Etusivu Blogi Haastetaan rakennusala joukkovoimalla

Ryhmärakentaminen

Haastetaan rakennusala joukkovoimalla

November 1, 2015

Blog

Elämme voimakasta kaupungistumisen aikaa, ja pelkästään pääkaupunkiseudun vuotuinen asuntotuotannon tarve nousee ennusteesta riippuen kymmeniin tuhansiin. Asuntorakentamisen kalleutta, hitautta ja riittämätöntä volyymia päivitellään usein uutisissa, ja keskeisimmäksi syyksi nostetaan usein tonttipula. Tähän alan ulkopuolisten ihmisten on tosiasiassa erittäin vaikea ottaa kantaa. Mistä tontit tulee, mitä ne maksaa ja mihin ne menee? Eikö olekin kummallista, että tämä kaikkiin vaikuttava kaupankäynti on tavallisen kansalaisen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella.

Kerrostalotonttien hinnat liikkuvat monissa miljoonissa euroissa. Lisäksi niiden toteuttaminen on vaativaa toimintaa. Siksi yleensä yksityiset tontit myydään ilman avointa prosessia, ja julkisesti omistetutkin monesti rajataan vain ammattirakennuttajille. Mutta ihmisiä vartenhan ne asunnotkin on loppujen lopuksi tehty, joten miksi ihmiset eivät pääse tarjoamaan tontista?

Päätimme muuttaa tämän. Otimme ensimmäisen myyntiin tulevan kerrostalotontin tarkemman tutkimisen alle. Luonnostelimme suunnitelmat ja arvioimme sille kustannukset. Lopuksi teimme ”tonttihuutokaupan”, jossa kuka tahansa pääsee tarjoamaan kerrostaloasuntoon oikeuttavasta ”tonttiosuudesta”.

Mikäli markkinat toimivat tehokkaasti, ihmisten pitäisi aina pystyä tarjoamaan tontista enemmän kuin grynderit. Olemalla oman asuntosi ”grynderi” pääset vaikuttamaan hankkeeseen aivan uudella tasolla. Sillä ei ole väliä, tavoitteletko sijoitusasuntoa, nopeaa myyntivoittoa vai ihan oman asunnon hankkimista.

Ensimmäinen, tonttihuutokaupassa pilotoitava hanke sijaitsee Espoon Tapiolassa.

Jos haluatte haastaa rakennusalan vallitsevat käytännöt, nyt teillä on mahdollisuus. Jos haluat investoida sijoitusasuntoon tontista alkaen, nyt voit olla ensimmäisten joukossa. Rakennusala voidaan muuttaa, mutta se vaatii joukkovoimaa. Osoitetaan joukkovoimaa osoitteessa tapiola.ryhmarakentaminen.fi.

Lue lisää