Etusivu Blogi Talvi yllätti linjasaneeraustyömaan, taas

Työkulttuuri

Talvi yllätti linjasaneeraustyömaan, taas

January 21, 2016

Blog

Hyvää uutta vuotta ja kohti uusia haasteita! Tai siis, samat haasteet täällä on vastassa kuin menneenä vuonnakin, mutta ehkä nyt uudella innolla. Talvikin tuli sitten vihdoin, ja puhtaan valkoisen lumipeitteen, sekä yleisesti rauhallisen tunnelman lisäksi toi tullessaan tukun työmaata ”haastavia” olosuhteita.

Työmaalla kun ollaan ja tavarat ovat enemmän tai vähemmän saneerattavien rakennusten ulkopuolella, lumi luonnollisesti sotkee hommia jonkin verran. Tavarat ovat hukassa lumen alla, tavarantoimittajat sekä työntekijät jumissa liukkailla pihoilla, lattiat liukkaita ja sohjoisia…. No, tämä nyt on tuttua kauraa muuallakin. Koska linjasaneerauksessa on kyse pääasiallisesti vesi- ja viemärilinjojen uusimisesta, suurimmat ongelmatkin osuvat luonnollisesti tälle sektorille.

Kun linjan viemäreiden liityntöjä uusitaan, täytyy käytössä olevan linjan jätevedet ohjata viemäriverkkoon jonkinlaisen ohituksen kautta. Tähän käytetään usein erillistä siirrettävää ohipumppaamoa, johon jätevesi valuu painovoiman avulla, ja siitä eteenpäin siirtyy pumppaamalla letkua pitkin toimivaan verkkoon. Kun tämä kyseinen letku kulkee ulkotilassa ja, huolimatta eristyksestä sekä saattolämmityksestä, se kovilla pakkasilla helposti jäätyy. Tällöin sisätiloissa oleva pumppu jatkaa pumppaamista, paine letkussa kasvaa, löytyy se heikoin kohta, ja sitten on jätevedet muualla kuin pitäisi. Tällä kertaa pienestä reiästä, kovalla paineella, pyöräkellarin katossa ja siitä sitten viuhkana seinillä ja lattialla…

Sitten tulevaisuuteen. Ollaan firman sisällä suunnittelemassa uusia työmaatiloja. Yhtenä ongelmana tuntuu olevan työmaatilojen ja toimiston eriarvoisuus, joka luo kuilua toimiston ja työmaiden välille. Toimiston porukka ei viihdy työmailla eikä tiedä minkälaista siellä on työskennellä, ja työmaaporukka kokee, että toimistolta ”annetaan” asioita työmaille ja ne eivät ole toimivia samoista, edellä mainituista syistä. Tuttu tilanne rakennusalalla kautta historian ja urakoitsijoiden kirjon.

Itse näen ongelman hieman toiselta kantilta. Haastaisin työmaaporukkaa miettimään millaiset työmaatilat olisivat, jos he saisivat päättää. Totta kai saavat nytkin, mutta usein tilaajan ”antamiin” tiloihin tyydytään. Olen myös kuullut vastaavalta työnjohtajalta , että ”Kun sain ensimmäisen kerran oman kontin, en tiennyt mitään parempaa. Onhan sitä oltu lämmönjakohuoneessa majaa pitämässä monta työmaata.” Varmasti tuttu tilanne alan yrityksille ja työntekijöille. Entä jos joku kysyisi: ”Minkälaiset työtilat tarvitset tai haluat, jotta työsi olisi mahdollisimman tehokasta ja mukavaa?”

Haasteena on myös tilaajan halu pitää remontti näkymättömänä; Kontteja ei haluta pihamaalle ja taloyhtiössä pelätään, että näkyvä remontti tuo tullessaan luvatonta liikennettä pihoille, ja asiattomia asuntoihin pyörimään. Työmaata tarvikkeineen, työkaluineen ja kuljetuksineen on kuitenkin mahdotonta täysin piilottaa. Ammattimaisen ja särmän näköinen työmaan ulkoasu todennäköisesti kuitenkin vähentää luvattomien sisäänpyrkijöiden yrittämishaluja piilotusyrityksiä paremmin.

Jos ehdottaisin timpuriporukalle, että: ”Tulkaa toki hommiin, ei tarvitse kuitenkaan ottaa työkaluja mukaan. Säästätte siinä vähän rahaa, kun meillä on Bauhausin koneet teidän käyttöönne”. Parhaassa tapauksessa pyytäisin niistä vähän vuokraa. Tuskin tulisivat. Miksi me suostumme tekemään töitämme Bauhausin koneilla? (Kaikki kunnia Bauhausille, koneet kotikäytössä erittäin hyviä, varsinkin hinta-/laatusuhteeltaan).

Jos työmaatilat olisikin suunniteltu siellä työskenteleviä, ja siellä vierailevia toimijoita ja heidän tarpeitaan varten? Jos kerrottaisiin mitä halutaan ja tarvitaan? Jos ajatellaan työmaatiloja työkaluina joiden kanssa haluamme tehdä työmme? Niinhän me toimimme kaikessa muussakin elämäntilanteessa….

Kevät tulee ja päivä pitenee. Nykyisen työmaan maaliviivakin häämöttää tuolla jossain keväällä. Uusia työmaatiloja pilotoidaan kevään aikana ja putketkin varmaan sulavat jossain vaiheessa.

Lue lisää