Etusivu uutiset Tiedote: Asuinkorttelista innovatiivinen uusiutuvan energian lähde

Ajankohtaista

Tiedote: Asuinkorttelista innovatiivinen uusiutuvan energian lähde

February 23, 2017

Uutiset

Asuntosäätiö, Fira Oy, VVO-konserni ja Helen Oy valmistelevat yhdessä Helsingin Kalasatamaan monimuotoisen asumisen korttelia, jossa tavoitteena on viedä asumisen laatu ja energiatehokkuus tulevaisuuden vaatimusten tasolle. Niin kutsutussa SunZEB-plusenergiamallissa käännetään nykyisessä rakentamistavassa ongelmaksi koettu, auringosta rakennuksille aiheutuva ylilämpökuorma mahdollisuudeksi, jossa rakennukset toimivatkin uusiutuvan energian lähteinä. Ensimmäisten talojen rakentaminen käynnistyy vuonna 2018.

Uudessa konseptissa suuret ikkunapinnat tuovat auringon valon ja lämmön sisälle optimaalisesti kesällä ja talvella. Kesällä auringon energia ja muut hukkaenergiat kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä. Ratkaisu tarjoaa mahdollisuuden hyvään asumiseen kaikkina vuodenaikoina.

Korttelista osa kaupunkitason energiaratkaisua

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä asumisen rooli on merkittävä. Talokohtaisista energiansäästöratkaisuista on päästävä pikaisesti alueellisiin, resurssiviisaisiin ja energiatehokkaampiin konsepteihin. Siksi koemme pilottihankkeen toteuttamisen korttelikokonaisuudessa erittäin tärkeäksi kehitysaskeleeksi, kehityspäällikkö Jouni Kivirinne Helen Oy:stä kertoo.

Helenin tarjoamassa SunZEB-mallissa energian käytön ja tuoton energiavirtoja tarkastellaan yksittäistä rakennusta laajemmalla tasolla. Alueellisesti primäärienergian käyttö ja CO2-päästöt jäävät merkittävästi alhaisemmiksi kuin ratkaisuissa, jossa lämpö- ja jäähdytysenergia tuotetaan ja käytetään vain kohdekohtaisesti. Näin paikallisen uusiutuvan energian käyttö lisääntyy ja päästöt vähenevät.

Kalasataman Sompasaaren korttelirakenne sopii luontevasti SunZEB-rakentamiseen. Teknisesti mallin soveltaminen ei automaattisesti edellytä alueellista kokonaisratkaisua vaan voidaan toteuttaa myös kohde ja talo kerrallaan.

Rakennuttajat Asuntosäätiö, Fira Oy ja VVO-konserni rakentavat jokainen oman kiinteistönsä samaan korttelikokonaisuuteen.

Aurinkoarkkitehtuurilla mukavuutta asumiseen

Asuntojen suunnittelussa SunZEB-malli mahdollistaa laajojen ikkunapintojen käytön tinkimättä miellyttävistä sisäolosuhteista. Korttelissa toteutuvalla aurinkoarkkitehtuurilla voidaan uudella tavalla hyödyntää rakennuspaikan hienot meri- ja puistonäköalat. Valoisuudesta ja maisemista nauttiminen tuovat iloa asumiseen.

Lisää tietoa VTT:n tekemästä SunZeb-selvityksestä

Kalasatama Helsingin kaupungin sivuilla

Kalasatamassa testataan tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä syntyy kestävän kehityksen mukainen, vähäpäästöinen energiajärjestelmä palveluineen. Vuoteen 2040 mennessä alueella on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa.

SunZeb = Sun ZeroEnergyBuilding

 

Lisätietoja:

Kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen, VVO-yhtymä Oyj, puh. 0400 243144, kim.jolkkonen(at)vvo.fi
Verstas-päällikkö Matti Partanen, Fira Oy, puh. 040 744 4062, matti.partanen(at)fira.fi
Kehityspäällikkö Jouni Kivirinne, Helen Oy, puh. 040 334 1868, jouni.kivirinne(at)helen.fi
Rakennuttajapäällikkö Mari Takala, Asuntosäätiö, puh. 020 161 2480, mari.takala(at)asuntosaatio.fi

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostavatko rakennusalan murros ja digitalisaatio?

Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaisimmat uutisemme sekä työntekijöidemme mietteet rakennusalan tulevaisuudesta.

Klikkaa ja tilaa uutiskirjeemme!