Etusivu Blogi Ydinryhmätapaamisessa luotiin luottamuksen ilmapiiri, jonka päälle on hyvä rakentaa

Ryhmärakentaminen

Ydinryhmätapaamisessa luotiin luottamuksen ilmapiiri, jonka päälle on hyvä rakentaa

October 4, 2016

Blog

Firan Jätkäsaaren ryhmärakentamishankkeen ydinryhmätyöskentely starttasi rakentavissa tunnelmissa tiistai-iltana 12.4.2016. Tapahtumahotelli Huoneen Innohuoneeseen kokoontui parikymmentä ydinryhmäläistä, joiden joukossa oli niin sinkkuja, nuoria pariskuntia, sijoittajia, eläkeläisiä kuin perheellisiäkin. Ilmassa oli utelias ja odottava tunnelma.

Tapahtuma aloitettiin kertomalla ryhmärakentamista ja Jätkäsaaren hankkeen yksityiskohdista sekä aikataulusta. Lisäksi käytiin läpi ryhmärakentamisen sopimukset ja niihin liittyvät tärkeät ajankohdat. Ydinryhmäläiset halusivat eniten lisätietoja Helsingin kaupungin määrittelemästä tontin hinnasta ja rahan siirtymisen aikatauluista. Myös näihin asioihin saatiin tilaisuudessa vastaukset.

Hankkeen arkkitehti Tuomo Siitonen esitteli hankkeen pohjia ja asemakaavaa sekä suunnitteluratkaisuja ja niiden taustoja. Suunnitelmat olivat vakuuttavia ja erityisesti alakertaan kaavaillut liiketilat, niiden sisältö ja mahdollisuus liittää ne yläkerran asuntoihin herättivät kiinnostusta ja niille pohdittiin erilaisia käyttötarkoituksia.

Ydinryhmäläisten puheensorina ja yhteinen kiinnostus hankkeen edistämiseksi täytti Innohuoneen väliajoilla. Keskustelua käytiin erityisesti Firan palkkiosta, joka oli ehdotettu kiinteäksi 12 prosentin osuudeksi rakentamisen kustannuksista. Pohdintaa käytiin muun muassa siitä, että ohjaako tämä Firaa suunnittelemaan mahdollisimman kalliin rakennuksen. Keskustelujen pohjalta palkkiomalli vietiin uudestaan piirustuspöydän ääreen ja uusi palkkiomalli esitellään seuraavassa ydinryhmän kokouksessa.

Osallistavan Toiveiden tynnyri -työskentelyn pohjaksi esiteltiin ydinryhmän kyselytuloksia, joiden mukaan tämän ryhmän kiinnostus hankkeeseen heräsi ennen kaikkea sijainnin, edullisen hinnan ja oman asunnon vaikuttamismahdollisuuksien myötä. Yhteisöllisyyden tulokulma oli jäänyt kyselyjen mukaan hieman pienemmäksi merkittäväksi tekijäksi, mutta sekin oli ihmisiä ydinryhmätyöskentelyyn innostanut ja mahdollisesti kasvaa ydinryhmätyöskentelyn myötä.

Toiveiden tynnyrissä annettiin ihmisille vapaat kädet esittää toiveita, haaveita ja inhokkeja hankkeen suhteen. Tavoiteltaviksi teemoiksi nousivat läpinäkyvyys ja rehellinen toimintatapa, aikataulussa pysyminen sekä hinta-laatusuhteen kautta arvon maksimoinen. Hankkeen keskeisimmiksi inhokeiksi eli vältettäviksi asioiksi nousivat taas turha vääntö pienistä lillukanvarsista ja hintaa nostavat hullutukset. Myöskään riitaisaa taloyhtiötä ei haluttu, ja rakentamisvirheiden kitkemistä sekä tarkkaa laadun- ja työnvalvontaa pidettiin keskeisenä käräjien välttämiseksi tulevaisuudessa.

Ensimmäinen ydinryhmän tapaaminen loi positiivisen ja keskustelevan ilmapiirin, minkä pohjalta hanke edistyy, opimme toisistamme paljon ja voimme jatkaa yhteissuunnittelua jatkuvasti itseämme ja toisiamme kehittäen.

Tästä on hyvä jatkaa!

Lue lisää