Etusivu Blogi Sanakirja: Kommunikoi asentajien kanssa kuin ammattilainen

Putkiremontti Työmaa

Sanakirja: Kommunikoi asentajien kanssa kuin ammattilainen

July 11, 2015

Blog

Työnjohdon ja asentajien puheessa vilisevät roiloukset, välitilat, pystynousut ja koteloinnit. Mitä mikäkin käytännössä tarkoittaa, mistä asukkaana kannattaa huolehtia ja minkä voi huoletta jättää työmaan murheeksi? Alla olevat termit sujuvasti tuntemalla kommunikoit asentajaporukan kanssa kuin olisit ikäsi ollut rakennusalalla ; )

Roilous:

Tarkoittaa uran tekemistä esim. betonista tai tiilestä tehtyyn seinään tai lattiaan. Ura voidaan tehdä esimerkiksi sähköjohdolle tai viemäriputkelle, joka halutaan piiloon valmiin lattia- tai seinäpinnan sisälle.

Rappaus/tasoitus:

Rappaamalla tai tasoittamalla valmistellaan purettu seinäpinta esimerkiksi laatoitustyötä varten. Sillä poistetaan mahdolliset seinän epätasaisuudet ja vinoudet.

Pystynousu / pystyhormi:

Tila, jossa viemärit, vesijohdot ja sähkö kulkevat ylhäältä alakerrokseen päällekkäin olevien asuntojen välillä. Hormit sijaitsevat päällekkäisissä asunnoissa samassa kohtaa. Hormit sijaitsevat yleensä kylppärin tai keittiön seinien takana.

Nousukotelo:

Jos joudutaan asentamaan esimerkiksi vesijohtoja tai viemäreitä sellaiseen kohtaan, jossa ei välttämättä ole aiemmin ollut hormia, kuljetetaan ne päällekkäisten asuntojen välillä jokaiseen asuntoon samalle kohdalle rakennettavassa nousukotelossa. kotelo voi olla esimerkiksi metallirakenteinen. Nousukoteloita sijoitetaan monesti myös porraskäytäviin.

Alakatto / alaslaskettu katto:

Usein uusiin kylpyhuoneisiin ja vessoihin rakennetaan alkuperäisen, betonipintaisen katon alapuolelle uusi katto esimerkiksi levystä tai puupaneelista. Uuden kattopinnan ja alkuperäisen betonikaton väliin jätetään tilaa vesijohtoasennuksille, viemärille ja ilmanvaihtoon liittyville asennuksille. Uusi kattopinta sijoittuu yleensä n. 20-30cm matalammalle kuin alkuperäinen betonikatto. Myös esimerkiksi eteiseen voidaan kohteesta riippuen rakentaa alakatto, mikäli eteisen katossa kulkee uusia asennuksia.

Välitila:

Keittiössä keittiön yläkaappien ja pöytätason välissä oleva alue seinästä. Välitila on usein laatoitettu.

Vuotokaukalo:

Jos tiloihin, joissa ei ole vesieristystä, sijoitetaan laitteita jotka käyttävät vettä, täytyy laitteiden alle nykyisten määräysten mukaisesti sijoittaa vuotokaukalo. Tällaisia laitteita ovat esim. astianpesukone ja jääkaappi. Vuotokaukalo on yleensä tehty läpinäkyvästä muovista. Sen tehtävänä on kuljettaa vioittuneesta koneesta vuotava vesi näkyville, jotta se ei pääse vuotamaan rakenteiden sisälle pikkuhiljaa asukkaan huomaamatta.

Lue lisää