Etusivu Blogi Rakennusala ei kuuntele. Nyt muutetaan se!

Rakentamisen ABC

Rakennusala ei kuuntele. Nyt muutetaan se!

October 27, 2015

Blog

Elämme erittäin mielenkiintoista aikaa. Perinteiset toimialat muuttuvat rytinällä. Uudet ja innovatiiviset yritykset haastavat valtaapitäviä yrityksiä, tarjoten asiakkaille entistä edullisempia, helpompia ja miellyttävämpiä palveluita. Oli kyse sitten taksimatkasta, kodin siivouksesta tai ajokortin hankinnasta, koskaan ei ole ihmisiä hellitty näin valtavalla palveluiden kehityksellä.

Mutta se rakennusala, tuo 15 % maamme bruttokansatuotteesta haukkaava jättiläinen. Vaikka asumiseen menee kolmannes keskivertosuomalaisen kulutuksesta, tuntuu että mikään ei ole merkittävästi muuttunut. Missä luuhaavat innokkaat yritykset, jotka muuttavat pelin? Entä mikä oikeastaan voisi muuttua, mistä minä asunnon ostajana uskaltaisin haaveilla?

Asuminen koskettaa meitä kaikkia, ja kaupungistumisen myötä uusien asuntojen rakentaminen kaupunkeihin on ajankohtaisempaa kuin aikoihin. Uuden asunnon hankinnassa ei vain tunnu olevan kaikki kohdallaan. Hinnat huimaavat päätä ja saan vaikuttaa vain keittiön ovien väreihin. Entä tulenko toimeen tulevien naapureiden kanssa, miksei niistä kerrota etukäteen?

Vaikka laitamme suurimman osan rahasta asumiseen, emme oikeastaan tiedä ollenkaan mitä se asuntorakentaminen maksaa. Miksi tähän edes suostutaan?

Ennustan, että vuosi 2015 on vedenjakaja. Sillä tänä vuonna astui voimaan laki ryhmärakennuttamisesta. Ryhmärakentamista voi tehdä kovin monella tavalla ja siitä voi olla monia ennakkokäsityksiä. Se kuitenkin sisältää liiketoimintainnovaation siemenen. Miltä kaupunkimme näyttäisivät ja asuntomme maksaisivat, jos asukkaat olisivat hankkeessa heti alussa, vaikutusmahdollisuudet olisivat moninkertaiset ja maksaisimme vain todelliset kustannukset?

Asumisen laatu ja hinta on aivan liian merkittävä asia, että jättäisimme ne pelkästään grynderin kustannusohjauksen ja voitontavoittelun tallomaksi. Siksi tarvitaan rakennusalan vallankumous. Se voidaan tehdä, mutta se pitää tehdä yhdessä.

Lue lisää