Etusivu Palvelut Ryhmärakentaminen Asunto Oy Helsingin Malagankatu 2 Usein kysytyt kysymykset – Malagankatu 2

Usein kysytyt kysymykset

Asunto Oy Helsingin Malagankatu 2

Koska saan tietää jätkäsaaren kustannuksista?

Olemme tehneet kohteesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ensimmäiset suunnitelmat asuntojen yhteiskäyttötiloista ja asuntopohjista. Nyt ilmoitetut kustannusarviot ovat lopullisia ja näin ollen maksimihinta, jonka rakentaminen voi maksaa.

 

Voivatko Malagankatu 2:n kustannukset muuttua rakentamisen aikana?

Voivat muuttua, mutta eivät yli ilmoitetun rakentamisen kattokustannusarvion. Kattokustannusarvio on määräytynyt ydinryhmätyöskentelyn mukaan.

 

Miten asukkaiden maksukyky varmistetaan?

Jätkäsaaren tulevien asukkaiden maksukyky varmistetaan oman asunnon varaamisen jälkeen. Asukkaiden kyky rahoittaa varatun asunnon hankintakustannus varmistetaan ryhmärakennuttamissopimuksen allekirjoittamisen aikana. Tämä tapahtuu esimerkiksi maksusitoumuksella tai lainatakaudella.

 

Mikä on Firan palkkio hankkeessa?

Firan saama palkkio on 12% prosenttiosuus koko hankkeen kustannuksista sekä konsultointipakkio 3%.

 

Mihin rakentamisen kustannusarvio perustuu?

Rakentamisen kustannusarvio perustuu Firan ydinosaamiseen. Käytämme työssämme kustannustietomallia ja rakennustietomallia, mikä mahdollistaa vaihtoehtoisten ratkaisujen vertailun helposti ja nopeasti. Näin voidaan tehdä riskittömiä valintoja hankkeen laajuudesta, kustannuksesta ja laatutasosta jo hankkeen alkuvaiheessa. Kustannustietomallin hyödyistä voi katsoa myös lisää videosta.

 

Tuleeko huoneiston hankintahinnan lisäksi muita kustannuksia?

Vain mikäli asukas niin haluaa. Huoneiston hankintahinnan lisäksi tuleva asukas voi tehdä muutoksia omaan huoneistoonsa. Tuleva asukas voi halutessaan tehdä myös valintoja, jotka vaikuttaa huoneiston hankintahinnan alenemiseen. Näin voi tapahtua, mikäli asukas esimerkiksi valitsee perustasosta poikkeavia materiaaleja.

 

Voinko myydä asunnon rakentamisen aikana?

Kyllä. Voit myydä asunnon koska tahansa asunto-osakeyhtiön perustamisen jälkeen. Asunnon myyjän tulee saattaa ostajan tietoon kaikki hankkeeseen liittyvät erityispiirteet ja velvollisuudet.

 

Mikä on osallistumismaksu

Osallistumismaksulla varaat itsellesi tietyn asunnon kohteesta. Varauksen voi purkaa ennen ryhmärakennuttamissopimuksen allekirjoittamista, jolloin osallistumismaksu palautetaan kokonaisuudessaan takaisin.

Osallistumismaksu on 30 euroa kutakin ryhmärakennuttamishankkeeseen osallistuvalle rakennutettavaksi suunniteltua asuinneliötä kohti mutta kuitenkin korkeintaan 3 000 euroa.

 

Miten hanke rahoitetaan?

Tälle hankkeelle pankki myöntää 70% yhtiölainan. Ryhmärakennuttajat maksavat itse omasta asunnostaa jäljelle jäävät 30%.

 

Koska voin ostaa tontin itselleni?

As Oy:llä on tontin määräosan lunastusoikeus rakennusten valmistumisen yhteydessä ja vuosittain. Määräosan lunastushinta tarkistetaan aina kaupantekohetkellä elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti (alentumista ei huomioida). Kaupunki on hinnoitellut tontin per kerrosneliömetrimäärä. Se on sitten jaettu huoneistojen neliömetrien suhteessa. Lunastushintaan lisättävä kaupasta As Oy:lle aiheutuvat kulut, joita ovat varainsiirtovero (4%), kaupanvahvistajanpalkkio (120e), lainhuudon hakemiskulu (111e) sekä mahdollisesti kiinnityksen purkukulu (42 euroa).

 

Voiko kuka tahansa osallistua tähän hankkeeseen?

Kyllä, kuka tahansa 18v täyttänyt yksityisenkilö voi osallistua hankkeeseen. Vain Firan oma henkilökunta ja heidän lähiomaiset eivät saa osallistua hankkeeseen.

 

Onko nyt käytettyjen asuntohintojen jyvitysperusteista saatavilla tarkempaa tietoa tai yksilöintiä?

Jyvitys noudattaa yleistä käytäntöä asuntomarkkinoilla. Siinä on huomioitu asunnon koko ja sijainti eri kerroksissa. Eli pieni on neliöhinnaltaan kalliimpi ja hinta nousee, mitä ylempänä asunto sijaitsee. Sen jälkeen on tehty pienehköjä korjauksia esimerkiksi asunnon sijainnin perusteella. Jyvitys on lisäksi käyty läpi kiinteistövälityksen ammattilaisen kanssa.

 

Joissain asunnoissa ei ole piirretty väliseiniä, kuuluvatko ne perustason kustannuksiin?

Kyllä. Perustasoon sisältyy väliseinät ja pinnat. Ainoastaan sauna ei sisälly asunnon arvioituihin rakennuskustannuksiin.

 

Hanke saa pankin takaamaa rahoitusta. Mitkä ovat lainan yksityiskohdat?

Laina-aika 25 vuotta
viitekorko euribor 12kk lainan marginaali 1,5% 3 ensimmäistä vuotta lyhennysvapaita Lainalle on mahdollista tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä kuluitta ennen hallinnon luovutusta ja tämän jälkeen koron maksupäivinä puolivuosittain Laina on tasalyhenteinen. Lainan lyhennyksen osuus on kiinteä, ja korkojen osuus voi muuttua lainan viitekoron muutoksia vastaavasti. Mahdollinen koron muutos ei vaikuta laina-aikaan, vaan maksuerän koron suuruuteen.