Etusivu Blogi Kuka puolustaa lähiöitä?

Kaupunki Podcast

Kuka puolustaa lähiöitä?

November 13, 2017

Blog

Muuttoliike-podcast, osa 5

Podcast-sarjamme viidennessä osassa Meri-Tuulin haastateltavaksi saapui Lähiöfestin toiminnanjohtaja ja yrittäjä Katja Lindroos. Katjan rakkaus lähiöihin on alkanut jo lapsuudessa ja murroksen se koki teini-iässä. ”Fyysinen ympäristö vaikuttaa meihin suuresti”, Katja toteaa.

Lähiö herättää meissä jokaisessa tunteita, ja sen historia ulottuu useamman vuosikymmenen taakse. Sanana tämä asuinalue on käännös teollistumisen valtakaudelta neighbourhood unit -termistä. Tänä päivänä lähiö mielletään taas lähelle metron kolinaa, ei niinkään yleiseksi asuinalueeksi.

Suurin osa helsinkiläisistä asuu lähiöksi määritellyllä alueella, vaikka suurin osa kaupunkilaisista ei myönnäkään asuvansa tällaisessa ympäristössä. Naapurustoja kehitetään, uutta rakennetaan ja liikenneyhteyksiä parannetaan. Kaupungin kasvaminen on siis käytännössä lähiöiden rakentamista.

Lähiö särähtää korvaan negatiivisen sävyn kera, vaikka ongelmia ja haasteita on yhtä lailla muuallakin kaupungissa. Tämä johtunee siitä, että meillä suomalaisilla on tapana arvioida asioita kovin mustavalkoisesti: joku on joko hyvää tai huonoa. Katja selventää ilmiötä seuraavasti: ”Lähiöissä on helpompi nähdä ongelmakohtia, ehkä siksi, koska kyseessä on pieni yksikkö, jonka ympäristö on niin sanotusti rauhallisempi.”

”Se, miten paikoista puhutaan, mitä sinne kuvittelemme ja mitä mahdollisuuksia siellä näemme”, ovat Katjan mielestä tekijöitä, jotka vaikuttavat alueen kehittymiseen. Ihmismäärällä on kaupungissa positiivinen vaikutus: se saa alueet kasvamaan ja kehittymään.

”Kaikki me pidämme siitä, kun jotain omanlaatuista syntyy – tähän tarvitaan kuitenkin aikaa ja sitkeitä investointeja”, Katja täsmentää. Täydennysrakentaminen saattaa kuulostaa kapulakieleltä, mutta entäpä ullakkorakentaminen, siinä on särmänsä. ”Toivoisin, että kaupunki näkisi, miten olemassa oleville paikoille saataisiin uusia funktioita. Esimerkkinä Marian sairaala, josta on tehty startup-keskus. Tätä rohkeutta toivoisin kaupungilta lisää. Ei keskitytä pelkkään uudisrakentamiseen, vaan hyödynnetään jo olemassa olevia rakennuksia.”

Pidetään siis yhdessä kiinni siitä, että lähiöt kehittyvät ja kasvavat sen asukkaidensa mukana. Sillä loppujen lopuksi täydennysrakentamisessa on kyse siitä, miten paikasta saadaan elinvoimaisempi ja mielenkiintoisempi.

Kuuntele lisää lähiöistä ja vaikkapa työn muuttumisesta täältä!

Lue lisää