Etusivu uutiset Fira pitelee naruja Lidlin jättihankkeessa

Ajankohtaista

Fira pitelee naruja Lidlin jättihankkeessa

December 4, 2017

Uutiset

Suomen suurimpiin kuuluva logistiikkakeskus valmistuu loppuvuodesta 2018

Yksi Suomen suurimmista logistiikkakeskuksista nousee Järvenpäähän loppuvuodesta 2018. Kyseessä on Lidlin keskus, jolla on kokoa peräti noin 60 000 neliömetriä. Sadan miljoonan euron arvoinen hanke on urakkana niin mittava, että se luo projekti-insinööri Sami Kalliomäelle aivan uudenlaisia paineita. Jo lähtökohta oli haastava: projekti oli ollut käynnissä jo puoli vuotta siinä vaiheessa, kun Kalliomäki kollegoineen tuli mukaan.

– Hyppäsimme liikkuvaan junaan. Maanrakennusurakoitsija oli vetänyt hanketta ensimmäiset puoli vuotta, jonka jälkeen me otimme vastuun hankkeesta. Tärkeintä oli pitää huoli siitä, että työt eivät keskeydy työnjohdon vaihtuessa, Kalliomäki kertoo.

Firan vastuulla projektissa ovat toimistorakennus, katot, ulkoseinät, lattiat ja väliseinät. Omia sivu-urakoitaan ovat maanrakennus, hallin teräsrakenteet, talotekniikka, kalusteet sekä turvajärjestelmät.

Miten onnistut pitämään käsissäsi näin massiivisen ja monimutkaisen urakan naruja?

– Kompromisseja tekemällä. Kommunikointi on kaiken a ja o. Pidämme yhteistoimintapalavereita, joissa suunnitelmia ja mahdollisia muutoksia käydään yhdessä läpi. Tämä projekti on erityinen myös siksi, että Lidille tyypilliseen tapaan logistiikkakeskus rakennetaan tarkan kansainvälisen konseptin mukaan, Kalliomäki sanoo.

Pieninä paloina hyvä tulee

Koska kyseessä on poikkeuksellisen iso rakennus, jokainen rakennusvaihe täytyy pilkkoa pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi seinäpinta-alaa on huikeat 70 000 neliömetriä. Seinä kootaan kevytelementeistä. Yhtenä haasteena on ollut myös saada nopeasti riittävä määrä osaavia rakennusammattilaisia.

– Suomessa on rajallinen määrä osaajia. Jos samaan aikaan on käynnissä toinen vastaavanlainen rakennushanke, ammattilaiset saattavat olla kiinni siinä. Rakentaminen käy nyt kuumana ja asentajat ovat kortilla. Olemme kuitenkin saaneet tarvitsemamme osaajat, Kalliomäki sanoo.

Suuri mittakaava tuo haasteita myös työturvallisuuteen. Harjakorkeus on 22 metriä. Kaikki pituudet, korkeudet ja massat ovat niin valtavia, että jokaisessa työvaiheessa on oltava erityisen huolellinen. Tonttikin on 24 hehtaarin kokoinen. Työmaan portille on tuotu Pelastuslaitosta varten opastustaulu, josta rakennustyömaan reitit käyvät ilmi.

Lidl on ollut Suomessa 15 vuotta. Fira on 15 vuotta vanha rakennusyritys. Löytyykö muita yhtäläisyyksiä?

– Molemmat ovat aloittaneet pienestä kapeasta segmentistä ja molemmilla on oma, muista erottuva konsepti, jolla on saatu rakennettua vahva asema markkinoilla.

Lue lisää