Etusivu Blogi Työelämä on ihmisen parasta aikaa

Ihmisten motivaatio Työkulttuuri Työntekijäkokemus

Työelämä on ihmisen parasta aikaa

March 23, 2018

Blog

Noin puolitoistavuotta sitten Erkka Westerlund kävi valmentamassa paria Firan työmaata. Erkka puhui silloin laatuaika käsitteestä, siitä kuinka helposti ihminen mieltää laatuajan työn ja arjen ulkopuoliseksi joutoajaksi. Hetkiksi, kun saa tehdä mitä itse haluaa, ilman arjen tuomia velvoitteita ja vaatimuksia. Hänen pointtinsa oli se, että jos ajattelussamme irrotamme laatuajan arjen ulkopuoliseksi asiaksi, elämä sisältää loppujen lopuksi hyvin vähän laatuaikaa, ja siten laatuelämää. Puhumme ajattelun muutoksesta paljon. Olisiko tässä oiva paikkaa muuttaa ajatteluamme sekä itsemme, että meidän lähellä olevien hyväksi?

Myönnän, että sorrun itsekin vääränlaiseen laatuaika-ajatusmalliin liian usein kiireisten ruuhkavuosien keskellä. Teen tätä siitäkin huolimatta, vaikka moni elämänvaiheen jo läpikäynyt jaksaa muistuttaa, kuinka ruuhkavuodet ovat jälkeenpäin muisteltuna mahtavaa aikaa, ehkä jopa elämän parasta.

Pitääkö ajan kullata muistot?

Kiireen keskellä on suomalaisen pessimismin kautta helpompi ajatella, että aika on varmasti kullannut muistot. Ja kyllä, aika todella kultaa muistot. Arkisen sanonnan taustalla on paljon psykologista tutkimustietoa siitä, että muistojen kultaaminen on oikeastaan ihmiselle luontainen puolustusmekanismi.

Puolustusmekanismin tarkoitus on varmistaa se, että emme jää roikkumaan menneisiin haasteisiin tai ikäviin tapahtumiin, vaan sen sijaan pyrimme oppimaan niistä. Pyrimme menemään eteenpäin löytämällä ja korostamalla menneiden elämänkokemustemme hyviä puolia huonojen sijaan. Mutta pystyisimmekö nauttimaan tästä hetkestä ja näkemään sen laatuaikana ilman mielemme ”muistojen kultaamisprosessin” tarvetta?

Väitän, että pystymme. Meidän on syytä panostaa asiaan, sillä laatuaika on tässä ja nyt, ja se on jokaiselle tavoittelemisen arvoista. Me ansaitsemme sen. Ajattelun muutokseen pyrkiminen on hyvä paikka aloittaa, mutta kokemuksesta tiedän, että se ei ole helppoa. Tueksi tarvitaan pieniä ja joskus suurempiakin arjen toimenpiteitä, joiden kautta laatuaika muistuttaa olemassaolostaan myös arjen kiireiden keskellä. Parhaimmassa tapauksessa niin, että näemme loppujen lopuksi arjen kiireet laatuaikana. Työympäristössä kaikki tämä kulminoituu sanaan työntekijäkokemus.

Työntekijäkokemus

Mystisesti monien tiimikortteihin ilmestynyt ”EX” (Employee Experience), on kuulunut puheissa viime aikoina yhä enemmän, mutta sen tarkempi sisältö on varmasti jäänyt useimmille vielä kaukaiseksi. Asia on kuitenkin viime kädessä hyvin yksinkertainen: miltä tuntuu olla töissä? Löydätkö työarjestasi sitä peräänkuulutettua laatuaikaa, jonka seurauksena kokemus työskentelystä on sinulle henkilökohtaisesti hyvä jo tänään. Ja jos laatuaikaa ei ole tarpeeksi, mitä tulisi muuttaa, jotta sitä olisi enemmän.

Vaikka hyvä työntekijäkokemus on jo itsessään tavoittelemisen arvoinen, sillä on myös paljon positiivisia heijastevaikutuksia. Hyvällä kokemuksella maanantaina on kiva tulla töihin ja se hyvä fiilis tuntuu sekä näkyy itsemme lisäksi asiakkaille, kumppaneille ja tietysti myös kollegoillesi synnyttäen vielä parempaa kokemusta. Se myös helpottaa esimerkiksi kasvun vaatimaa rekrytointitarvetta, koska silloin kun työntekijät todella haluavat pysyä osana porukkaa, on silloin uusia työntekijöitä on helpompi saada mukaan. Hyvä työntekijäkokemus on siis fiksua liiketoimintaa ja varmasti fiksumman yhteiskunnan rakentamista.

Tavoitteena toimialan paras työpaikka

Yksi pitkän tähtäimen tavoitteistamme Firalla on pystyä tarjoamaan toimialan paras työntekijäkokemus. Vaikka olemme jo tehneet asian suhteen monenlaista, joskus on hyvä pysähtyä ja katsoa missä olemme nyt.

Olemme kartoituksien perusteella työntekijäkokemuksen nykytilan suhteen monessa asiassa jo erittäin hyvässä tilanteessa. Opittavaa ja kehitettävää riittää myös. Jotta tavoitteet saadaan täytettyä, on jokaisen meistä kannettava kortemme kekoon. Työntekijäkokemus ei ole vain HR:n, johdon eikä vain esimiesten asia. Se on meidän kaikkien yhteinen asia, jonka hyödyt tulevat varmasti moninkertaisina takaisin, kun otamme asiaksemme kehittää sitä.

Tämän vuoksi avoin ja suora vuoropuhelu siitä missä olemme, mihin haluamme päästä ja kuinka sinne pääsemme on kaikkein tärkeintä. Kärsivällisyyttä unohtamatta. Joskus muutoksien näkyminen arjessa vie aikaa, toiset enemmän toiset vähemmän. Nautitaan tästä päivästä ja rakennettaan vielä parempaa huomista yhdessä!

Lue lisää
Firalaiseksi? Liity joukkoomme

Haemme kasvavaan joukkoomme jatkuvasti osaajia. Lue lisää Firalaisesta kulttuurista ja katso avoimet paikkamme.