Etusivu Blogi Tietomalliartesaanit mahdollistavat ihmisten unelmia

Rakentamisen ABC

Tietomalliartesaanit mahdollistavat ihmisten unelmia

February 23, 2017

Blog

Suunnittelemme ihmisille koteja. Jännä jargoni palloilee ilman halki. Navis, Tocoman ja Silverbucket. Elpoja, runkoja, putkia ja lvi-koneita. Sänkkäreitä, sokkeleita, onteloita, pilareita, kannaksia ja vapuja. Delta-paloja, muurausta, rappausta, räystäskorkoja, lasia ja papukattoja. Riskiprofiilin pienentäminen, tasoerojen tuottamat kustannukset, rakenteelliset ansat ja kalliit julkisivut. Sivuttaissiirtoja, ontelonsuuntaisuutta ja kantavia linjoja. Kanaalintarve, laatat ja eristeet. Brutto-, hyöty-, ja huoneistoneliöt. TAKU, TATE, RAK ja ARK. Niin ja ne laatuspecsaukset, pitäisikö jonkun asuakin täällä?

Rakennus on kokonaisuus – systeemi –  jonka ongelmakohdat nousevat esille suunnitelmien edetessä. Ongelmia pyritään kitkemään yksitellen ja suhteessa kokonaisuuteen. Monimutkainen kokonaisuus on riskejä ja ongelmakohtia täynnä. Rakennesuunnittelijat mahdollistavat lennokkaan arkkitehdin suunnitteleman talon pystyssä pysymisen käytännössä. Hinta-arviot elelevät suunnitelmien edetessä. Erityissuunnittelijat mikromanageeraavat omia alakohtiaan arkkitehdin ja rakennesuunnittelijoiden kokonaiskonseptin mukaisesti. Suunnitelmaa iteroidaan jatkuvasti, jotta suunnitelmat olisivat keskenään linjassa. Specsaus yritetään saada mahdollisimman selkeäksi, jotta hinta olisi mahdollisimman tarkka arvio tulevaisuudessa toteutettavan talon kustannuksista. Monistettavuus, yksinkertaisuus ja tarkat speksit ovat avainsanoja onnistuneen laskenta-arvion laatimiseksi.

Keittiöt ja kylpyhuoneet on piirretty ennen kuin hormien paikka on lyöty lukkoon. Layoutit elävät. Missä vaiheessa ihminen pitäisi ottaa suunnitteluun mukaan? Milloin ihmiset voivat suunnitella omat asuntonsa, mikäli suunnitelmat elävät jatkuvasti? Eikö ole turhauttavaa hinkata samaa pohjaa uudestaan ja uudestaan – miksei se voisi mennä kerrasta oikein? Entäpä jos koko rakennus pitää massoitella uudestaan arkkitehdin liian lennokkaan vision takia? Ymmärtävätkö ihmiset rakennussuunnittelun iteratiivista prosessia? Avaruustieteilijät ovat päässeet jo kuuhun, ja eikö rakentamisen pitänyt olla yksinkertaisten miesten yksinkertaista hommaa?

Ryhmärakentamisen kautta opimme jatkuvasti paremmiksi asiakaspalvelijoiksi ja systeemimme taipuvat pikkuhiljaa ihmisten tarpeiden ehdoilla. Ihmiset oppivat systeemeistämme ja rakentamisesta. Samalla tietomalliartesaanit oppivat jatkuvasti mahdollistamaan ihmisten unelmia entistä paremmin.

Lue lisää