Etusivu Blogi Verstas toimii tulkkina käyttäjien ja rakentajien välillä

Insinöörin ja ihmisen välissä Rakentaminen Tehdään yhdessä Vuorovaikutus

Verstas toimii tulkkina käyttäjien ja rakentajien välillä

March 2, 2018

Blog

Tärkeintä hankkeessa kuin hankkeessa on, että lopputulos palvelee käyttäjän toiveita ja tarpeita mahdollisimman hyvin. Siksi asukkaiden ja rakentajien osallistaminen on meille jo arkipäivää, vaikka se on rakennusalalla varsin uusi tapa toteuttaa hankesuunnittelua.

Meillä osallistaminen tapahtuu Verstaissa ja hyödynnämme niitä kaikenlaisissa hankkeissa aina putkiremonteista uusien Startup -tilojen suunnitteluun. Mitä Verstaat oikein ovat ja miten asukkaat ja rakentajat voivat niistä hyötyä?

Mikä on Verstas?

Rakennusprojektiin kuuluu aina useita eri osapuolia, joilla kullakin on tärkeää tietoa projektin eri osa-alueista. Fira tuo osapuolet yhteen Verstaisiin, joissa käyttäjät ja rakentajat pääsevät yhdessä keskustelemaan ja jakamaan tietoa keskenään. Verstas tuo ratkaisun siihen ongelmaan, että käyttäjät puhuvat käyttäjää ja rakentajat rakentajaa ja toimii ikään kuin tulkkina eri osapuolten välillä.

”Tärkeintä on astua tilaisuuteen avoimin mielin ja katsoa millainen ideoiden kirjo Verstaassa syntyy”, sanoo Eelis Rytkönen, bisneskehitysveijari.

Kaikkien mielipiteet merkitsevät

Verstaan selkeimmät ja merkittävimmät hyödyt ovat läpinäkyvyys ja keskusteluyhteyden luominen. Verstastilaisuudessa ihmiset saavat kirjoittaa ideoitaan ja toiveitaan lapuille, jotka kerätään yhteen kaikkien nähtäville. Yhteen kootut vastaukset muodostavat tilan tarpeista kokonaiskuvan, joka on selkeä sekä käyttäjille että rakentajille.

Kun kaikki saavat osallistua, kaikkia myös kuullaan. Kun vastaukset ovat avoimia, ne antavat osapuolille realistisen kuvan muiden toiveista ja innostavat keskustelemaan muiden mielipiteistä ja ideoista.

”Parasta Verstaissa onkin, että kaikkien mielipide tuodaan näkyväksi, eikä kukaan pääse dominoimaan. Usein ihmiset myös ottavat valmiin paikan helpommin omakseen, kun ovat päässeet pohtimaan ja ideoimaan sitä jo alusta alkaen”, kertoo palveluinsinööri Laura Kähkölä.

Hintalappu helpottaa päätöksentekoa

Verstaasta kerätyt tarpeet käännetään rakennuskielelle. Siten työlle voidaan antaa hintalappu, jonka pohjalta käyttäjille muodostuu kuva siitä, mitä erilaiset toiveet kustantavat ja mitä kannattaa toteuttaa. Kaikkia toiveita ei valitettavasti aina voida toteuttaa, mutta eri vaihtoehtojen kustannusten kautta päätöksenteko helpottuu.

”Verstaiden avulla myös huomaamme ajoissa, jos jokin suunnitelma osoittautuu toteuttamiskelvottomaksi. Parasta on ollut päästä esittelemään valmiita tiloja, joissa lopulliseen konseptiin on jäänyt paljon ideoita alkuperäisistä Verstaista. Sellaiset tilat tuntuvat aina omalta”, Rytkönen kertoo.

Miksi Verstas?

  • Helpottaa ymmärtämään projektin kokonaisuutta sekä käyttäjien että rakentajien näkökulmasta
  • Avaa keskustelun sekä väylän muiden mielipiteiden kuulemiseen
  • Auttaa hahmottamaan työn hintaa sekä ymmärtämään erilaisten toiveiden kustannuksia
  • Valmis tila tuntuu omalta nopeasti, kun suunnittelussa on ollut mukana jo alusta alkaen.

Lataa opas – Kokemustietoa rakennuttajalle

Koostimme asiantuntijoidemme parhaat vinkit ja kokemukset rakennushankkeiden läpiviennistä oppaan muotoon.

Oppaan vinkkejä hyödyntämällä viet rakennushankkeesi maaliin niin, että liiketoimintasi kukoistaa. Täytä lomake ja lataa ilmainen opas alta!Lue lisää