Etusivu Blogi Ottaisin yhden putkiremontin kiitos

Putkiremontti

Ottaisin yhden putkiremontin kiitos

July 13, 2015

Blog

Mitä vikaa on 50 minuutin urakkaneuvottelussa? Miksi ihmeessä putkiremontteja ostetaan niin kuin ostetaan?

Odotan neuvotteluita asiakkaiden kanssa aina innolla. Niissä tilaisuuksissa on mahdollisuus tutustua ja keskustella dokumenttien, suunnitelmien ja tarjouspyyntöjen takana olevien ihmisten kanssa. Se on ensimmäinen kosketuspinta siihen, minkälaisten ihmisten koteihin olemme mahdollisesti avaimet saamassa.

Tavoitteet ovat selvä: selvittää, olisimmeko me oikea palveluntarjoaja asiakkaan tarpeeseen ja toisaalta onko asiakas ja hänen projektinsa meille mieluisa. Nämä tavoitteet yksinkertaistetaan kuitenkin liian usein.

Saimme taannoin kutsun kiinnostavan kohteen urakkaneuvotteluun. Aikaa oli varattu tasan 50 minuuttia ja esityslista oli kolmisivuinen. Paikalla oli projektipäällikkö, isännöitsijä, suunnittelija ja taloyhtiön koko hallitus, yhteensä noin 10 henkilöä. Prosessi oli tehty selväksi: jatkoneuvotteluita ei tulisi, vaan taloyhtiö valitsisi urakoitsijan tämän neuvottelukierroksen päätteeksi.

Saimme alussa mahdollisuuden hyvin lyhyesti kertoa mitä olemme naisiamme ja miehiämme ja sain ujutettua sekaan yhden kysymyksenkin: “Mikä tekisi juuri teille onnistuneen putkiremontin?” Vastaukset olivat hyvin mielenkiintoisia, osa henkilökohtaisiakin, ja ne olisivat olleet hyvä pohja kiinnostavalle keskustelulle. Agendaan oli kuitenkin pakko palata. Seuraavat 47 minuuttia vastailimme parhaamme mukaan yksityiskohtaisiin teknisiin kysymyksiin tarjouksemme sisällöstä ja kirjasimme ylös vaadittavia tarkennuksia. Keskustelua ei enää syntynyt.

Kovat faktat ovat kovia faktoja, mutta todellinen onnistuminen saati kehittyminen on mahdollista vain, kun ihmiset ymmärtävät ja luottavat toisiinsa ja tekevät rakentavaa yhteistyötä. Tätä on vaikea selvittää kyllä/ei-kysymyksillä. Itse en ainakaan olisi valmis hankkimaan – sanotaan vaikka neljällä miljoonalla – mitään taholta, jota en tunne ja johon en luota. Ensivaikutelma on tunnetusti vahva, mutta harvoin koko totuus. 50 minuuttia on aivan liian lyhyt aika.

Lue lisää