Etusivu Blogi Vaihtoehtojen kehittäminen asumiseen hyödyttää kaikkia

Asuminen Asumisen muutos Asumisosuuskunta Kaupunki Koti Ryhmärakentaminen Tehdään yhdessä

Vaihtoehtojen kehittäminen asumiseen hyödyttää kaikkia

March 25, 2019

Blog

Maailma on muuttunut viime vuosina yhä enemmän siihen suuntaan, ettei kaikkea tarvitse omistaa itse. Esimerkiksi Airbnb ei omista yhtään hotellihuonetta, Uber ei omista yhtään autoa ja Alibaballa ei ole lainkaan omaa varastoa. Monet eivät omista enää autoaan, yksityisleasingit ja yhteiskäyttöautot ovat jo arkipäivää. Mutta edelleen etenkin me suomalaiset käytämme vuosikymmenien ajan tuloistamme suuren osan omistaaksemme asuntomme.

Kaupungistumisen vuoksi ihmiset pakkautuvat kasvukeskuksiin, työn, uusien mahdollisuuksien ja paremman elämän perässä. Tämä on johtanut ja johtaa myös asumiskustannusten nousuun kasvukeskuksissa. Se merkitsee yhä useammalle keskituloiselle sitä, että omistusasuminen karkaa heidän ulottumattomiinsa.

On vaarana, että omistusasumisesta tulee eriarvoisuutta lisäävä tekijä. Ne, joilla on pääomaa, voivat asua omistusasunnossa ja lisäksi ehkä jopa sijoittaa sijoitusasuntoihin. Muut asuvat vuokralla.

Vuokra-asumisessa ei ole mitään pahaa tai huonoa. Mutta jos vaihtoehtoja asumiseen on vain kaksi, se voi kasvukeskuksissa johtaa siihen, että vuokralaiset ovat vuokramarkkinoiden ”armoilla”. Jo nyt puhutaan siitä, että vuokra-asunnon saaminen on vaikeaa. Se johtaa sekä hintojen nousemiseen että siihen, ettei tavallinen tallaaja enää kelpaa. Opiskelijan, määräaikaisessa työsuhteessa olevan, osa-aikaisen tai sinkun on vaikea todistaa maksukyvykkyyttään.

Me tarvitsemme siis uudenlaisia vaihtoehtoja, jotta jatkossakin on tarjolla työvoimaa. Kimppa-asuminen on jo yleistynyt muidenkin kuin opiskelijoiden keskuudessa. Kerrostalojen ryhmärakentaminen mahdollistaa markkinahintoja edullisemman ja yksilöllisemmän rakentamisen. Osuuskunta-asumisessa asukas toimii omana vuokranantajanaan. Nuoret sukupolvet ajattelevat jo toisin. Rahaa ei haluta käyttää asuntovelan maksamiseen.

Mitä tämä kaikki asumisen ja omistamisen uudistaminen sitten vaatisi? Uudenlaisia malleja rahoittamiseen ja sopimuksiin. Välikäsien karsimista. Asiakaslähtöistä, osallistavaa suunnittelua ja rakentamista. Visioiden rinnalle kaivattaisiin nyt nopeasti konkreettisia ratkaisuja, joilla pääkaupunkiseudulle saataisiin lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Yksi esimerkki uudenlaisesta mallista on osuuskunta-asuminen, jossa asukas omistaa osuuden osuuskuntaa ja maksaa osuuskunnalle vuokraa. Osuuskunta tarjoaa asukkaalle alueen hintatasoa edullisempaa vuokra-asumista omistusasumisen laadulla ja turvalla.

Jos uusia ratkaisuja ei kehitetä lisää, on vaarana, että ihmisten elämänlaatu kärsii. Tai sitten kasvu tyrehtyy siihen, ettei kasvukeskuksiin saada houkuteltua työvoimaa. Kaikki eivät ole hyvätuloisia.

Lue lisää