Etusivu Blogi Kun käyntikortissa lukee “Startup-yrittäjä”

Firalaiset Työkulttuuri

Kun käyntikortissa lukee “Startup-yrittäjä”

December 12, 2016

Blog

Kesällä, kun olin vasta aloittamassa Firalla, kohdalle osui sisäinen infotilaisuus. Firalaisten keskinäisen keskustelun ohella toimitusjohtajamme Jussi esitteli meille vision, jossa yksi Firan tulevaisuuden menestystekijä on alustaliiketoimintaan laajentuminen. Tavoitteena on luoda ilmiö, jossa ihmiset rakentavat yhdessä fiksumpaa yhteiskuntaa. Fira haluaa luoda ihmisille ja yhteisöille mahdollisuuksia osallistua rakentamiseen ja sen kautta vaikuttaa asumisen arkeen. Osana tavoitteen toteuttamista perustettiin kolme startupia, joiden tehtävänä on keskittyä alustaliiketoiminnan ongelmien ymmärtämiseen ja sen pohjalta ratkaisujen kehittämiseen. Firan startupit ovat:

Fira Flow

Fira Flow on intohimoisten rakentajien yhteisö. Tavoitteena on muodostaa voittavia joukkueita toteuttamaan rakennushankkeita.

Fira Hive

Fira Hive pyrkii ratkaisemaan, kuinka asuntorakentamisen uudis- ja korjaushankkeissa voidaan mahdollistaa parempien asumisyhteisöjen syntyminen.

Fira SiteDrive

Fira SiteDrive kehittää tuotannonohjausjärjestelmää, joka reaaliaikaisesti ohjaa työmaan rakentajia ja mahdollistaa läpivirtauksen kiihtymistä.

Miksi startupit ovat olemassa?

Kaiken pohjalla on Firan visioon perustuvat kasvutavoitteet ja halu laajentua palveluliiketoiminnasta alustaliiketoimintaan. Fira uskoo startupien olevan tehokas tapa kokeilla uusia arvontuottoratkaisuja. Syy tähän on se, että Fira ja startupit sitoutuvat rajatun ongelman ratkaisemiseen tietyksi ajaksi. Jos homma ei toimi, voidaan toiminta tehokkaasti ajaa alas ja keskittyä fiksumpiin projekteihin. Ratkaisu on joustava niin Firan kuin startupien näkökulmasta. Suuret tavoitteet ovat toki samat niin Firalla kuin startupeillakin ja lähtökohtaisesti kaikki osapuolet haluavat tehdä yhteistyötä pitkälle tulevaisuuteen.

Miten startupit työskentelevät?

Maanantaisin järjestettävä Startup Weekly muodostaa pohjan Firan ja startupien yhteistyölle. Startup Weeklyssä käydään läpi tiimien senhetkiset tilanteet sekä varmistetaan se, että asioita kehitetään yhdessä niin Firan ja startupien kuin tiimien välisen dynamiikan kannalta. Kaikilla startupeilla on omat rajatut fokusalueensa ja yhdessä muodostamme kokonaisuuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Millaista on työskennellä startupissa yrityksen sisällä?

Olen aiemmin toiminut startup-yrittäjänä ilman ulkoisia resursseja, eli ilman rahoitusta ja toimintaa tukevaa isäntäorganisaatiota. Kaikki oli silloin omalla vastuulla, aina kirjanpito- ja lakiasioista asiakas- ja käyttäjäkontaktien luomiseen ja ylläpitoon. Tilanne on toinen nyt kun taustalla on resursseja omaava Fira, joka hoitaa byrokratian ja voimme keskittyä oleelliseen, eli ongelman ratkaisemiseen yhdessä asiakkaiden ja käyttäjien kanssa. Lisäksi pääsemme testaamaan ratkaisuja suoraan Firan hankkeiden ekosysteemiin, kun aiemmin suuri osa ajasta meni pilottiasiakkuuksien hankkimiseen.

Firaan liityttyäni olen luopunut täydestä vapaudesta, joka minulla oli omaehtoisesti aloitetun startupin perustajana. Tämä ei kuitenkaan ole tuntunut menetykseltä, koska Firan kanssa tavoitteemme ovat samoja. On ollut helppoa liittyä yhteisöön, joka haluaa edistää samoja asioita kuin mitä itse haluan. Näin Firan mahdollisuutena vaikuttaa asioihin tehokkaammin kuin mihin olisin omaehtoisena startup-yrittäjänä pystynyt. Toki myös jännittää, että onnistutaanko tavoitteissa. Parasta on kuitenkin se, että en ole yksin vaan tukenani on oman tiimin lisäksi muut firalaiset, joiden kanssa saan viettää päivät ja joiden avulla opimme koko ajan paremmin ymmärtämään mahdollisuuksia ratkaista ongelmat.

Mitä teemme nyt ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Meidän startupin, eli Fira Hiven perusolettama on, että asumisyhteisöissä on paljon hyödyntämätöntä arvoa. Aloitimme kartoittamalla asumisyhteisöjen kipeimpiä ongelmia ja potentiaalisimpia ratkaisuja yhdessä firalaisten ja muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa. Vuorovaikutuksen tuloksena päädyimme pilotoimaan yhteisöasumisen matchmaking palvelua. Pilottia tuotetaan parhaillaan ja se julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

Haluatko olla mukana rakentamassa ilmiötä?
Seuraa Firan startupeja tämän blogin kautta, tykkäämällä meistä Facebookissa tai seuraamalla meitä Twitterissä ja Instagramissa. Alla linkit yksittäisten startupien seuraamiseksi:

www.firaflow.com | www.firahive.com

Lue lisää