Blogi

25. lokakuuta 2015

Putkiremontti ja asunnon suojaaminen – voiko sen tehdä edes hieman helpommin?

Ennen kuin yksikään kypäräpäinen kaveri astuu asuntoon, on asunnon suljettujen ovien takana hyvin todennäköisesti kuitenkin jo suoritettu asukkaan toimesta urakka, jota voi kuormittavuudeltaan verrata uuden kylpyhuoneen rakennukseen.
putkiremontti ja asunnon suojaaminen

Viikkoja kestävien korjaustöiden aikana putkiremontissa olevassa asunnossa vuodatetaan hikikarpalo jos toinenkin purkumiesten, putkimiesten ja laatoittajien toimesta. Ennen kuin yksikään kypäräpäinen kaveri astuu asuntoon, on asunnon suljettujen ovien takana hyvin todennäköisesti kuitenkin jo suoritettu asukkaan toimesta urakka, jota voi kuormittavuudeltaan verrata uuden kylpyhuoneen rakennukseen.

Jotta kylpyhuonetta ja muita tiloja päästään korjaamaan, tulee asukkaan siirtää tavarat turvaan remontin tieltä. Kylpyhuoneen lisäksi putkirempassa työskennellään yleensä vähintään keittiössä, jonka kaappien tyhjentäminen irtaimistosta on jo melkoinen urakka. Lisäksi remontin yhteydessä uusitaan usein huoneiston sähköasennuksia ja patteriverkostoa, jolloin tavaroita joutuu siirtämään pois antennipisteiden ja patterien ympäriltä myös muista huoneista. Jo parissa vuodessa, puhumattakaan paristakymmenestä, tavaraa on luultavasti ehtinyt kertyä sen verran, että jo tyhjennettävien alueiden ajatteleminen saa kylmä hien kohoamaan pintaan

Suosittelemme viemään huoneistosta mahdollisimman paljon tavaraa pois remontin ajaksi, mutta aina kaiken tavaran muuttaminen paikasta toiseen ja takaisin ei vain onnistu tai ole järkevää. Alla muutamia vinkkejä, joilla ikävästä suojausurakasta saa tehtyä hieman mukavamman.

Viisi vinkkiä asunnon suojaamiseen putkiremontissa

Keittiön alakaappeja ja tasoja joudutaan usein irrottamaan vesi- ja viemäriasennusten tieltä ja asukas joutuu tyhjentämään ne tavarasta. Jokaisen lusikan ja pullasudin siirtämisen pahvilaatikkoon ja sieltä takaisin remontin jälkeen välttää nostamalla vedettävät laatikot tavaroineen kokonaisina pois paikoiltaan ja suojaan remontilta. Remontin jälkeen laatikot tavaroineen on helppo kantaa takaisin paikalleen

Urakoitsijalta saa käyttöön kevyttä suojamuovia, jolla asukkaan on helppo peitellä isommat asuntoon jäävät huonekalut. Muovista saa pölytiiviimmän, kun sen teippaa lattiaan. Remontin jälkeen liukkaan muovin päälle kerääntynyt remonttipöly pöllähtää helposti ilmaan suojauksia poistettaessa. Tämän saa estettyä heittämällä muovilla peitetyn huonekalun päälle vielä lakanan. Lakana sitoo remontin aikana ilmassa leijailevan pölyn itseensä ja siitä on helppo pudistella pölyt ulkoilmaan huoneilman sijasta.

Urakoitsijalta saa muovin lisäksi käyttöön myös suojaukseen tarkoitettua teippiä, jolla moni asukas teippaa esimerkiksi remonttialueen ulkopuolelle jäävien huoneiden ovet tiiviiksi. Maalattuja, lakattuja ja muita herkkiä pintoja teipatessa kannattaa ensiksi tarkastaa, millaisessa kunnossa teipattava pinta on. Esimerkiksi osittain lohkeilleen lakkauksen päälle teippiä laitettaessa teippi saattaa tarttua lakattujen ja lakkaamattomien kohtien reunoihin ja irrotettaessa repiä lakkausta mennessään. Myös huonosti pohjakäsitellyt maalit saattavat irrota yhdessä teipin mukana. Teippaa siis ajatuksella ja irrota teippi remontin jälkeen varovasti. Nykyisessä kohteessani asukas oli tiivistänyt huoneen oven pujottamalla oven ympärille kuminauhalakanan. Fiksu ja maalipinnoille turvallisempi idea. : )

Jos omien tavaroiden jättäminen remontoitavaan asuntoon arveluttaa, voi työalueen ulkopuolella olevien huoneiden ovet vapaasti lukita. Jos ovessa ei ole lukkoa, voi siihen teettää remontin ajaksi vaikka munalukon. Olipa yksi asukas jopa laudoittanut oven umpeen. Kannattaa ottaa huoneiden lukitseminen puheeksi urakoitsijan kanssa huoneiston aloituskatselmuksella, jottei kesken remontin tule ikäviä komennuksia lähteä kesämökiltä avaamaan lukittua ovea, jonka toiselle puolelle täytyy töiden takia päästä

Viimeisenä ennen huoneistosta poistumista kannattaa imuroida vähintään työalueiden lattiat. Työalueiden lattiapinnat suojataan ennen töiden aloitusta levyllä ja remontin ajaksi levyn ja lattian väliin jäävät isommat roskat tai kivet voivat tehdä jälkiä lattiaan.

Näiden viiden vinkin lisäksi löytyy remontin jo kokeneilta varmasti lukemattomia muitakin tapoja fiksumpaan suojaukseen. Lue lisää Firan putkiremonteista täällä.

Haluatko tietää miten putkiremontti kannattaa toteuttaa teidän taloyhtiössänne?

Lataa kattava kerrostaloyhtöiden putkiremonttiopas, niin tiedät

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Sami Kokkonen

Johtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset

+358 400 204 250 sami.kokkonen@fira.fi

Lue lisää putkiremonteista