Etusivu Blogi Koti pähkinänkuoressa

Asuminen

Koti pähkinänkuoressa

September 14, 2016

Blog

Asuin elämäni ensimmäiset 19 vuotta pikkukaupungin omakotitalossa isoine pihoine kaikkineen, mutta opiskelemaan muuttaessani asuinneliöiden määrä romahti. Kaupunki- ja kerrostaloelämään sulautuminen vaati hetken, mutta viimeistään vaihto-opiskeluvuonna 11 m2 kopperossa asuessani ymmärsin, että omaa onnellisuutta ei lasketa neliöissä.

Hyvin samanlainen trendisuuntaus on nähtävissä myös muissa oman sukupolveni ihmisissä. Omistaminen ei ole enää itseisarvo ja kunnioitusta saa helpommin kokemuksilla kuin uudella Audilla. Kodilta toivotaan hyvää sijaintia ja parkettilattiaa, ei niinkään neliöitä ja muovimattoja. Toiveisiin vaikuttaa myös asuntojen hintakehitys, sillä keskimääräinen neliöhinta Helsingissä on yli 4000 euroa ja kantakaupungissa vielä huomattavasti enemmän. Samaan aikaan yhä useampi nuori joutuu toteamaan, ettei tule yltämään samaan tuloluokkaan vanhempiensa kanssa. Omia hankintojaan voi joutua miettimään kahdesti ja ensiasunnon osto, varsinkaan kantakaupungista, ei enää välttämättä onnistukaan alle kolmekymppisenä. Vuokra-asumisesta on tullut hyväksyttävä ja jopa houkutteleva vaihtoehto myös keski-ikää lähestyville ihmisille.

Itse olen tänä kesänä työskennellyt työmaainsinööriharjoittelijana Firan työmaalla Rastilassa, jonne valmistuu Lumo-vuokrakoteja ja Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoja. Vaikka asunnot eivät ole kooltaan suuria, on niiden pohjaratkaisut mietitty tarkkaan läpi ja ne vastaavat juuri siihen kysyntään, jota oma ikäluokkani edustaa. Asunnon kokoa tärkeämpää on viereinen metro ja uimaranta. Samankaltaisia taloja on nousemassa myös muualle Helsinkiin, jossa varsinkin vuokrayksiöistä tuntuu hintojen perusteella olevan pula.

Ehkä vähitellen matkaammekin kohti tulevaisuutta, jossa koti ei koostu ylimääräisistä työ- tai vierashuoneista, vaan oman tilan laajentuminen siirtyy sisäpihoille ja puistoihin. Ylimääräisestä tavarasta hankkiudutaan KonMari-metodein eroon ja tarvittaessa porakonetta lainataan vaikka naapurilta. Kaupunkeihin ilmestyy nikkarointipajoja ja yhteisöllisyys nostaa taas päätään. Yksityinen tila saattaakin pienentyä, mutta yhteinen kasvaa sen puolesta.

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme!

Mitä kasvavassa kaupungissa tapahtuu ja miten siellä asutaan?
Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaiset mietteet asumisen trendeistä, kaupungin rakentamisesta ja siellä muodostuvista yhteisöistä.

Tilaa uutiskirje nuolta klikkaamalla!