Etusivu Blogi Raksalatinaa

Putkiremontti Työmaa

Raksalatinaa

October 1, 2015

Blog

Lauran kirjoittamasta sähkösanakirjapostauksesta tuli mieleen: on muten merkillisiä nimiä rakennusalan tuotteilla. Maallikon korviin saattaa kuulostaa, että työmaalla on jokaiseen hommaan joku erikoismies, kun keskusteluissa vilisee nimiä kuten ”lattia- Wilhelmi”, “Sauna- Satu” ja ”Mikko- talkkari”. Kyseessä eivät kuitenkaan ole alansa osaajat, vaan tuotteiden myyntinimet. Jostain syystä lukuisa määrä alan tuotteistoa on nimetty suomalaisten etunimien, jopa kutsumanimien, mukaan.

“Porkkana”

Oman lisänsä työmaalatinaan tekee luonnollisesti tietyille työkaluille muodostuneet lempinimet. Putkimiehiltä löytyy mm. Porkkana, kikkapihdit ja tötsärit. Porkkanalla saa tehtyä eri kokoisia reikiä metalliin ja tötsäreillä ”tötsätään”, eli lyhennetään ilmastointiputki oikeaan mittaan. Kikkapihdit ovat legendan mukaan saaneet nimensä siitä, että kun asukas on vanhalla leathermanillaan pyöristänyt sekoittajan kaikki ruuvit aivan piloille, kyseiset putkipihdit ovat ainoa väline, jolla ruuvit saa ”kikkailtua” auki.

Ensimmäisillä työmaillani ihmetteli usein kuka se Esko on, joka lainaa kaikille sirkkeliään? ”Tuolla on pihalla se Eskon sirkkeli, käytä sitä”. Oli varmaan puoli vuotta mennyt, kun työkaverini vanha timpuri kehui ostaneensa itselleen Eskon sirkkelin. Ihmettelin seuraavalla viikolla kun sirkkeli oli vieläkin työmaan pihalla. Vasta sitten huomasin koneen kyljessä tuotemerkin…

Lattia-Wilhelmi on muuten pontattua lattialastulevyä, Sauna-Satu lämpöeristettä ja Mikko-Talkkari lumikola…

Lue lisää