Etusivu Blogi Mikä on parasta suomalaisessa asumisessa? – Haastattelussa Samuel Kopperoinen

Asumisen muutos Koti Suomiareena2019

Mikä on parasta suomalaisessa asumisessa? – Haastattelussa Samuel Kopperoinen

June 14, 2019

Blog

Samuel Kopperoinen

Suomiareena 2019 blogisarja

Tämä on ensimmäinen osa Firan Suomiareena 2019 -blogisarjasta, jossa pohditaan Suomalaisen asumisen tilaa eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien näkökulmista. Ensimmäisessä osassa haastateltavana on Firan asumisosuuskunta -ohjelman omistaja Samuel Kopperoinen.

Mikä on mielestäsi parasta suomalaisessa asumisessa? Entä huonointa?

Parasta suomalaisessa asumisessa on vahva omistusasumisen perinne ja kyky hallita asuntokiinteistöjä yhdessä. Tämä on maailmassa ainutlaatuista.

Suurin ongelma puolestaan on vaihtoehtojen puute. Erityisesti erilaisia vaihtoehtoja tarvitsisivat isoissa kaupungeissa asuvat keskituloiset ihmiset.

Mitä haluaisit suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen lisää?

Hyviä keskihintaisia vaihtoehtoja.

Mikä tai mitkä ovat mielestäsi mielenkiintoisimmat asumisen trendit?

Olen konkreettisesti tehnyt töitä uudenlaisen asumismuodon kehittämiseksi. Olemme kehittäneet asumisosuuskunnan, joka on aidosti asukkaiden määräysvallassa oleva yhteisöllinen vuokratalo. Uskomme, että yhteisöllisyydellä ja asukkaiden omalla osallistumisella voimme parantaa asumista. Se vaikuttaa asukkaiden viihtymiseen, parantaa asumisen laatua ja mahdollisesti myös laskee asumisen kustannuksia.

Tulevaisuudessa mielenkiintoista on jakamis- ja alustatalouteen liittyvät mahdollisuudet. Asukkaasta voisi tulla palveluiden käyttäjän lisäksi palveluiden tuottaja. Omalla asunnolla ja asumisellaan voisi oikeasti myös tienata.

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle?

Kaupungistuminen on asumiselle ehdottomasti mahdollisuus. Kaupungistumisen myötä erilaisten resurssien jakaminen ja asumisen palvelullistaminen helpottuvat.

Onko Suomi kallis maa asua?

Suomi on erittäin kallis maa asua. Erityisesti vuokralaiset maksavat asumisesta aivan valtavan määrän rahaa. Vuokralla asuminen on Suomessa Euroopan toiseksi kalleinta. Vain norjalaiset maksavat siitä enemmän.

Oletko ollut aikaisemmin SuomiAreenassa? Mitä odotat? Mikä on parasta Porissa?

Tämä on minulle ensimmäinen kerta SuomiAreenassa. Odotan mielenkiintoisia keskusteluita paneeliin osallistuvien henkilöiden ja yleisön kanssa.

Pori on hieno merellinen kesäkaupunki. Sinne on mukava tulla.

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Asun itse todeksi unelmaani. Olemme yhdessä kahden muun perheen kanssa perustaneet asunto-osakeyhtiön ja rakentaneet siihen kodin omille perheillemme. Muutimme asumaan, kun lapsemme olivat pieniä ja osa lapsista on syntynyt muuton jälkeen. Sama porukka on asunut yhdessä yli kymmenen vuotta. Tänä keväänä oli yhteisön ensimmäiset lakkiaiset ja niissä oli todellinen perhejuhlan tunnelma.


Samuel Kopperoinen on pitkän linjan rakennuttamisen asiantuntija ja juristi. Firalla hän on vastannut asumisosuuskuntamallin (Fira Osku) kehittämisestä. 

Fira on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, jossa se järjestää keskustelutilaisuuden asumisesta. ”Suomen kallein koti” -keskustelutilaisuus pureutuu suomalaisten asumisen haasteisiin ja ratkaisuihin.

Lue myös Suomiareena2019 -blogisarjan muut haastattelut:

Onko Suomi kallis maa asua – haastattelussa Jukka Oksaharju

Mielenkiintoisimmat asumisen trendit – haastattelussa Aleksi Niemeläinen

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle – haastattelussa Sami Haapanen

Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – haastattelussa Tuuli Kaskinen

Lue lisää