Etusivu referenssit ASO Capella

ASO Capella

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti

Vuosi
2017 - 2018

Kategoria
Asuntorakentaminen

Laajuus
2352 asm2

Pääsuunnittelija
POOK Arkkitehtitoimisto Oy, Pentti Raiski

Urakkamuoto
KVR-urakka


Kohteen kuvaus

Yhdessä tehty koti

Fira toimii KVR-urakoitsijana Kalasatamaan rakentuvassa kerrostalossa Capellassa. Tilaajan saappaissa seisoo Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti. Hanke muodostuu kolme- ja seitsemänkerroksisesta ullakollisesta asuinkerrostalosta ja pysäköintikannesta. 

Kohteeseen valmistuu asumisoikeusasuntoja, joihin yhteen muuttaa Vilja. Uutta asuntoa suunniteltiin yhdessä Firan palveluinsinöörin kanssa. Kalasatamaan Viljalle valmistuu yksiö, sellainen, jonka valinnoista hän itse päätti.

Hankkeen alkuvaiheessa talon tuleville asukkaille järjestettiin asukasiltoja, joissa muun muassa kohteen arkkitehti kertoi valitsemistaan ratkaisuista. Asukasilloissa Vilja pääsi tutustumaan tuleviin naapureihinsa. Iltamissa pihatoimikuntaan valikoituivat halukkaat osalliset, kehittämään pihapiiriä asukkaiden näköiseksi terasseineen ja muine ratkaisuineen.  

Tahtiaikatuotanto, digitaalisuus ja työnjohto avainroolissa 

Capellan hankkeessa suurimmat vaikutukset saatiin aikaan tahtiaikatuotannon ja digitaalisten palvelujen käyttöönoton avulla.  

”Ne ovat nopeuttaneet toimintaa ja parantaneet laatua. Uudet työkalut ja tavat paransivat myös työmaan logistiikkaa. Työmaalla on ollut siis vähemmän rojua, johon kompastua. Edestakaisia siirtymisiä on ollut myös vähemmän, jolloin onnettomuuksien riski ja niiden määrä on pienentynyt”, Firan kehitysjohtaja Otto Alhava kertoo. 

Työmaa testialustana 

Tahtiajan ja digitaalisten työkalujen lisäksi Fira testasi Capellassa muun muassa työmaan olosuhdeseurantaa. Lisäksi Capella toimi kokeilualustana myös muille toimijoille. Mukana testaamassa on ollut tutkijoita ja startupeja. Kerätyn tiedon ja oppien avulla Fira jatkaa uusien ratkaisujen kehittämistä seuraavilla työmailla ja vie opit lopuksi käyttöön kaikille työmailleen. 

Firan tavoitteena on tuoda kehitetyt palvelut ja tuotteet muiden rakennusalan toimijoiden käyttöön, jolloin hyödyistä pääsee osaksi mahdollisimman laaja joukko ihmisiä, niin Suomessa kuin ulkomailla.  

Nopeammin, laadukkaammin ja turvallisemmin  

Firan Capella-työmaalla pilotoitujen ratkaisujen avulla rakentamisesta tehtiin nopeampaa, laadukkaampaa ja turvallisempaa sekä kustannuksiltaan helpommin hallittavaa.  

Capella oli valmis luovutettavaksi alkuperäistä aikataulua aiemmin. Aikaa säästettiin esimerkiksi tahtiaikatuotannolla saavutetun tehokkuuden, digitaalisten työkalujen ja toteutuslähtöisen suunnittelun avulla. 


Onnistu työmaalla -raportti

Muita projekteja

Malagankatu 2 - ryhmärakentaminen

Helsinki
2017 - 2019

Kauppakeskus Länsituuli & As Oy Länsituuli
(Raitinkartano)

Espoo
2018 - 2020