Etusivu Blogi Onko Suomi kallis maa asua? – Haastattelussa Jukka Oksaharju

Asumisen muutos Koti Suomiareena2019

Onko Suomi kallis maa asua? – Haastattelussa Jukka Oksaharju

June 14, 2019

Blog

Jukka Oksaharju

Suomiareena 2019 blogisarja

Tämä on toinen osa Firan Suomiareena 2019 -blogisarjasta, jossa pohditaan Suomalaisen asumisen tilaa eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien näkökulmista. Tässä osassa haastateltavana on Nordnetin analyytikko Jukka Oksaharju.

Mikä on mielestäsi parasta suomalaisessa asumisessa? Entä huonointa?

Huonointa suomalaisessa asumisessa on se, että asuminen vie kohtuuttoman osan ihmisten tuloista. Tämä rajoittaa muita taloudellisia vaihtoehtoja ihmisten elämässä.

Lisäksi asuminen on Suomessa jakautunutta. Hintakehitys on erityisesti 2010-luvulla eriytynyt: kasvukeskuksissa hinnat nousevat, mutta monessa muussa paikassa taantuvat.

Tämä jakautuminen on omiaan luomaan omistusasuntojen alueita, vuokra-asuntojen alueita ja tuettujen asuntojen alueita. Tällainen jako ei ole toivottavaa yhteiskunnan kannalta.

Suomalaisessa asumisessa hyvää on puolestaan se, että meillä pyritään yhteiskunnallisella tasolla turvaamaan kaikille katto pään päälle. Tämä on merkittävää kansainvälisestikin.

Onko Suomi kallis maa asua?

Suomi on erittäin kallis maa asua. Uuden kerrostalon neliöhinnasta lähes puolet on veroja ja veronluonteisia maksuja. Vaikka rakentamisen tuottavuus ja tehokkuus nousisivat, ne eivät juurikaan vaikuttaisi asumisen hintaan, koska näillä voidaan vaikuttaa vain noin puoleen uuden asunnon hinnasta huomioiden luonteeltaan kiinteät veronluonteiset maksut. Viimeisten 20 aikana rakentamisen tuottavuus on parantunut vain prosentin vuosivauhtia. Nopeampi tapa vaikuttaa asumisen kustannuksiin on verotuksen muutokset.

Toinen kalleuteen vaikuttava asia on se, että rahoitusta on tällä hetkellä varsin vapaasti saatavilla ja korkotaso on ennätyksellisen matala.  Asuntomarkkinoilla on tuottoa havittelevia ostajia, jotka ostavat velkarahalla. Hyödyt valuvat pankille, pääurakoitsijoille ja sijoittajille samalla, kun itse asuja on heikommassa asemassa. Asujille pitää saada enemmän neuvottelu- ja liikkumavaraa.

Mitä haluaisit suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen lisää?

Palvelullistamista ja digitaalisuutta.

Asuntojen kauppahinnat ovat niin korkeita, että asunnon ostaminen vie ihmisten säästöt. Ostajan maksukyky vivutetaan velalla maksimiin. Asumisen palvelullistamisen avulla ostajan ei tarvitsisi sitoa kohtaloaan kymmeniksi vuosiksi pankkilainaan tai käyttää kaikkia säästöjään. Jos asuminen olisi palvelu, ihmisiltä olisi varaa säästää tai ottaa velkaa muihin asioihin.

“Rakentaminen tarvitsee digitalisaatiota.”

Rakentaminen tarvitsee digitalisaatiota. Likipitäen kaikilla toimialoilla digitaalisuus on muokannut käyttäjäkokemusta ja parantanut asiakkaan suhteellista asemaa, mutta rakentamisessa kehitys on vasta alkumetreillä. Ala laahaa teknologisen kehityksen perässä. Tämä on suomalaiselle teknologialle mahdollisuus.

Mikä tai mitkä ovat mielestäsi mielenkiintoisimmat asumisen trendit?

Haluaisin, että trendeiksi nousisivat joustava työvoiman liikkuvuus ja rahoitusinnovaatiot.

Työvoiman liikkuvuuden tulisi olla mahdollisimman helppoa ja työvoimaa ei pitäisi sitoa liian tiukasti yhteen paikkaan. Jos asumisesta tehtäisiin joustavampaa, auttaisi se ihmisiä siirtymään esimerkiksi työn perässä.

Tämä edellyttää uusia rahoitusinnovaatioita. Tällä hetkellä kaikki neuvotteluvaltit ja liikkumavara ovat pääurakoitsijalla ja pankilla, kun niitä pitäisi siirtää enemmän ostajalle. Tällöin asuminen ja sen kustannukset eivät veisi niin paljon ihmisten pääomaa ja heillä olisi mahdollisuuksia käyttää rahaa muilla elämän osa-alueilla. Rahoitusinnovaatiota tarvitaan myös vuokra-asumiseen. Sinne tarvitaan malleja, joissa vuokran lisäksi ihmisillä olisi varaa myös säästää. Mahdollisesti osa vuokranmaksusta voisi kerryttää säästöjä, jotka vapautuisivat asukkaalle seuraavassa muutossa.

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle?

Sen on pakko olla mahdollisuus, sillä kehitys näyttää vääjäämättömältä. Uhan ja mahdollisuuden tasapainottelussa on keskeistä, että poliittiset päättäjät ymmärtävät voimat, jotka johtavat kaupungistumiseen. Jos he eivät kykene huomioimaan niitä, erilaisten tukien määrä kasvaa eikä meille synny uusia kasvukeskuksia.

Oletko ollut aikaisemmin SuomiAreenassa? Mitä odotat? Mikä on parasta Porissa?

Kerran aikaisemmin, viime kesänä. Parasta viime kesänä oli uskomaton helle.

Odotan keskusteluilta konkretiaa. Uusista teknologioista, liiketoimintamalleista ja disruptiosta puhuttaessa pitäisi ylätasolta kyetä etenemään konkreettisiin ehdotuksiin siitä, miten muutos saadaan liikkeelle. Digitaalisuuden vaikutukset on helppo kuvitella, mutta tarvitaan konkreettisia ehdotuksia. Työmaalta on pitkä matka pilveen.

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Unelmien koti on sellainen, jota voisi muuttaa elämänmuutosten mukana. Neljän lapsen isänä asunnon käytännöllisyys ja muokattavuus on minulle tärkeää. Mutta kotia on vaikea räätälöidä asumisen aikana eri tarpeisiin.

Tätä voidaan verrata esimerkiksi autovalmistajiin, jotka pystyvät massatuottamaan räätälöityjä tuotteita. Modulaarinen valmistaminen mahdollistaa tämän ja toivon, että tämä tulisi myös rakentamiseen. Unelmakoteja tuotettaisiin fiksusti sekä tehokkaasti, ja ihmiset voisivat valita mallikirjastoista esimerkiksi itselleen sopivat pohjaratkaisut tai jopa sisustamisen ratkaisut.


Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi. Hän usean lehden ja blogin kolumnisti sekä on kirjoittanut viisi kirjaa sijoittamisesta. Hän toimii myös usein kommentaattorina mediassa laajasti eri talouden ja sijoittamisen ilmiöistä.

Fira on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, jossa se järjestää keskustelutilaisuuden asumisesta. ”Suomen kallein koti” -keskustelutilaisuus pureutuu suomalaisten asumisen haasteisiin ja ratkaisuihin.

Lue myös Suomiareena2019 -blogisarjan muut haastattelut:

Parasta Suomalaisessa asumisessa – haastattelussa Samuel Kopperoinen

Mielenkiintoisimmat asumisen trendit – haastattelussa Aleksi Niemeläinen

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle – haastattelussa Sami Haapanen

Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – haastattelussa Tuuli Kaskinen

Lue lisää