palvelut ja tuotteet muiden rakennusalan toimijoiden käyttöön, jolloin hyödyistä pääsee osaksi mahdollisimman laaja joukko ihmisiä sekä Suomessa että ulkomailla.

”Rakennusalan ongelmat ovat globaaleja. Firalla ja koko Suomella on hyvä mahdollisuus nousta globaaliksi alan uudistajaksi”, Pesonen sanoo.

Firan mukaan rakennusalalla on käynnistymässä maailman potentiaalisesti arvokkain disruptio ja Fira haluaa olla sen etujoukoissa. Rakennusalan muutos tapahtuu lisäämällä tietoa myös digitaalisesti, kehittämällä alustoja, modulaarisuutta, hyödyntämällä robotiikkaa ja tekoälyä sekä lisäämällä toiminnan läpinäkyvyyttä.

”Rakennusala on kehittynyt hitaasti, ja viimeisten 20 vuoden aikana alan tuottavuus on kasvanut vain prosentin vuodessa. Rakennusala edustaa yli 10:tä prosenttia globaalista BKT:sta, ja 7 prosenttia maailman työikäisistä on töissä rakennusalalla. Kun tämä volyymi saadaan tuotua nykyaikaan, niin mahdollisuudet ovat globaalisti huikeat”, Pesonen toteaa.

Fira nousi suuren yleisön tietoisuuteen noin kaksi vuotta sitten toteuttamalla Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevan kerrostalon putkiremontin siten, että asukkaiden evakkoaika oli vain kaksi viikkoa. Normaalisti vastaava haitta-aika on noin 12 viikkoa.

Lisätiedot:

Sakari Pesonen
Onnistu työmaalla -ohjelman omistaja
+358 40 120 7442
sakari.pesonen@fira.fi


Hyödynnä älykkäitä ratkaisuja ja onnistu työmaallaOnnistu työmaalla -Raportti

Kalasatamaan on noussut Capella -asuinkerrostalo, jonka rakentamisen aikana on työstetty rakennusalan kipeimpiä kohtia; laatua, nopeutta, turvallisuutta ja kustannusten hallintaa digitaalisia työkaluja hyödyntämällä sekä alan perinteisiä toimintatapoja muuttamalla.

Capella oli meille Firassa pilottihanke, jossa hyödynsimme lukuisia erilaisia uusia teknologisia työkaluja ja -tapoja. Käymme raportissa läpi parhaat käytännöt ja opit tietotyökalujen hyödyntämisessä työmaalla.

Jätä tietosi alla olevaan lomakkeeseen niin pääset lataamaan raportin saman tien:Lue lisää