Etusivu Blogi Ryhmärakennuta Sompasaarenlaiturille

Ryhmärakentaminen

Ryhmärakennuta Sompasaarenlaiturille

July 10, 2018

Blog

Sompasaarenlaituri on Firan toinen ryhmärakennuttamiskohde, ensimmäinen kohde rakentuu Jätkäsaareen Malagankatu 2:een. Sompasaari on erityinen sijainniltaan: merellinen ympäristö ja uusi rakentuva kaupunginosa luo raikkaat puitteet asumiselle.

Sompasaarenlaituri, ryhmärakennuttamiskohteemme, on HITAS-kohde, joka valmistuu kaupungin vuokratontille. Talon asukkaita ei kuitenkaan valita perinteisen arvonnan myötä vaan poikkeuksellisesti Fira Oy:n ryhmärakentamisen projektityöryhmä valitsee talon tulevat asukkaat eli ryhmärakennuttajat. Poikkeuksellinen valintaprosessi johtuu siitä, että kohde toteutetaan ryhmärakennuttamisena.

Tavoitteenamme on aloittaa rakennuttajien ryhmän kerääminen 2018 syksyn aikana ja keväällä 2019 ryhmän toivotaan olevan muodostunut kokonaisuudessaan. Rakennustyöt alkanevat lokakuussa 2019, valmista tulee 2021 keväällä.

Rakentuvat talot toimivat uusiutuvan energian lähteinä

Kortteliin nousevat kohteet suunnitellaan energiatehokkaiksi. Sompasaareen valmistuu kokonainen kortteli energiatehokkaaksi suunniteltuna. SunZeb-korttelissa taloille auringosta aiheutuva lämpökuorma käännetään hyödyksi. Kesäaikaan auringon energia kerätään talteen ja lämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa – kerätty lämpö laitetaan kiertämään. Talviaikaan avarat ja paljon ikkunapintaa sisältävät asunnot hyötyvät auringonvalosta.

Yksiöistä perhe-asuntoihin

Ryhmärakennuttamiskohteeseen valmistuu yhteensä 49 asuntoa, ylimpään kerrokseen valmistuu sauna ja kerhotiloja. Katutasoon on suunniteltu ravintolatila, joka jää taloyhtiön hallintaan, toisin sanoen tilan tuomat vuokratuotot jäävät taloyhtiölle. Koko korttelia palvelee yksi maanalainen autohalli.

Hitas – hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä

Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, joka turvaa asuntojen hintojen olevan verrannollisia rakennuskustannuksiin nähden. Sompasaarenlaiturin ryhmärakennuttamiskohteessamme noudatetaan vapaarahoitteisen omistusasuntotuotannon Hitas ll -ehtoja. Rekisteriä ylläpitää ja valvoo kaupunkiympäristön asuntopalvelut.

Yhtiölaina ja omarahoitus

Fira Oy neuvottelee perustettavalle yhtiölle lainan, jonka tavoitteena on kattaa noin 70 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Uusien rakennettavien asuntojen osakkeet ovat valikoituneella pankilla yhtiölainan vakuutena rakentamisen ajan. Osakekirjat siirtyvät osakkaille talon käyttöönoton jälkeen, jolloin niitä voi vapaasti käyttää henkilökohtaisen luoton vakuutena.

Omarahoitusosuus on noin 30 % asunnon hankinta-arvosta, joka tulee maksaa hankkeen käynnistyessä. Omarahoitukselle ei käy vakuudeksi tulevan asunnon osakkeet – vakuudet tulevat olla osakkaalla kunnossa ennen kuin hankkeeseen pystyy liittymään mukaan.

Osallistumismaksu

Maksulla varmistat asunnon varauksen itsellesi ryhmärakennuttamisryhmän kokoamisen ajaksi. Maksu on 30 € / m2 ja maksimissaan 3000 €. Varausmaksu huomioidaan osana asunnon omarahoitusta. Varausmaksua ei makseta takaisin, jos hankkeeseen osallistuminen peruuntuu ennen omarahoitusosuuden maksamista.

Lue lisää Sompasaarenlaiturista.

Lue lisää mitä ryhmärakennuttaminen oikein on.

 

 

Lue lisää