Etusivu Blogi Viikko työnjohtoharjoittelijan matkassa

Firalaiset Työntekijäkokemus

Viikko työnjohtoharjoittelijan matkassa

June 13, 2018

Blog

Maanantai

Aloitan viikon mittaisen miniblogin kirjoittamisen hitaana maanantai-aamuna. Töitä on takana kolme viikkoa, eikä blogille ole pahemmin riittänyt aikaa. Harjoitteluni alkoi, kuten toivoin, hypyllä suoraan altaan syvään päätyyn. Ensimmäisestä päivästä lähtien olen saanut vastuullisia työtehtäviä, eikä aika ole käynyt pitkäksi.

Uusia taitoja on opittava lisää ja itseään on patistettava mukavuusalueensa ulkopuolelle jatkuvasti. Työtehtäviini on kuulunut väliseinien ja -pohjien materiaalilaskuja, siivous- ja raivaustöiden organisointia, työmaan lukituksen järjestämistä ja sekalaisia tavaratilauksia unohtamatta puuduttavaa, mutta tarpeellista laskujen litterointia.

Kohde on palvelutalon ja huoneistohotellin muodostama asuinrakennuskompleksi Vantaan Tikkurilassa. Talot ovat runkovaiheessa ja niiden väliin tulee kaksikerroksinen parkkitalo, jonka kannella on myös piha- ja istutusalue. Kerroksia taloihin tulee kahdeksan. Työmaatoimisto ja sosiaalitilat sijaitsevat läheisessä toimistorakennuksessa.

Työporukka on hienosti sanottuna heterogeenistä mutta dynaamista. Muun muassa pääkaupunkiseutu, Pohjanmaa, Viro ja Varsinais-Suomi ovat edustettuina työmaatoimistossa. Kaikki tekevät työnsä ominaisella tyylillään. Erään henkilön päivittäinen zen ja tsemppausasenne saattaa ärsyttää toista peruspessimistisempää luonnetta. Työmaalla vahvasti edustettu pohjalainen leveäpuheisuus vie helposti hiljaisen helsinkiläisen suunvuoron. Silti asiat tulevat hoidetuiksi ja huumori kukkii.

Työmaan ulkovaluista vastaava mestari siirtyi toiselle työmaalle hieman ennen kuin parkkihallin ja pihakannen valut saatiin viimeisteltyä. Kyseinen työnjohtaja tuntui osaavan työnsä todella hyvin. Pääsin seuraamaan hänen johtamaansa parkkihallin kannen valua lähietäisyydeltä ja näin, kuinka paljon suuri valuprosessi vaatii tarkkaavaisuutta työnjohdolta. Sain täksi viikoksi ottaa hänen vastuualueensa haltuuni. Vastuu hirvittää, mutta minulla on tukena kaksi kokeneempaa työnjohtajaa ja työmaapäällikkö, jotka auttavat, minkä omilta töiltään ehtivät.

Tiistai

Työtehtäväni eivät suinkaan rajoitu ulkovalujen valvontaan, vaan etsin aktiivisesti työmaalla asioita, jotka vaativat tekemistä. Kiireisimpiä tehtäviä viime aikoina ovat ollet kerrosten seinustojen raivaus tasoite- ja maalaustöiden tieltä. Olen myös piirrellyt seiniin varauksia kiinteille kalusteille ja pitänyt tiiviisti yhteyttä pintakäsittelyurakoitsijan työnjohtajaan, helpottaakseni hänen työtään mahdollisimman paljon. Pyrin myös parhaani mukaan tutustumaan työmaainsinöörien tehtäviin ja ottamaan heidän käsistään mahdollisimman paljon töitä itselleni. Lisäksi kyselen rakennustyömiehiltä heidän tarpeistaan.

Roolini on ollut ikään kuin olla kaikkien palvelijana. En karsasta muiden palvelemista, vaan pidän itsestään selvänä, että olen parhaiten hyödyksi, kun mahdollistan itseäni ammattitaitoisempien tekijöiden työt.

Keskiviikko

Suurimman osan työpäivästäni tein jo ensimmäisestä harjoittelupaikastani tuttua logistista organisointia. Pääsin tilaamaan ja järjestämään parkkihallin reunuksen pellitystöitä. Samalla tutustuin uuteen urakoitsijaan, jonka kanssa tulin toimeen varsin hyvin. Työmaan henkilöstö onkin ollut poikkeuksetta varsin helposti lähestyttävää. Tai ehkä olen vain vastustamattoman sympaattinen persoona. Oli asian laita niin tai näin, en ole joutunut vielä kertaakaan konfliktitilanteisiin työmaalla. Asiat tuntuvat sujuvan Firan alaisuudessa melko diplomaattisesti, vaikka vaikeuksia kohdattaisiin.

Olen myös saanut henkilökohtaisesti hyvää palautetta nopeasta toiminnasta. Pyrin hoitamaan vaaditut piirustukset, suunnitelmat ja tavaratoimitukset ajallaan niitä pyytäville työntekijöille. Juuri näiden pienten asioiden hoitamiseen ei ole aiemmin tuntunut riittävän resursseja harvalukuisella työnjohdolla.

Torstai

Keskeneräiseen parkkihalliin ei ole muuta kulkua, kuin portaat, ja suurempien tavarakuormien siirtäminen pois hallista vaatii nosturia.  Elementtiasennukset ovat meneillään huoneistohotellissa, mikä työllistää nosturia jatkuvasti. Työmaalogistinen kokemukseni on osoittautunut hyödyksi, kun nostoja pitää järjestää nopealla aikataululla oikeaan paikkaan elementtiasennusten välissä. Paikallavalu-urakoitsija onkin tullut viimepäivinä tutuksi, kun muottitukia on pitänyt nostella noutoa varten parkkihallista parkkikannelle.

Paikallavalu-urakoitsijan työnjohtaja on myös ajankohtainen yhteyshenkilö, koska parkkihallin osia valetaan huomenna minun valvovan silmäni alla. Tehtäväni on järjestää valulle puitteet ja järjestelyt ja tarkkailla työtapoja ja työn laatua.

Perjantai

Olin ensimmäistä kertaa Firan ainoana rivirakennustyönjohtajana paikalla. Huomasin suosioni nousseen silmissä: arviolta joka kolmas työntekijä työmaalla nyki hihasta ja sanoi, että jotain pitäisi tilata tai järjestää. Tunsin ensimmäistä kertaa olevani todella olennainen osa työmaan koneistoa – toivottavasti öljy, enkä kapula rattaiden välissä.

Vastuullisin tehtäväni oli parkkipaikan pienten valujen järjestäminen ja valvonta. Betonia oli yllättäen tilattu liian vähän ja lisää oli hankittava lennosta. Onneksi tilauksen saapumisessa ei kestänyt kovin kauaa, eikä pieni viivästys vaikuttanut dramaattisesti työn kulkuun. Muistin ulkotöiden työnjohtajan ennen lähtöään lausumat, yksinkertaisuudessaan lohdulliset sanat: ”Hyvin se menee.”  Pidin ohjat käsissäni ja annoin minulle esitettyihin kysymyksiin vastaukset kuin apteekin hyllyltä. Olin tehnyt läksyni ja luonut valamistilanteesta etukäteen selkeän vision mielessäni, mutta olin myös henkisesti varautunut yllätyksiin.

Tämä uudessa vastuullisessa tehtävässä ja odottamattomassa tilanteessa työskentely oli opettavuudessaan elämäni merkittävimpiä rakentamisen alalla. Rakentamisessa, kuten kaikessa muussakin, kaikki uusi tuntuu vaikealta salatieteeltä, kunnes sitä joutuu itse pakon edessä tekemään. Stressinsietokykyäni koeteltiin, mutta saatettuani työt loppuun olin löytänyt itsestäni täysin uusia kykyjä. Mikään ei ole liian vaikeaa, jos siitä ei tee liian vaikeaa.

Ymmärrän, että rakentamisen ala pitää sisällään asioita, joiden taitamiseen vaaditaan kymmenien vuosien kokemus. Uskon kuitenkin, että tämän kesän jälkeen voin rehellisesti sanoa olevani rakentamisen osaaja.

Jos firalaisuus tuntuu omalta jutulta, katso avoinna olevat työpaikkamme täältä!
Tutustu Firan toimitilarakentamiseen!
Fira käyttää työmaajohtamisessa SiteDriveä, tutustu ohjelmaan täällä!
Lue lisää