Etusivu Blogi Ihmissöherö tuottaa rakennusten arvon

Rakentamisen ABC

Ihmissöherö tuottaa rakennusten arvon

June 22, 2016

Blog

Insinöörit johtavat asioita. Insinööreillä ei ole tunteita. Insinöörit uskovat järjestelmiin. Varsinkin rakennusalalla ollaan totuttu standardi- ja tuotantolähtöiseen ajatteluun, jolla varmistetaan nopea läpimenoaika ja tehokas toteutus. Muutokset ovat pahasta, koska ne häiritsevät huippuunsa viritetyn prosessin etenemistä. Silti virheitä löytyy nykyaikaisesta bulkkituotannosta enemmän kuin koskaan ennen. Tämän takia rakentajat eivät ole tottuneet kuuntelemaan käyttäjiä – ihmisiä – jotka lopulta hyödyntävät insinöörien ja arkkitehtien sieluntuotoksia ja määrittävät toiminnallaan tuotoksille arvon. Ihmisethän ovat vain prosessiemme tiellä, eivätkä ymmärrä kuinka monisäikeinen kokonaisuus rakennus, alue tai kaupunki on. Ei sinne voi tulla kaiken maailman haihatteluja heittelemään – plörinäksi menee parempikin rakennushanke siinä vaiheessa ja aikaa tuhlaantuu besserwissereiden kuunteluun!

Ihmiset fiilistelevät juttuja. Ihmiset rakastavat, vihaavat, iloitsevat ja surevat. Ihmiset uskovat vuorovaikutukseen ja parempaan huomiseen. Ihmiset keskustelevat ja pohtivat, eivät vain totea. Jokainen ihminen on oman toimintansa ja toiveidensa ekspertti. Kaikki tietävät omaan kokemuspohjaansa peilaten mikä asia on joskus toiminut ja mikä ei missään nimessä. Heidän myötään lineaarisesta huipputuotantoprosessista tuleekin pursuavaa tunnebläästäystä – käsittämättömiä, loppumattomia keloja yhteisöllisyydestä, kattopuutarhoista, auringonottoterasseista ja elinvoimaisesta ympäristöstä. Eikö ne tajua kuinka paljon toi kaikki maksaa? Cut the crap ja let’s rakennetaan jo!

Onnistuneen ympäristön rakentamisen yhtälö on yksinkertainen: täytyy vain yhdistää viiltävän tarkasti excelöidyn insinöörin näkemyksen ja ihmisen inhimilliset kelat yhdeksi kokonaisuudeksi. Siksi pitää käydä keskusteluja ja vaihtaa näkemyksiä. Pitää kertoa miksi jokin ei toimi ja tutkia, pyörisikö se sittenkin. Pilvilinnojen paaluttaminen matalammalle ja ruohonjuurien kasvattaminen korkeammiksi vaatii aikasieppoa keskustelua ja kanssakäymistä. Näin toteutettu ympäristö voisi parhaalla mahdollisella tavalla tukea ihmisten toimintaa. Insinöörin ja ihmisen välissä ammottavaa kuilua pitää kaventaa.

Uskomme vahvasti, että ihmisten fiilistelyhörhöilyn voi yhdistää asioiden johtamiseen. Se vain vaatii työtä, sitoutuneisuutta, hyviä tapoja ja heittäytymistä. Se vaatii saumatonta työtä supertiimiltä, joka hanskaa filosofin systeemisen lähestymisen, hotellirespan palvelualttiuden, insinöörien pienimmät tekniset yksityiskohdat, kauppamiesten taloudelliset koukerot, lainoppineiden kirjelmät sekä ennen kaikkea tunneälyn, jolla pyrkiä kuuntelemaan ja palvelemaan ihmisiä. Ihmiset ovat valmiita laittamaan itsensä likoon, ottamaan yhdessä luomamme ympäristöt omikseen ja hyödyntämään niitä elämässään. Ihmissöherö tuottaa johtamiemme rakennusprojektien arvon. Ennen kuin ihminen hyödyntää luomaamme ympäristöä, tekemämme työ kerryttää pelkkiä kustannuksia.

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme!

Mitä kasvavassa kaupungissa tapahtuu ja miten siellä asutaan?
Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaiset mietteet asumisen trendeistä, kaupungin rakentamisesta ja siellä muodostuvista yhteisöistä.

Tilaa uutiskirje nuolta klikkaamalla!