Etusivu referenssit Sofiakylän hoivakoti

Sofiakylän hoivakoti

Ilmarinen Oyj

Vuosi
2010 - 2012

Sijainti
Kivimiehenkatu 4, Nokia

Kategoria
Liike- ja toimitilarakentaminen

Laajuus
2 000 brm2

Pääsuunnittelija
Arkkitehtitoimisto Päivärinne

Urakkamuoto
Firan Verstas ja projektinjohtourakka


Kohteen kuvaus

Johdimme Ilmariselle Firan Verstas -työskentelyllä Sofiakylä 2 vammaispalvelukeskuksen rakennushankkeen kehittämisen hankkeen investointipäätöksen tekemistä ja käynnistämistä varten. Lähtötietoina olivat laajuustiedot ja tonttipaikka. Vastasimme hankkeen suunnittelunohjauksesta ja rakentamisesta.

Sofiakylä on Firan palvelurakentamisen mallilla suunniteltu ja rakennettu, kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville tarkoitettu palvelutalo. Hankkeen suunnittelu ja toteuttaminen kokosi yhteen joukon ammattilaisia – HoviKoti, Sofiakylän henkilökunta, Ilmarinen, Arkkitehtitoimisto Mika Päivärinne, kehitysvammaisten vanhempia sekä kaupungin edustajia – , jotka olivat yhdessä rakentamassa Sofiakylän unelmaa. Tuloksena on ainutlaatuinen kehitysvammaisten koti, joka pitää sisällään 9 tilapäishoitopaikkaa (6 lapsille, 3 lapsille tai aikuisille) ja 3 ryhmäkotia omassa rauhassa rakennuksen toisessa kerroksessa (4, 5 ja 9 ryhmäkotiasuntoa, joista yksi on autismin kirjoon kuuluville).

HoviKodin toimitusjohtaja Jussi Peltonen pitää Firan Verstas® -hankekehitysprosessia investointina rakennushankkeelle. Yhdessä tekeminen on luonut tiiviimmän sitoutumisen hankkeeseen.

-“Kun henkilö on itse ollut mukana tekemässä ja suunnittelemassa, hanke tuntuu omalta. Halusimme pitää pöydän avoimena kaikille alan toimijoille ja keskustelulle”, sanoo Jussi Peltonen, HoviKoti Oy:n toimitusjohtaja 

Suunnittelutyössä ei lähdetty perinteisten rakennusprojektien tyyliin liikkeelle teknisestä suunnittelusta, vaan kaikki suunnittelu tapahtui kehitysvammaisten käyttäjien ehdoilla. Yhdessä kehittäminen johti suoraviivaiseen toteutukseen, koska muutoksia ei tarvinnut juurikaan tehdä enää toteutusvaiheessa. Näin hankkeen kustannukset ja aikataulu pitivät ja toteutus sujui suunnitelmien mukaisesti.

“Olemme selvästi rakentamassa yhteistä juttua.”

– “Olemme selvästi rakentamassa yhteistä juttua. Työmaakokoukset käydään hyvässä hengessä, eikä muutoksia rakennusaikana ole juuri tullut. Ne muutokset, jotka ovat tulleet, ovat lähteneet käyttäjän toiveista ja vaatimuksista, kun asiakkaiden tarpeet ovat kehitysprosessin aikana täsmentyneet.”

Firan työpäällikkö Jyrki Latvala, sekä Firan paikallinen henkilökunta vastaavamestari Pekka Niskavaara ja työmaainsinööri Juha Iivonen saivat asiakkailta erittäin positiivista palautetta toteutuksesta.

“Yhteistyö on ollut saumatonta. Erityisen tyytyväinen olen Juhan ja Pekan kanssa käytyihin moniin käytännön asioita koskeviin pikkupalavereihin rakennustyömaalla.”

Muita projekteja

Technopolis Ruoholahti vaihe II

Energiakuja 3, Helsinki
2010 - 2012

As Oy Ruusukvartsinkuja 2

Ruusukvartsinkuja 2, Vantaa
2016 - 2017