Etusivu Blogi Kansainvälistyminen alkaa konkreettisista teoista

Kansainvälistyminen Rakentaminen Työkulttuuri Vuorovaikutus

Kansainvälistyminen alkaa konkreettisista teoista

March 23, 2018

Blog

Parin kolmen tunnin kehno nukkuminen yölennolla New Yorkista Helsinkiin maaliskuun toisena perjantaina väsytti, mutta ei syönyt energiaani. Takana oli 3,5 viikon uskomaton Amerikan kiertue: New York – San Francisco – San Diego – Boston – New York. Tavoitteenamme oli nähdä missä Amerikassa mennään rakentamisen kehittymisen suhteen ja millaisen vastaanoton kehittämämme ratkaisut saivat toisella puolen maapalloa.

Reissullamme haimme vastausta kysymykseen: Ovatko puheet rakentamisen nopeasta kehittymisestä ja uusista liiketoimintamalleista haihattelua ja turhaa hypettämistä ilman todellisuuspohjaa?

1. Rakennusalalle tulee uuden tyyppisiä toimijoita ja uutta toimintaa

Katerra on hyvä esimerkki uuden ajan rakennusalan yrityksestä. Taustalla olevat henkilöt ovat aikaisemmin olleet elektroniikan sopimusvalmistajia. Flex on myös kuuluisa elektroniikan sopimusvalmistajana, joka on sittemmin löytänyt tiensä rakennusalalle. Nämä uudet toimijat tuovat mukanaan uudenlaista ajattelua, paljon rahaa ja erilaisia toimintatapoja alalle.

Pari vuotta takaperin pääomasijoittajat ovat alkaneet sijoittamaan rakennusalan startup-yrityksiin. Sijoittajat ovat noteeranneet hitaan tuottavuuskehityksen, uuden teknologian mahdollisuudet sekä smart city -ajatusmaailman. Tällä hetkellä alalle virtaa pääomasijoituksia uusien konseptien kehitykseen.

2. Amerikassa perinteisetkin rakennusliikkeet ottavat uutta teknologiaa käyttöön

Myös suuret ja perinteiset rakennusliikkeet ovat kiinnostuneita uuden teknologian käyttöönotosta. Esimerkiksi ison perheomisteisen rakennusliikkeen Bechtelin, jonka liikevaihto on huimat 33 MRD, suvussa on rahasto, joka rahoittaa rakennusalan teknologian kehittämistä ja uusia startup-yrityksiä. Viimeisen kahden kuluneen vuoden aikana valmius ja halu uudistua on harpannut ison askeleen eteenpäin.

Tapasimme matkallamme paljon erilaisia toimijoita, joilla oli vahvat kehitys- ja investointiohjelmat sekä merkittäviä määriä sijoittajien pääomia mahdollistamassa tätä. He tekevät töitä määrätietoisesti bisneksen muuttamiseksi, disruptoimiseksi sekä läpimurtojen saamiseksi uudella tavalla.

3. Uutta toimintalogiikkaa

Flex toimii RIB ITWO:n tietojärjestelmän päällä, tarjoten sinne tuotekatalogeja, joita ITWO:n käyttäjät voivat tilata. Kysymyksessä on uuden tyyppinen ja täysin globaali hankintakanava.

Katerra tarjoaa vahvan vertikaalin ratkaisun, jossa omien tehtaiden rooli on merkittävä. Heidän koko toiminta on enemmän tehdasteollisuutta kuin rakentamista. Katerran skaalautumisen vauhti on päätä huimaava: Softbank Vision Fund ilmoitti vähän aikaa sitten sijoittaneensa yritykseen 865 M$. Näin suuria investointeja toimialalle ei ole aikaisemmin tehty. Tällaisen tulevaisuuden toimialoihin sijoittavan sijoittajan, näin suurella investoinnilla, on vaikutusta myönteisesti alan houkuttelevuuteen ja kiinnostavuuteen jopa kansainvälisesti.

Lukuisilla tapaamillamme start upeilla oli tavoitteena yleensä yhden ongelman ratkaisu uudella tavalla. Automaattinen paikannus, tekoäly, energia, asiakkaita mukavasti palvelevat digikäyttöliittymät, modulaarisuus, alustat eli platformit sekä datan käyttö toiminnassa olivat asioita, jotka olivat esillä ja joita tapaamamme yritykset veivät eteenpäin amerikkalaisen suoraviivaisella tyylillä. Päättäväisyys, millä asioita vietiin eteenpäin, oli vaikuttavaa.

4. Miksi maailmalla on hyvä käydä?

Uudet teknologiat ajavat muutosta rakentamisessa ja niihin investoidaan selvästi yhä enemmän. Minun urani aikana on ensimmäinen kerta kun koen, että myös kansainvälinen näkökulma on ajankohtainen ja merkittävä alalle, niin Firalle kuin minulle itselleni. Tulevaisuuden yrityksissä ja työpaikoissa panostetaan lisääntyvästi näihin asioihin. Ehkä nuorten kannattaa valita työpaikatkin tätä silmällä pitäen.

Rakentamisen arki on yleensä niin haastavaa, että vision luominen ja ylläpitäminen saattaa jäädä tekemättä. Rakentamisen muutos ei ole yhtä nopeaa kuin esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa on. Alan muutostahti antaa ihmisille aikaa ja mahdollisuuden oppia uusia asioita. Muutos tarjoaa kuitenkin uudenlaisia globaaleja liiketoimintamahdollisuuksia, mitä aikaisemmin ei ole ollut.

Haluamme hyödyntää Firassa näitä mahdollisuuksia, siksi panostamme osaamiseen, aineettomiin oikeuksiin ja partneruuksiin. Nämä mahdollisuudet eivät selviä Vantaalta tai Helsingistä käsin. Nurkkakuntainen ennakkoluuloisuus pitäisi mielellään rakennusliikkeen lestissään. Mitä sitä nytkään, tehän olette kuitenkin vain rakennusliike -ajatus saattaa nousta pinnalle jopa alan sisältä. Torjutaan tämä asenne ja tehdään maailman luokan lähtöjä Suomesta käsin.

Ajelimme matkan aikana paljon Uberilla. Jo se paljasti vanhan ja uuden maailman eron. Uberin automaattinen paikannus, maksatus ja jatkuva palautteen antaminen muuttivat kokemuksen sellaiseksi, mitä tavallisella taksilla ei saa. Äänestän uuden maailman puolesta myös toimialallamme, kunhan se tehdään vahvojen arvojen ohjaamana!

Matkan päähavaintoni oli, että Firan kehitysohjelmat ovat pääosin paikallaan. Nyt vain lisää määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta tekemiseen ja tulevaisuus kiittää. Ja vastaus kysymykseemme siitä, onko rakentamisen ripeä kehittyminen ja alalle tulevat uudet toimintamallit pelkkää haihattelua, on ”Ei ole.”

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostavatko rakennusalan murros ja digitalisaatio?

Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaisimmat uutisemme sekä työntekijöidemme mietteet rakennusalan tulevaisuudesta.

Klikkaa ja tilaa uutiskirjeemme!