Etusivu Blogi Rakennukset ja ympäristö pitää suunnitella ihmisille

Insinöörin ja ihmisen välissä Kaupunki Tehdään yhdessä Vuorovaikutus

Rakennukset ja ympäristö pitää suunnitella ihmisille

March 22, 2019

Blog

Kaikilla on varmasti lähiympäristössään puisto, bussipysäkki tai rakennus, jossa ihmiset ovat ottaneet vallan omiin käsiinsä ja synnyttäneet omia ”muurahaisenpolkujaan”, piittaamatta siitä, mihin suunnittelijat ja arkkitehdit ovat kulkureitit kaavailleet. Ihmiset oikaisevat sieltä, mistä tuntuu hyvältä, vaikka kymmenen metrin päähän olisi rakennettu virallinen polku sitä varten. Jos ihmisten, rakennusten ja rakennetun ympäristön käyttäjien, näkemyksiä ei kuulla, se harmittaa. Heitä vartenhan rakennukset ja ympäristö suunnitellaan.

Olemme viime aikoina saaneet lukea rakennuksista, joissa käyttäjien näkökulman sijaan huomio on ollut enemmän teknisissä ratkaisuissa. Seuraukset ovat vakavia, jos käyttäjät eivät koe rakennusta tai ympäristöä omakseen. Liiketoiminta ei kukoista ja alueet näivettyvät.

Power to the people

Rakennusten ja ympäristön suunnittelu on vaativaa hommaa ja pieleen mennään, jos viestinnässä ja vuorovaikutuksessa on puutteita. Kyllä suunnittelijat ja rakentajat rakentaa osaavat, siitä ei ole kyse. Mutta kyky kuunnella ja viestiä, ymmärtää ihmistä, saattaa olla puutteellinen.

Yhteistoiminnan puute voi saada alkunsa jo hankkeen alkutaipaleella. Kaupunkien ja kaavoituksen reunaehdot ja rakennuspaikan sijainti voivat asettaa kaupunkisuunnittelulle sellaiset raamit, että suunnittelu on hankalaa. Nykytrendinä on luoda hybriditiloja, jossa yhdellä rakennuksella on lukuisia käyttötarkoituksia, ja silloin saattaa käydä niin, että tilat osaoptimoidaan ja kokonaisuus kärsii. Kuka voittaa, kun suunnittelijat, konsultit ja rakennusliike tekevät keskenään ratkaisuja? Valitettavan usein kustannustehokkuus yksin ajaa toimivuuden yli.

Totutut toimintamallit jyräävät helposti luovuuden, kehittymishalun ja aidon asiakaslähtöisyyden. Palveluiden ja rakennusten käyttäjät ovat päteviä kertomaan, miten tiloja kannattaisi suunnitella heidän tarpeisiinsa.

Teknologia avuksi

Nykypäivän teknologia antaa huikeat mahdollisuudet käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Simulaatioiden ja virtuaaliteknologian avulla ihmiset voidaan laittaa esimerkiksi metropysäkille, kauppakeskukseen tai terveyskeskukseen ja antaa heidän testata käyttökokemusta ennen fyysistä toteutusta. Näin suunnitteluun saataisiin arvokasta tietoa ja suunnitelmia voitaisiin muokata käyttäjien hyväksi. Eikä se vie paljoa aikaa tai rahaa. Jokaiselta rakennusalalla toimivalta tämä unohtuu valitettavan usein.

Rakennusalan on otettava ihmiset mukaan ympäristön ja rakennusten suunnitteluun, jotta emme suunnittele elinympäristöä, joka ei palvele ihmisten tarpeita. Silloin se jää pahimmillaan käyttämättä.

Lauri Kaunisvirta
Johtaja, Asiakkuudet ja myynti
Fira Oy

Menesty rakennushankkeessasi - Lataa opas

Kirjoittaja

Lauri Kaunisvirta

Johtaja
Asiakkuudet ja myynti
+358 44 564 4872
lauri.kaunisvirta@fira.fi

Lue lisää