Etusivu Blogi Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle? – Haastattelussa Sami Haapanen

Asumisen muutos Koti Suomiareena2019

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle? – Haastattelussa Sami Haapanen

June 25, 2019

Blog

Sami Haapanen

Suomiareena 2019 blogisarja

Tämä on neljäs osa Firan Suomiareena 2019 -blogisarjasta, jossa pohditaan Suomalaisen asumisen tilaa eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien näkökulmista. Tässä osassa haastateltavana on Helsingin kaupunkiympäristön tonttipäällikkö Sami Haapanen.

Mikä on mielestäsi parasta suomalaisessa asumisessa? Entä huonointa?

Parasta on, että Suomessa on tarjolla paljon vaihtoehtoja sekä pientaloasumiseen että urbaanimpaan asumiseen mieltyneille ihmisille. Lisäksi meillä on keskimäärin hyvä rakennuskanta ja rakennukset ovat keskimäärin hyvässä kunnossa.

Huonointa suomalaisessa asumisessa on se, että asunnot eivät usein ole riittävän lähellä työpaikkoja. Tähän liittyy myös asuntojen hinnan nousu sekä eri asuinalueiden välinen eriytyminen. Kuten sanonta kuuluu, kaupungista pääsee helposti maalle mutta maalta ei noin vain muuteta kaupunkiin.

Ikävää on myös se, että Suomen asuntotuotanto on kerrostaloissa hyvin samanlaista massaa. Kerrostaloasumisessa ei ole tarjolla vaihtoehtoja erilaisille mieltymyksille.

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle?

Kaupungistuminen on asumiselle mahdollisuus. Kaikkien ei tarvitse muuttaa kaupunkiin, mutta kaupungistuminen on megatrendi, joka tapahtuu, halutaan sitä tai ei.

Kaupungistuminen on ennen kaikkea mahdollisuus kehittää asumista laajemmin kuin vain uusien asuntojen rakennuttamisena. Monipuolisia ratkaisuja voi syntyä, kun erilaisille urbaanin asumisen muodoille löytyy kysyntää. Esimerkiksi tulevaisuudessa tulee todennäköisemmin näkymään enemmän urbaania perheasumista sekä yksilöllisempää asumista.

Mitä haluaisit suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen lisää?

Monipuolisempaa asumista ja erityisesti kerrostaloasumisen kehittämistä. Toki toivoisin myös, että järkevästi hinnoiteltua asumista olisi tarjolla ja asumiskustannusten nousua hillittäisiin entistä paremmin. Olisi mahtavaa, jos ihmiset pääsisivät etenemään asuinurallaan mieleisensä alueen sisällä. Samalla alueella voisi asua erilaisia asunnoissa aina elämäntilanteen muuttuessa.

Rakentamisen laatuun pitäisi panostaa ja taloista tehdä entistä terveempiä ja kestävämpiä.

Mikä tai mitkä ovat mielestäsi mielenkiintoisimmat asumisen trendit?

Kaupunkiasumisen ja urbaanin asumisen suosion kasvu. Ihmiset ovat valmiita tinkimään asunnon koosta paremman sijainnin vuoksi. Tämä näkyy myös asuntojen koon pienenemisenä.

“Nuorille asunnon omistaminen ei välttämättä ole enää itseisarvo ja vuokralla asuminen tuo elämään vapautta.”

Lisäksi vuokra-asuminen trendi näyttää kasvavan. Nuoremmat sukupolvet eivät ole yhtä paikkasidonnaisia ja vaihtavat alueita ja työpaikkoja vanhoja sukupolvia useammin. Nuorille asunnon omistaminen ei välttämättä ole enää itseisarvo ja vuokralla asuminen tuo elämään vapautta.

Onko Suomi kallis maa asua?

Kallis asuminen keskittyy pääosin kasvukeskuksiin. Kasvukeskusten ympärillä on tarjolla myös järkevän hintaista asumista. Suomesta löytyy myös paljon edullisia alueita.

Oletko ollut aikaisemmin SuomiAreenassa? Mitä odotat? Mikä on parasta Porissa?

Tämä on ensimmäinen kertani SuomiAreenassa. Odotan mielenkiintoista ja monialaista keskustelua. On jännittävää nähdä, millaista keskustelua syntyy ja millaisia mielipiteitä taustoiltaan erilaisilla panelisteilla on. Aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä ja on hyvä, että asumisesta keskustellaan.

Pori on hyvä kesäkaupunki, jossa on kaunis joki ja mukava tunnelma.

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Itseasiassa asun jo nyt lähes unelmieni kodissa. Unelmieni koti on sopivan kokoinen pientalo hyvien raideliikenneyhteyksien varrella alueella, jossa kaikki peruspalvelut ovat lähellä. Minulle on tärkeää, että asunto on valoisa ja ilmava, vaikka neliöitä ei olisikaan kauheasti, ja jossa luontokin on kohtuullisen lähellä.


Sami työskentelee tonttipäällikkönä Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla. Samilla on pitkä kokemus lähes kaikesta asumiseen liittyvästä: rakentamisesta, tonteista, kiinteistöistä ja näihin liittyvistä trendeistä ja ilmiöistä.  

Fira on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, jossa se järjestää keskustelutilaisuuden asumisesta. ”Suomen kallein koti” -keskustelutilaisuus pureutuu suomalaisten asumisen haasteisiin ja ratkaisuihin.

Lue myös Suomiareena2019 -blogisarjan muut haastattelut:

Parasta Suomalaisessa asumisessa – haastattelussa Samuel Kopperoinen

Onko Suomi kallis maa asua – haastattelussa Jukka Oksaharju

Mielenkiintoisimman asumisen trendit -haastattelussa Aleksi Niemeläinen

Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – haastattelussa Tuuli Kaskinen

Lue lisää