Etusivu Blogi Työturvallisuuden ”oikeat” riskitekijät

Työkulttuuri Työmaa

Työturvallisuuden ”oikeat” riskitekijät

June 27, 2017

Blog

Edellisessä tekstissäni käsittelin työmaan ilmapiiriä ja työturvallisuutta yleisemmällä tasolla. Julkaisun jälkeen olen saanut kunnian vaihtaa mielipiteitä aiheesta usean kollegani ja alan ammattilaisen kanssa. Lähes kaikista keskusteluista löytyy selvä kolmen kärki, jotka (tai joiden puute) koetaan suurimmiksi riskeiksi työmailla:

Kiire.

Ensimmäiseksi itselleni mieleen tuleva ongelma. Eikä edes oikea kiire, vaan kiireen ilmapiiri. Alituinen hoputtaminen, ”ruoskiminen”, uhkailu, epärealistiset aikataulut ja äärimmilleen ajettu hintakilpailu ajavat kiireeseen. Ei näin. Meidän, eli työnjohdon, homma on kitkeä tämä työmailta.

Ammattitaito.

Useat edellisessä mainitut syyt ajavat ammattimiehiä muualle, ja ”halpoja ja hyviä” miehiä työmaille. Vanha sanonta sanoo, että kun etsit halpaa ja hyvää, kyseessä on kaksi eri miestä… Kiire voi toki saada ammattimiehenkin huolimattomammaksi. Väsymys, stressi, huono liksa ja liian monta rautaa tulessa. Ammattitaitoiset tekijät, ja varsinkin työmaan johto, ovat työturvallisuuden kivijalkoja. Tämäkin on meidän käsissämme.

Joukkue.

Tämä enemmänkin edellisten kahden summa. Kun asiat tehdään oikein, oikeaan aikaan ja oikeiden ihmisten toimesta, homma yleensä onnistuu. Vielä parempi on, jos työt tehdään ja suunnitellaan yhdessä ja varmistetaan tekijöiltä suunnitelmien sekä aikataulun toteutettavuus. Luotetaan puolin toisin toisiimme, annetaan ja otetaan vastuuta, ja voitetaan (tai kaadutaan) yhdessä.

Nämähän ovat kauhean selkeitä asioita ihmisten siviilielämässä. Kuka tahansa tunnistaa kiireen ja tumpelot ihmiset, kun sellaisen vaikkapa lähikaupassa tai liikenteessä näkevät. Jalkapallossa tai sählyssä joukkuehenki on selviö ja perhe-elämässäkin suotavaa… Eikö näiden perusteella olisi hirmu järkevää rakentaa myös työmaan organisaatio, aikataulu ja varsinkin se porukka?

 

@Tuomas, työmaalta

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostavatko rakennusalan murros ja digitalisaatio?

Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaisimmat uutisemme sekä työntekijöidemme mietteet rakennusalan tulevaisuudesta.

Klikkaa ja tilaa uutiskirjeemme!