Putkiremontti

Suomi-rakennusala-suomi –sanakirja avuksi putkiremontista selviytymiseen!

July 8, 2015

Blog

Uusi postaussarja!

Kolmivuotisen työuran aikana olen ehtinyt tunnistaa aikamoisen joukon asukkaille kummallisilta kuulostavia sanoja. Aina välillä sitä kaiken kaaoksen keskellä unohtaa juttelevansa puhelimessa C-portaan rouvan kanssa putkityönjohtajan sijasta ja joutuu selittämään puheen sekaan pudoteltuja ammattitermejä. Kokosin tärkeimmistä termeistä suomi-putkiremontti-suomi –sanakirjan avuksi jokaiselle putkiremonttia valmistelevalle tai parhaillaan tiedotteiden, vesikatkojen ja kylpyhuoneen kalustevalintojen keskellä putkiremontin arkea elävälle.

Keräsin ideoita sanastoon palveluinsinööritiimiltä ja saimmekin kokoon listan, joka ei pituudellaan häviä yhtään juhannusviikonloppua edeltävän kauppalistan pituudelle : D Sanat ja selitykset on niiden suuren määrän takia jaettu useaan eri postaukseen aihepiirien mukaan. Vielä on varmasti sanakummajaisia, jotka eivät jostain syystä listalle ole päätyneet ja mielellään ottaisimme niitä vastaan. Sanoja voi lähettää meille postauksen alalaidasta löytyvällä yhteydenottolomakkeella tai esimerkiksi kommentoimalla postausta Facebookissa tai Twitterissä.

Ennen itse postauksen aihealueeseen siirtymistä voidaan harjoitella sanahirviöllä, jonka merkityksen ymmärtäminen on asukkaalle melko keskeistä ennen kuin Fira Palveluiden kontit ilmestyvät taloyhtiön pihalle:

Linjasaneeraus: Meille itsestäänselvyys kun taas asukkaalle se saattaa hyvinkin olla täysin vieras sana. Linjasaneerauksella tarkoitetaan putkiremonttia. Nimitys linjasaneeraus juontaa juurensa siihen, että päällekkäiset asunnot kuuluvat useimmiten samaan viemäri- ja vesijohtolinjaan. Putkiremontissa samaan linjaan kuuluvat asunnot remontoidaan yleensä samaan aikaan. Sanalla saneeraus taas tarkoitetaan olemassa olevan rakennuksen korjaamista tai remontointia.

Sanaston ensimmäisessä osassa selviää, kuka kukin on työmaalla. Myöhemmin selvennän muun muassa sähkösanastoa, LVI-sanastoa ja rakennesanastoa. Putkiremonttioppaastamme puolestaan löytyy vastauksia yleisimpiin remonttia koskeviin kysymyksiin.

Lue lisää