Etusivu Blogi Rakennusalan ongelmiin ratkaisuja ketteryydestä

Fira Ketterä Putkiremontti Rakentaminen Työkulttuuri

Rakennusalan ongelmiin ratkaisuja ketteryydestä

February 24, 2018

Blog

Rakennusalaa leimaavat ongelmat toistuvat hankkeesta toiseen: budjetit paukkuvat, aikataulut pettävät ja lopputulos ei vastaa asukkaiden tarpeita. Paljon menee pieleen, koska projektit pilkkoutuvat ja paisuvat niin valtaviksi, että niitä on vaikea hallita nykyisin keinoin.

Myös suurien projektien IT-alalla on etsitty ratkaisua samoihin ongelmiin. IT-maailmassa on puhuttu ketteryydestä jo useamman vuoden ajan. On haluttu luoda ketterä tapa toimia, jossa projekti voidaan aloittaa matalalla kynnyksellä, vaikka kaikkea tietoa lopputuloksesta ei vielä olisikaan. Ketterään suunnitteluun ja toteutukseen kuuluu, että asiat tarkentuvat matkan varrella.

Voisimmeko ottaa rakennusalalle oppeja ohjelmistoalan ketteryydestä?

Luottamuksen puute

Luottamus syntyy läpinäkyvyydestä ja siitä, että sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin. Niin IT-alalla kuin rakennusalallakin projektit on perinteisesti pilkottu pieniin osiin ja jokainen toimija on vastannut omasta palikastaan. Jokaiselle on ollut kannattavaa tehdä oma osuutensa niin tehokkaasti kuin mahdollista, ajoittain jopa kokonaisuuden kustannuksella. Yhteisen intressin puute paistaa monien pieleen menneiden jättihankkeiden taustalla.

Fira Ketterässä luottamuksen edellytykset on laitettu kuntoon jo sopimusmallissa. Kaikki sitoutuvat tavoitebudjettiin ja kattohintaan. Jokaisen osapuolen oma onnistuminen on kiinni yhteisestä onnistumisesta, sillä projektin mahdollinen tavoitehinnan alitus jaetaan lopuksi taloyhtiön, Fira Palveluiden ja allianssikumppanien kanssa ennalta sovitussa suhteessa. Näin tekijöillä on intressi tehdä kerralla kunnollista ja pysyä aikataulussa, koska se on taloudellisesti kannattavaa.

Maailmanhallintaprojektit

IT-järjestelmäprojektit ovat valtavia, kompleksisia kokonaisuuksia, joiden hahmottaminen on vaikeaa. Kun ostaja ei ymmärrä mitä on ostamassa, väärinymmärryksien riski on suuri. Projekti ovat myös viestinnällisesti haastavia, sillä eri toimijoiden ja osapuolten kesken syntyy helposti ”rikkinäinen puhelin”.

Monimutkaisten maailmanhallintaprojektien sijaan esimerkiksi Fira Ketterä -putkiremontti suunnitellaan riittävän pienissä ja hallittavissa kokonaisuuksissa. Kaikkea ei tarvitse päättää heti, vaan päätökset tehdään sitä mukaa, kun on tiedot asukkaiden toiveista ja esimerkiksi talon rakenteista varmistuvat. Fira Ketterässä päästään eroon jättiprojekteille tyypillisestä ongelmasta, jossa ensimetreillä pitää määritellä koko projekti ennen kuin edes tiedetään kunnolla, mitä lopputulokselta halutaan.

Fira Ketterässä työskentely on huolellisesti fasilitoitua, ja jokaisen ääni saadaan kuuluviin. Asukkaiden vaikutusvalta ei perustu pelkkään kilpailuttamiseen, vaan se on siirretty sisälle projektin työskentelyyn. Valintoja tarkennetaan pienemmissä, selkeissä kokonaisuuksissa. Fira Ketterässä kaikki ymmärtävät, mistä ovat päättämässä.

Homma seisoo

Pitkiin IT-projekteihin mahtuu usein vaiheita, jolloin tuntuu, etteivät hommat etene lainkaan.  Projektit saattavat kestää vuosia. Monesti maailma ja käyttäjien tarpeet muuttuvat sinä aikana paljonkin. Perinteisesti IT-järjestelmää on kuitenkin viety eteenpäin pysähtymättä missään vaiheessa miettimään, onko suunta oikea tai pitäisikö tehdä korjausliikkeitä. Kun asiakas on tilannut projektin vuonna x, hän näkee sen lopputulokset vuonna y, kun homma on valmis. Ja sen jälkeen alkavat kalliit korjaus- ja lisätyöt.

Kuten IT-alaa, myös rakennusalaa kritisoidaan julkisuudessa siitä, että tuotto tehdään kalliilla muutostöillä. Fira Ketterässä asetelma on käännetty päälaelleen. Yhteisten tavoitteiden ja taloudellisten kannustinten ansiosta kenenkään intressinä ei ole tehdä kalliita muutostöitä tai korjata suunnitelmia lennossa toteutuksen aikana. Se nimittäin tulee kalliiksi kaikille, myös meille. Siksi teemme kaikkemme – esimerkiksi tavanomaista enemmän rakenneavauksia ja kartoituksia – jo remontin suunnittelussa, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin. Kun hyvin suunniteltu putkiremontti on käynnissä, työmaa täyttyy tekemisen meiningistä.

Lue lisää
Lataa ilmainen putkiremonttiopas

Kokosimme asiantuntijoidemme parhaat vinkit tähän oppaaseen. Klikkaa ja käy lataamassa opas!