Etusivu Blogi Yhteistyöllä syntyy putkiremontti, josta jää hyvä mieli.

Fira Ketterä Putkiremontti

Yhteistyöllä syntyy putkiremontti, josta jää hyvä mieli.

April 6, 2017

Blog

Epäilyksiä, väärinymmärryksiä. Näkemyseroja rahasta, aikataulusta tai laadusta. Puhumattomuutta ja huutamista…
Jokaisessa työelämäni aikana läpikäymistäni linjasaneeraushankkeista on jossain vaiheessa esiintynytjoitain edellä mainituista asioista. Jopa niissä hyvin menneissä. Eripura leimaa enemmän tai vähemmän ilmapiiriä, missä toisaalta ihmiset tekevät työtään ja toisaalta talon asukkaat puolustavat sitä kaikista pyhintä, omaa kotiaan. Pahinta tässä on se tosiasia, että tätä pidetään alalla vakiona. Mistä tämä johtuu? Ja vielä oleellisempaa: täytyykö tämän olla näin?

Pitkät prosessit kuluttavat

Perinteisessä, totutun kaavan mukaisessa putkiremonttihankkeessa taloyhtiö käy läpi useita kilpailuttamalla tapahtuvia valintoja. Pitkän prosessin aikana valitaan projektipäällikkö, hankesuunnittelun toteuttava suunnittelutoimisto, toteutussuunnittelu sekä remontin viime kädessä toteuttava urakoitsija. Suunnitelmien edetessä lyödään usein lukkoon sekä kustannuksia että teknisiä ratkaisuja, joiden perusteella yksilöllisten muutosten tekeminen omassa kylpyhuoneessa voi olla mahdotonta.

Siinä vaiheessa, kun perinteisen kilpailutusprosessin nostattama sakea pöly on laskeutunut ja valittu urakoitsija lopulta saapuu areenalle, aikaa on voinut kulua vuosia. Ilmapiiri on saattanut tulehtua jo ennen kuin ensimmäistäkään piikkauskonetta on käynnistetty. Tämä ei voi olla vaikuttamatta itse urakan toteutukseen, joka on kuitenkin se tärkein vaihe projektissa.

Yhteistyöllä hyvä mieli kaikille

Halusimme muutoksen vallalla olevaan toimintamalliin luodaksemme lisää arvoa putkiremonttihankkeisiin. Tiivistimme osaamisemme putkiremonteista ja asiakkailtamme saadun palautteen putkiremontin kokonaismalliksi, Fira Ketteräksi. Käänsimme koko edellä kuvatun prosessin päälaelleen niin, että asumisen toiveet ja tarpeet ohjaavat teknistä suunnittelua. Teemme tiivistä yhteistyötä hallituksen ja osakkaiden kanssa. Kyselemme, teemme äänestyksiä ja selvitämme taloyhtiön tahtotilan. On tärkeää antaa osakkaille vaikutusvaltaa remontin suhteen.

Hyvän mielen saavuttamiseksi huomiota tulee kiinnittää myös suunnitteluun. Fira Ketterässä suunnittelemme Big Room-mallilla, jossa kaikilla osapuolilla on edustus: paikalla ovat työn toteuttajat, suunnittelijat, taloyhtiön edustajat ja valvoja. Yhdessä suunnittelemalla vältetään suunnittelun ristiriidat, ja mukana olevat urakoitsijan edustajat tuovat suunnitteluun mukaan äärimmäisen tärkeän toteutettavuuden näkökulman. Suunnittelu tehdään fyysisesti kohteessa, jotta päästään katsomaan mahdollisia ongelmakohtia heti paikan päälle. Epäilyttäviä rakenteita avataan, jotta suunnittelun lähtötiedot saadaan oikeiksi. Tällä vältetään työn aikaiset yllätykset, joista seuraa aina poikkeamia niin aikataulullisesti kuin taloudellistikin.

Olen saanut etuoikeuden olla mukana Fira Ketterän ensimmäisissä toteutuvissa hankkeissa, ja jo nyt voin sanoa, että olemme onnistuneet rikkomaan useita rakennusalan kaikista pinttyneimpiä myyttejä. Ilmapiiri hankkeissa on ollut poikkeuksetta hyvä ja yhteistyö erittäin palkitsevaa. Koska projektin kaikilla osapuolilla on yhteinen tavoite – paras mahdollinen putkiremontti – eturistiriitoja ei synny.

Uskon, että olemme luoneet tulevaisuuden tavan tehdä putkiremontteja. Uuden vakion.

Lue lisää
Lataa ilmainen putkiremonttiopas

Kokosimme asiantuntijoidemme parhaat vinkit tähän oppaaseen. Klikkaa ja käy lataamassa opas!