Etusivu Blogi Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – Haastattelussa Tuuli Kaskinen

Asumisen muutos Koti Suomiareena2019

Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – Haastattelussa Tuuli Kaskinen

June 27, 2019

Blog

Tuuli Kaskinen

Suomiareena 2019 blogisarja

Tämä on viides osa Firan Suomiareena 2019 -blogisarjasta, jossa pohditaan Suomalaisen asumisen tilaa eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien näkökulmista. Tässä osassa haastateltavana on Demos Helsingin neuvonantaja Tuuli Kaskinen.

Mikä on mielestäsi parasta suomalaisessa asumisessa? Entä huonointa?

Parasta on, että globaalisti katsoen Suomessa asuminen on korkealaatuista. Ihmiset kokevat, että tilaa on sekä asuntojen sisällä että niiden ympärillä.

Huonointa suomalaisessa asumisessa on, että ihmisten toiveet ja tarjonta eivät tunnu aina kohtaavan. Suomi on edelleen harvaan asuttu maa ja meillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet ratkaista ihmisten toiveita.

Mitä haluaisit suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen lisää?

Pitäisi tehdä nollapäästöistä ja ilmastonäkökulmasta kestävää rakentamista. Tulevaisuudessa se on välttämätöntä. Jos töihin ruvettaisiin heti, ei suuria ja raskaita muutoksia tarvittaisi tulevaisuudessa.

“Toivoisin rakentamiseen lisää asiakaslähtöisyyttä.”

Lisäksi toivoisin rakentamiseen lisää asiakaslähtöisyyttä. Rakentaminen ja uusien alueiden kehittämisen prosessi on monimutkainen ja mukana on todella paljon erilaisia toimijoita. Ihmisten toiveet hukkuvat prosessiin. Toivoisin prosessin yksinkertaistamista ja eri toimijoiden vähentämistä.

Mikä tai mitkä ovat mielestäsi mielenkiintoisimmat asumisen trendit?

Suomessa kaupungistuminen on tämän hetken määrittävimpiä trendejä, ja ihmiset haluavat asua kaupungeissa lähellä palveluita.

Seuraan mielenkiinnolla myös uudenlaisia omistamisen malleja. Voisiko asuminen olla tulevaisuudessa ilmaista? Miten pääomia hyödynnetään uusilla tavoilla tulevaisuudessa?

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle?

Se on molempia. Ihmisillä on kaipuu asua siellä missä on aiemminkin asuttu. Toisaalta halutaan lähemmäs palveluita kasvukeskuksiin. Yhteiskunnan tehtävänä on varmistaa, että kasvavissa kaupungeissa on riittävästi laadukasta asuntotarjontaa, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina ja asumisella tuotetaan niin sosiaalisesti kuin ympäristöllisestikin kestävää kaupunkia.

Onko Suomi kallis maa asua?

On, mutta Suomi on kallis muutenkin.

Oletko ollut aikaisemmin SuomiAreenassa? Mitä odotat? Mikä on parasta Porissa?

Olen ollut. Eniten odotan sekä hauskoja että syvälle meneviä keskusteluja sekä dialogia päättäjien kesken. SuomiAreena on ainutlaatuinen tapahtuma, jossa muutamassa päivässä järjestetään satoja yhteiskunnallisia tilaisuuksia, joissa keskustellaan suurista asioista. Porissa kannattaa SuomiAreenan lisäksi vierailla myös taidemuseoissa, ne ovat todella mielenkiintoisia!

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Unelmieni koti olisi valoisa, mutta ennen kaikkea sopiva yhdistelmä ihania ihmisiä, rakkautta ja lämpöä. Unelmieni kodissa on myös mahdollisuus olla itsekseen omassa rauhassa.


Tuuli työskentelee neuvonantajana Demos Helsingissä. Tuulin erikoisaloja ovat kestävät strategiat ja muutospolkujen rakentaminen. Hän auttaa monenlaisia organisaatioita hallituksen jäsenenä ja neuvonantajana. Hän on myös Firan hallituksen jäsen.

Fira on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, jossa se järjestää keskustelutilaisuuden asumisesta. ”Suomen kallein koti” -keskustelutilaisuus pureutuu suomalaisten asumisen haasteisiin ja ratkaisuihin.

Lue myös Suomiareena2019 -blogisarjan muut haastattelut:

Parasta Suomalaisessa asumisessa – haastattelussa Samuel Kopperoinen

Onko Suomi kallis maa asua – haastattelussa Jukka Oksaharju

Mielenkiintoisimman asumisen trendit -haastattelussa Aleksi Niemeläinen

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle – haastattelussa Sami Haapanen

Lue lisää