Etusivu Blogi Mielenkiintoisimmat asumisen trendit – Haastattelussa Aleksi Niemeläinen

Asumisen muutos Koti Suomiareena2019

Mielenkiintoisimmat asumisen trendit – Haastattelussa Aleksi Niemeläinen

June 20, 2019

Blog

Aleksi Niemeläinen

Suomiareena 2019 blogisarja

Tämä on kolmas osa Firan Suomiareena 2019 -blogisarjasta, jossa pohditaan Suomalaisen asumisen tilaa eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien näkökulmista. Tässä osassa haastateltavana on Futudesignin arkkitehti ja partneri Aleksi Niemeläinen.

Mikä on mielestäsi parasta suomalaisessa asumisessa? Entä huonointa?

Suomessa on mielestäni onnistuneesti torjuttu asuinalueiden eriarvoisuutta. Vaikka on olemassa hintavampia ja edullisempia asuinalueita, niiden joukossa ei ole alueita, joihin en uskaltaisi mennä yksin pimeän aikaan.

Huonointa puolestaan on, että kerrostaloasuntojen suhteen on hyvin vähän vaihtelua. Tarjolla olevat uudet asunnot ovat useimmiten keskenään hyvin samanlaisia. Esimerkiksi uusien kerrostalojen huonekoot ja varusteet ovat pitkälti samoja asuinalueesta riippumatta.

Mikä tai mitkä ovat mielestäsi mielenkiintoisimmat asumisen trendit?

Suuri ikäluokka pyrkii palveluiden lähelle lasten muuttaessa pois kotoa. Samaan aikaan myös uudet sukupolvet perheineen haluavat asua mahdollisimman lähellä keskustaa. Vanhemmilta ikäluokilta jää jälkeen isoja taloja hyvillä alueilla, joille ei löydy kysyntää. On mielenkiintoista seurata, mitä jäljelle jäävälle asuntokannalle tapahtuu. Tapahtuuko lähiöasumisen halpenemista tai rupeavatko nuoret kenties taas arvostamaan omakotitaloasumista?

“Asumiseen liittyvien palveluiden ulkoistaminen on mielenkiintoinen tulevaisuuden trendi.”

Asumiseen liittyvien palveluiden ulkoistaminen on myös mielenkiintoinen tulevaisuuden trendi. Asuntojen pienentyessä esimerkiksi kodinhoitohuoneen ja keittiön voi korvata palveluilla: ruoan voi hakea mukaan ravintolasta ja vaatteet pestä pesulassa. Kuinka pitkälle asumisen palvelullistaminen menee ja miten muutos tehdään järkevästi? Tarvitaanko uusiin asuntoihin enää esimerkiksi isoa keittiötä? Voi tietenkin myös olla, ettei trendi lopulta menekään siihen suuntaan.

Mitä haluaisit suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen lisää?

Haluaisin alalle lisää pienempiä tai keskikokoisia rakennuttajia. Nyt rakennuttaminen on keskittynyt pitkälti suurille toimijoille. Pienemmät toimijat toisivat alalle mukanaan vaihtelua, rohkeutta ja ketteryyttä.

Onko Suomi kallis maa asua?

Prosentuaalisesti suomalaisen tuloista menee paljon asumiseen. Asumiseen voisi hyvin laittaa pienemmänkin osan perheen tuloista.

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle?

Kaupungistuminen on sekä uhka että mahdollisuus. Kaupungistuminen on selkeä trendi ja se antaa mahdollisuuden erilaisille toimijoille kokeilla uudenlaisia asioita ja reagoida muutokseen. Toisaalta se voi olla myös uhka, jos kaupungit eivät reagoi muutoksiin. Asuntokokoa ei voi ikuisesti pienentää, joten täytyy katsoa millaisia mahdollisuuksia ja millaisia uhkia kaupungistumiseen liittyy ja pohtia ratkaisuja niistä näkökulmista.

Oletko ollut aikaisemmin SuomiAreenassa? Mitä odotat? Mikä on parasta Porissa?

En ole ollut SuomiAreenassa koskaan aikaisemmin. Odotan SuomiAreenalta samaa kuin hääjuhlista: että tutustun edes yhteen uuteen ihmiseen.

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Nykyään haaveilen Itäisessä Helsingissä sijaitsevasta merenrantatontista.


Aleksi työskentelee arkkitehtina Futudesignissa. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus kaupunkisuunnittelusta ja laajasti erilaisista arkkitehtisista projekteista. Hän myös opettaa kestävää kaupunkisuunnittelua Aalto-yliopistossa. Aleksi toimi tuomarina Suomen kaunein koti -televisiosarjassa vuosina 2013-2016.

Fira on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, jossa se järjestää keskustelutilaisuuden asumisesta. ”Suomen kallein koti” -keskustelutilaisuus pureutuu suomalaisten asumisen haasteisiin ja ratkaisuihin.

Lue myös Suomiareena2019 -blogisarjan muut haastattelut:

Parasta Suomalaisessa asumisessa – haastattelussa Samuel Kopperoinen

Onko Suomi kallis maa asua – haastattelussa Jukka Oksaharju

Onko kaupungistuminen uhka vai mahdollisuus asumiselle – haastattelussa Sami Haapanen

Mitä Suomalainen asuminen ja rakentaminen kaipaa lisää? – haastattelussa Tuuli Kaskinen

Lue lisää