Putkiremontti Työmaa

Kolme vinkkiä onnistuneeseen putkiremonttiin kantakaupungissa

September 29, 2015

Blog

Työmaakontteja ja roskalavoja kadulla? Rakennustelineiden väistelyä jalkakäytävällä? Remonttityömaat ovat tuttuja kaikille kaupunkilaisille. Putkiremontti esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa vaatii huolellista suunnittelua, nimittäin tilaa sekä remonttitarvikkeille että remontin tekijöille on usein rajallisesti. Kokosin Fira Palveluiden työpäälliköiltä vinkit onnistuneeseen remonttiin kaupungin ahtaimmillakin kulmilla.

1. Panosta putkiremontin suunnitteluun kaupungissa

Kantakaupungissa joudutaan toimimaan yleensä ahtaammissa tiloissa kuin lähiöissä. Remontissa käytettävät materiaalit ja rakennustarvikkeet vaativat säilytystilaa. Myös asentajien ja remontin johdon täytyy mahtua toimimaan talossa eli heille tarvitaan toimisto-ja taukotilaa. Kantakaupungissa tontit ovat usein pieniä, jolloin niille ei mahdu kontteja tai rakennettuja väliaikaistiloja.

Tilantarpeeseen voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi suunnittelulla. Esimerkiksi Fira Palvelujen putkiremontissa Helsingin Kalliossa tavaratoimitukset aikataulutettiin siten, että tarvikkeet pystyttiin toimittamaan suoraan remontoitaviin huoneistoihin ilman väliaikaisvarastointia.

2.    Huomioi vuokralla olevat liiketilat

Kantakaupungissa talojen kivijaloissa on usein liiketiloja, joiden vuokra on taloyhtiölle tärkeä tulonlähde. Putkiremontin lähestyessä kannattaa olla ajoissa yhteydessä sekä liikkeenharjoittajiin että urakoitsijaan ja sopia käytännön järjestelyistä. Ehkä kampaamon remontin voisi ajoittaa kampaajan kesälomaan, jolloin vesikatkoista ei ole haittaa?

Putkiremontti parantaa usein myös liikkeenharjoittajien toimintaedellytyksiä pitkällä tähtäimellä, kun vedentulo ja viemäröinti laitetaan kuntoon. Tärkeää kuitenkin on, että liiketoiminta voi jatkua mahdollisimman häiriöttä remontin aikana, jotta liike ei joudu remontin vuoksi muuttamaan toisaalle. Helsinginkatu 28:n putkiremontissa talossa sijaitseva hampurilaisravintola, autokorjaamo ja päiväkoti pystyivät jatkamaan toimintaansa läpi remontin. Esimerkiksi autokorjaamossa töitä ajoitettiin illoille ja öille, jolloin pystyttiin minimoimaan korjaamon toiminnalle päiväsaikaan aiheutuvat häiriöt.

3.    Huomioi muu kaupunkiympäristö

Tavaratoimituksineen, roskalavoineen ja mahdollisine työmaakontteineen putkiremontti vaikuttaa myös kadun muiden asukkaiden elämään. Taloyhtiön kesken tai urakoitsijan voi kanssa ideoida, miten alue pidettäisiin mahdollisimman siistinä, viihtyisänä ja kulkukelpoisena myös remontin aikana. Voisiko remonttityömaata vaikka maisemoida jotenkin? Esimerkiksi Fira Palveluiden putkiremontissa Kankurinkadulla ankean näköiset työmaakontit peitettiin Punavuoren helsinkiläisistä maisemista inspiroituneella graffititaideteoksella. Taiteilijalla oli samaan aikaan näyttely läheisessä galleriassa, jolloin taide pääsi putkiremontin ansiosta leviämään myös gallerian seinien ulkopuolelle.

Lue lisää