Etusivu Blogi Kolme putkiremontissa eniten huolettavaa kysymystä

Fira Ketterä Putkiremontti

Kolme putkiremontissa eniten huolettavaa kysymystä

May 30, 2017

Blog

Firan Ketterässä mallissa aloitamme jokaisen putkiremontin suunnittelun osakkaiden ja hallituksen tarpeiden kartoituksella. Ensimmäiseksi kartoitamme putkiremonttiin liittyviä uhkakuvia ja mahdollisuuksia. Ketteriä hankkeita meillä on takana nyt kymmenkunta ja yleisimmät huolet ja toiveet ovat toistuneet lähes jokaisessa vastauksessa. Perinteiseen suomalaiseen tapaan ajattelin kirjoittaa ensimmäiseksi kolmesta yleisimmästä uhkakuvasta.

1. Kuinka valita oikea vesijohtojen ja viemärien korjaustapa – Sukitus vs. perinteinen putkiremontti?

Viemärien sukitus vai uusiminen? Jokaisessa taloyhtiössä tämä asia nousee varmasti ensimmäisen kerran esille putkiremontin suunnittelua käynnisteltäessä. Pahimmassa tapauksessa aihe nousee uudelleen esille remontin päätteeksi epäonnistuneen lopputuloksen takia. Kokemuksemme mukaan korjaustavan valinnassa suurta roolia näyttelee pintojen kunnostusta vaativien kylpyhuoneiden määrä. Kylpyhuoneiden kunnon taloyhtiö selvittää yleensä erillisellä kuntokartoituksella.

Jos kunnostusta vaativia kylpyhuoneita on yli puolet, on viemärien ja vesijohtojen uusimisen sisältävä, ns. perinteinen putkiremontti taloyhtiölle todennäköisesti kustannustehokkaampi ja nopeampi vaihtoehto. Kylpyhuoneiden pinnat joudutaan purkamaan, jolloin viemärien uusinta lisää remonttiin vain muutaman työvaiheen ja toisaalta vähentää kylpyhuoneen parissa työskentelevien eri urakoitsijoiden määrää. Tämä helpottaa työn suunnittelua ja vähentää eri toimijoiden välisiä kapulanvaihtoja, joka näkyy positiivisesti sekä kustannuksissa että aikatauluissa.

Mikäli valtaosa taloyhtiön kylpyhuoneista on pinnoiltaan hyvässä kunnossa, on viemärien sukitus taloyhtiölle kustannustehokkaampi ja nopeampi vaihtoehto. Viemärit voidaan kunnostaa kylpyhuoneen seinän takana kulkevaa hormia avaamatta, jolloin kylpyhuoneen pinnat ja kalusteet jäävät pääsääntöisesti ennalleen. Viemärien sukitukseen päätyvissä taloyhtiöissäkin vesijohdot yleensä uusitaan, sillä vesijohtojen halkaisija on pieni ja niiden sisäpuolinen kunnostus pienentäisi niitä entisestään.

Molempiin kunnostustapoihin voidaan sisällyttää myös osakkaiden omalla kustannuksellaan teettämiä kylpyhuoneen muutostöitä. Perinteisessä putkiremontissa esimerkiksi kalusteiden paikkoja voi vaihdella vapaasti ilman kustannuksia sekä valita kylpyhuoneeseen mieleisensä laatat ja kalusteet. Sukitusremontissa taas kaikki viemäröintävät kalusteet täytyy säilyttää nykyisillä paikoillaan, koska viemärit jäävät paikoilleen. Myös sukitusremontin yhteydessä osakas voi halutessaan uusia kylpyhuoneen pinnat ja kalusteet, mutta tämä maksaa osakkaalle yleensä suhteessa enemmän kuin perinteisessä tavassa ja pidentää remontin haitta-aikaa huoneistossa.

2. Kauanko remontti kestää ja pitääkö aikataulu?

Remontin laajuus vaikuttaa tietysti myös remontin kestoon. Tekemiemme ”perussisältöisien” remonttien kestot vaihtelevat 6-8 viikon välillä, oli kyseessä sitten ns. perinteinen putkiremontti tai sukitusremontti. Aikataulussa pysyminen on meille äärimmäisen tärkeää, koska viivästyksistä aiheutuu aina kustannuksia hankkeen jokaiselle osapuolelle. Putkiremontteja tehdään kuluttajille, jolloin myös maineen säilyttäminen luotettavana toimijana on äärimmäisen tärkeää. Pieleen menneellä, venähtäneellä putkiremontilla on helppo päästä iltapäivälehden otsikoihin.

”Näkymättömillä” muutoksilla näkyviä muutoksia aikatauluun. Ketterässä mallissa, jossa olemme mukana remontin suunnitteluvaiheesta lähtien, pystymme yleensä lyhentämään remonttiaikaa. Nipistykset remonttiaikaan tehdään insinöörimäisesti yleensä pintojen taakse valittavilla materiaaleilla ja työtavoilla, jolloin lopputulos näyttää asukkaalle täysin samalta. Äärimmäisiä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi tekemämme kahden viikon putkiremontit.

3. Paljonko putkiremontti tulee lopulta maksamaan ja miten kustannukset pysyvät kurissa?

Putkiremontti – oli se sisällöltään sitten kuinka laaja tai kevyt tahansa – maksaa yksittäisen osakkaan muihin arjen menoihin nähden aina PALJON.  Putkiremontin hinta riippuu sen sisällöstä ja remonttia voikin ajatella ostoskorina. Mitä enemmän asioita taloyhtiö sisällyttää putkiremonttiin, sitä enemmän se luonnollisesti maksaa. Laajempi remontti voi toisaalta säästää rahaa pidemmällä tähtäimellä.

Osiin pilkkominen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta. Puhuttaessa koko taloyhtiön mittakaavassa miljoonista euroista, osakkaita luonnollisesti jännittää, miten kokonaisuus pystytään pitämään hallinnassa ja ymmärtääkö taloyhtiö tekemiensä päätösten vaikutuksen lopullisiin kustannuksiin. Firan Ketterässä mallissa remontti pilkotaan läpi koko suunnittelun ja toteutuksen selkeisiin kokonaisuuksiin, joille annetaan yksiselitteinen hintalappu. Hallituksen ja isännöitsijän ei tarvitse pyöritellä ALVeja, katteita tai muita välillisiä kustannuksia Excel-taulukoissa ennen päätösten tekemistä.

Putkiremontin hinta vaihtelee myös paikkakuntakohtaisesti, hyvää perspektiiviä putkiremontin hinnoista eri puolilla Suomea voi hakea esimerkiksi Isännöintiliiton vuosittain julkaisemasta putkiremonttibarometrista. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi ns. perinteisellä tavalla toteutetun putkiremontin mediaanihinta oli vuonna 2016 830€ / m2.

Kokosimme asiantuntijoidemme parhaat vinkit putkiremonttioppaaseen. Lataa opas veloituksetta!

New call-to-action

Lue lisää