Etusivu Blogi Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää

Työkulttuuri

Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää

May 25, 2016

Blog

Olen yhä hämmästynyt. Odotin suuntauspäiviltä todella paljon, mutta sain enemmän. Tunnelma oli käsin kosketeltavaa. Kukaan ei supissut taustalla, kaikki keskittyivät kuuntelemaan. Sanoma kosketti syvältä, enkä muista, milloin olen ollut yhtä läsnä.

Tein Firan suuntauspäivien aikana ajatusmatkan viime kesään. Koin olleeni niin kiireen kyllästämä, että kaipasin palaa rauhaa. Hetkeä olla yksin itseni kanssa. Lähdin vaeltamaan viikoksi Kilpisjärvelle. Vesisateessa vuoren rinteellä, puhelinten ulottumattomissa, oli aikaa miettiä, kuka minä oikein olen. Seitsemännen päivän kohdalla tunsin löytäneeni itseni ja sain vastauksen, miten olla parempi ihminen. Nyt yhdeksän kuukautta myöhemmin tunnen kuitenkin olevani saman vuoren rinteellä. Epäonnistuin muutoksessa.

Tilaisuus pysähtyä

Suuntauspäivät eivät olleet lineaarisesti etenevä insinöörien kalvosulkeinen. Ei tarkkaa agendaa tai oppimistavoitteita. Ei suoria vastauksia tai vedenpitäviä neuvoja. Enemminkin tarinoita elävästä elämästä ja videopätkien tulkitsemista. Vincent Vegasta kohti James Bondin filosofiaa. Ehkä siinä olikin päivien pointti. Antaa jokaiselle mahdollisuus pysähtyä. Tilaa vaeltaa omissa ajatuksissa. Herättää oivaltamaan.

Ensimmäinen hämmästyttävä voimavara

Vaikka maailma digitalisoituu ja automatisoituu, kommunikointi ja päätöksenteko tapahtuvat nyt ja tulevaisuudessa edelleen ihmisten välillä. Yksilöiden välillä. Vuorovaikutuksessa, jossa minun käyttäytymiseni vaikuttaa ihmisiin. Miten voisin siis itse vuorovaikuttaa paremmin? Ymmärsin suuntauspäivien aikana, miksi en onnistunut muuttamaan itseäni viime kesänä. Unohdin ensimmäisen hämmästyttävän voimavaran merkityksen, nimittäin läsnäolon. Sehän on vuorovaikutustilanteissa kaiken A ja O. Kun olen läsnä, minä kuuntelen. Kun kuuntelen, haluan ymmärtää. Kun haluan ymmärtää, välitän. Ja välittäminenhän on luottamuksen edellytys. Jos haluan kasvaa ihmisenä paremmaksi työkaveriksi, ystäväksi tai esimerkiksi puolisoksi, minun pitää olla enemmän läsnä.

15 minuuttia päivässä

Läsnäolo antaa elämälle perspektiiviä. Nykyisessä hektisyydessä on helppo antautua kiireelle. Löytää helpoin tie, jolla kiireestä selviää. Rutinoitua. Ellei meille välillä tarjota mahdollisuutta pysähtyä, tehdä ajatusmatkaa viime kesään, keskitymme vain suorittamaan, tekemään kaiken niin kuin eilen. Odotamme joka päivä sitä parempaa huomista, joka siirtyy aina päivällä eteenpäin. Silti me muistelemme vanhoja aikoja. Miten hienoja aikoja koimme tai miten vaikeista tilanteista selvisimme. Mutta olimmeko me koskaan läsnä? Elimmekö me jo huomisessa? Pysähdy joka päivä 15 minuutiksi tarkastelemaan itseäsi. Katso ympärillesi. Keskity olemaan läsnä. Hämmästy läsnäolon voimasta ja tuloksista, joita se tuottaa. Parempaa ajattelua. Paremman ihmisen.

Lue lisää