Etusivu Blogi "Palkataan valvojille valvojat"

Putkiremontti Vuorovaikutus

“Palkataan valvojille valvojat” – Kuinka estää ongelmien kasautuminen putkiremonttihankkeessa

August 26, 2020

Blog

“Palkataan valvojille valvojat”

Kuulin tämän lausahduksen isännöitsijältä, joka kertoi eräästä vaikeuksissa olevasta putkiremonttihankkeesta ja taloyhtiön hallituksen epätoivoisista aikeista taklata tilanne. Tosiasia kuitenkin on, että väärille raiteille ajautuneen putkiremonttihankkeen oikaiseminen on erittäin vaikeaa. Sitä kuvastaa ”palkataan valvojille valvojat” -lausahduskin.

Ymmärrän täysin epätoivoisen hallituksen tilanteen. Valittavana on vain huonoja ja erittäin huonoja vaihtoehtoja. Aikaa ei saa käännettyä taaksepäin, joten tilanteesta on koitettava selvitä erilaisten korjausliikkeiden avulla, jotka ovat käytännössä kuin purkka pikku-Matin autossa.

Selvitä ongelmien juurisyy

Oppimisen sekä tulevien hankkeiden onnistumisen kannalta olennaisinta on ymmärtää ongelmien juurisyy. Ja tarkoitan todellisen juurisyyn selvittämistä, enkä osapuolten syyttävien sormien kohdistamista toisiinsa. Uskaltaisin väittää, että juurisyy selvitetään aivan liian harvoin, sillä ongelmallisista hankkeista halutaan päästä nopeasti eroon.

Kun tähän lisätään se, että putkiremonttihanke toteutetaan taloyhtiöissä useimmiten kerran sukupolvessa, ei tilaajaosapuolelle isännöitsijää lukuun ottamatta kerry kokemuksen tuomia arvokkaita oppeja. Tilaaja on kuitenkin aina hankkeen omistaja ja ratkaisevassa roolissa alkuvaiheen askelmerkeistä kuten siitä, kuinka eri toimijoita aletaan kytkeä hankkeeseen mukaan. Tämä on useasti aivan ratkaiseva tekijä, jolla on suuri vaikutus hankkeen tuleviin keskeisiin ratkaisuihin.

Jos hypätään vielä hetkeksi hallituksen saappaisiin, joka pohtii valvojien vahtimiseen valvojien palkkaamista. Eikö ole aika epäreilua, että he ovat joutuneet tilanteeseen jopa hieman sattumalta? Tämä kiteyttää mielestäni koko putkiremonttitoimialan haasteellisuuden ja samalla hienouden. Kuinka saada tilaajille näkyväksi erittäin aikaisessa vaiheessa, eli ennen kuin ensimmäistäkään ulkopuolista osapuolta on kytketty mukaan, eri ratkaisut hankkeen etenemisvaihtoehdoiksi?

Olen nähnyt, että kaikilla eri hankemalleilla on mahdollista saada onnistuneita hankkeita aikaiseksi. Ja jos puhutaan valvojista, olen nähnyt erittäin ammattitaitoisia valvojia, jotka auttavat omalla ammattitaidollaan tekemään oikeita ratkaisuja hankkeen eduksi. Ja valvojat siis kuuluvat mielestäni ehdottomasti jokaiseen hankemalliin. Useissa hankemalleissa on yksi keskeinen seikka, joka vaikuttaa onnistumisen todennäköisyyteen. Kuka kantaa tilaajan rinnalla kokonaisvaltaisen vastuun siitä, että taloyhtiölle ja sen asukkaille toimitetaan onnistunut remontti?

→ Lataa ilmainen putkiremonttiopas

Yhden pääkumppanin malli

Kyllä, olen henkilökohtaisesti täysin vakuuttunut yli kymmenen vuotta putkiremonttitoimialaa nähneenä ja yli 100 projektia oman organisaation toteuttamana tehneenä, että yhden pääkumppanin malli on paras. Tällöin vastuukysymykset eivät jää epäselviksi. Vastuulliset kokonaistoteuttajat ovat myös tehneet paljon töitä kantaakseen tuon vastuun. Tietoa hankkeen hyödyntämiseksi aletaan keräämään jo hankesuunnittelu- ja kustannusarviovaiheessa. Prosessi on aidosti mietitty niin, että  tuotantovaiheessa on hyvin helppo toteuttaa pitkin matkaa jalostunut ratkaisu asiakkaalle.

Listasin vastuukysymysten lisäksi muita konkreettisia hyötyjä, joita yhden pääkumppanin mallista koituu:

  • Tietoa ei häviä hankesuunnittelusta takuuajan loppuun eri osapuolten välille
  • Aikataulullisesti on mahdollista edetä tarvittaessa ripeämmin, koska kaikki toimittajapuolen langat ovat yksissä käsissä ja välivaiheita ei tarvita
  • Jo hankkeen alkuvaiheessa tilaajan on mahdollista hyvinkin läpinäkyvästi käsitellä eri ratkaisuvaihtoehtojen todellisia kustannuksia ja tehdä päätöksiä tietoon perustuen
  • Hankkeen eri tavoitteita voidaan aidosti priorisoida. Esimerkiksi jos halutaan erittäin nopea haitta-aika, voidaan siihen vaikuttaa hyvinkin monessa eri kohdassa ennen itse toteutuksen alkua.

Hanke on kokonaiskustannustehokkain, sillä: 

  1. osapuolten määrä on rajattu,
  2. kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, tulee ratkaisuista huomattavasti edullisempia,
  3. kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, voidaan aikataulu optimoida, aika on rahaa tässäkin asiassa,
  4. kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, 2 vuoden takuu- ja 10 vuoden vastuuajan kustannukset halutaan minimiin ja laatua tehdään kerralla,
  5. kun hankkeelle valitaan yhteisen intressin sopimusmalli (esim. projektinjohtourakka tai allianssimalli), ratkaisu hankkeen parhaaksi etsitään kaikkien toimesta.

Hallitusten kannattaa ehdottomasti jutella urakoitsijavetoisten toimittajien kanssa jo heti ensimmäisten toimijoiden joukossa. Keskustelun perusteella voi sitten tehdä päätöksiä siltä pohjalta, mikä tuntuu omalle taloyhtiölle parhaalta vaihtoehdolta.

→ Varaa ilmainen putkiremonttikonsultaatio ja kohdekartoitus

Kirjoittaja

Sami Kokkonen

Johtaja
Putkiremontit & asuntokorjaukset
+358 400 204 250
sami.kokkonen@fira.fi

Lue lisää