Etusivu Blogi Uusia oppeja catchaamassa

Työkulttuuri

Uusia oppeja catchaamassa

August 17, 2016

Blog

Suunnittelu on koko rakentamisen perusta. Monesti kuitenkin kiire ja kokemattomuus saattavat johtaa kokonaisuuden kannalta puutteellisiin loppuratkaisuihin. Varsinkin nuorempi sukupolvi ei ole ehtinyt kartuttamaan kustannustietoutta ja taitoa optimointiin. Eikä tämä ole mikään ihme, sillä harvassa oppilaitoksessa korostetaan erilaisten ratkaisujen vaikutusta kustannuksiin. Tiedon siirtyminen rakentajien ja suunnittelijoiden välillä on vielä vajavaista, jolloin arvokas osaaminen jää jakamatta. Osapuolten tulisi nähdä projektit yhteisinä aikaansaannoksina, eikä vain oman työn suorittamisena ja edellytys tälle on se, että jokainen projektiin osallistuva henkilö on valmis ja halukas sitoutumaan työhönsä koko hankkeen ajaksi.

Suuri ero meidän nuorten osaajien ja vanhojen konkareiden välillä on kasvaminen tietotekniikan parissa. Olemme tottuneet pyörittämään tietomallia ja tuottamaan siihen sisältöä yhteistyössä muiden kanssa. Myös tiedon jakaminen verkon kautta on meille luontevaa. Tietomallinnuksen myötä informaation siirtyminen hankkeen vaiheesta toiseen on parantunut, mutta ilman todellista sitoutumista kokonaishyöty jää saavuttamatta. Tämä tulee esille viimeistään työmaavaiheessa, kun suunnitteluratkaisut toteutuvat. Varmasti suurin osa suunnittelijoista haluaa ymmärtää päätöksiensä merkityksen, myös rahallisesti.

Rakennusalan ammattilaisilla ei ole enää varaa pysyä omissa kopeissaan ja toivoa lopputuloksen olevan yhtenevä. Yhdessä tekemällä ratkaisut syntyvät helpommin ja jokainen oppii uutta. Valitettavasti olemme ajautuneet kuitenkin kohti kulttuuria, jossa sähköposteihin ei vastata ja suunnitelmien todellinen tarkoitus unohtuu. Kaipaisimmekin reaaliaikaista keskusteluväylää tuotannon työntekijöiden ja suunnittelijoiden välillä. Tällä tavoin pystyttäisiin uudistamaan vanhoja toimimattomia käytäntöjä ja tehostamaan rakentamista. Ilmastoidussa toimistossa on helppo tuudittautua vuosikymmeniä vallinneisiin käytäntöihin ja liian usein työnsuorittajan palaute haihtuu sylkenä montun pohjalle.

Rakennusala voisikin ottaa oppia pinnalla olevasta Pokémon GO:sta! Toisilleen tuntemattomat ihmiset kohtaavat tavoitellessaan niin yhteistä kuin omaakin etuaan. Lopulta jokainen oppii jotain, menettämättä mitään. Ja koko tämän ajan ihmiset ovat nauttineet siitä, mitä tekevät. Oppimisen ja hauskuuden yhdistäminen ei ole mitenkään uutta, välillä se vain pääsee unohtumaan. Tästä lähin siis laatikollinen rakennuspalikoita mukaan (kaikki havainnollistava kelpaa) ja avoimin mielin vaihtamaan ideoita. Päivitämme vanhan viisauden uudempaan versioon: ”Hyvin suunniteltu voi olla enemmän kuin puoliksi tehty”.

Lotta Hakanen & Joona Hannonen

Lue lisää