Etusivu Blogi Empatiaa työmaalle joukkueurheilun kautta

Firalaiset Ihmisten motivaatio Työkulttuuri

Empatiaa työmaalle joukkueurheilun kautta

September 21, 2017

Blog

Rakennusalalla on totuttu tiukkaan ja äänekkääseen johtamiseen. Kaikki johtajat eivät kuitenkaan ymmärrä, kuinka ankara ja itsekeskeinen johtamistyyli kuluttaa turhaan alaisten ja myös omaa energiaa. Työnjohtajan vastuulla on jo kokonainen työmaa, sen työntekijät ja itse projekti. Ei ole siis ihme, että uupumus iskee ja voi jäädä pysyäkseen. Firan vastaava työnjohtaja Octavio Järventaus huomasi tämän ja harkitsi jo alanvaihtoa, kunnes jääkiekon parista tuttu yritysvalmentaja Erkka Westerlund tuli hätiin.

”Meillä kohtasi Erkan kanssa henkilökemiat hyvin”, Järventaus kertoo. ”Erkka kertoi hyvin yksinkertaisesti, että minun olisi parempi olla valmentajana laidalla eikä keskellä kenttää. Antaa pelaajien pelata. Kun hän väitti, ettei minun tarvitse olla se paras pelaaja, olin hieman hämilläni, mutta kun pääsin takaisin käytännön hommiin, sanat aukesivat heti. Erkan filosofia puri koko tiimiin todella hyvin.”

Erkan koulutus Firan henkilöstölle teki Järventaukseen suuren vaikutuksen. Koko Järventauksen tiimi otettiin mukaan koulutukseen, johon sisältyi sekä kahdenkeskisiä keskusteluja että pienryhmäharjoituksia.

Koulutus auttoi esimerkiksi huomaamaan, että työuupumuksen nujertaminen lähtee elämäntavoista. Ei riitä, että tietää vapaa-ajan olevan tarpeellista latausaikaa – pitää myös ymmärtää, miten palautumisen voi maksimoida. Nukkumiseen Järventaus ei ollut koskaan kiinnittänyt erityistä huomiota. Parempi unirytmi alkoi palauttaa työvirettä. Myös suhtautuminen omaan tiimiin muuttui henkilökohtaisemmaksi, mikä paransi ryhmähenkeä.

”Aloin tehdä työnjohtajan kävelytunteja: työmaiden läpikäymistä yksilövalmentamisen ja tutustumisen hengessä. Kävelytuntien päätteeksi istun alas keskustelemaan tiimiläisteni kanssa. Muun muassa aikatauluasiat ja ongelmat käydään läpi niin, että kaikki tärkeä tieto kulkee työmaalla ja sieltä eteenpäin”, Järventaus kuvailee.

”Viestintä on todella tärkeää”, Järventaus pohtii vuoden jatkunutta kehitystä. ”Ei ainoastaan työmaalla, vaan myös työnjohtajien kesken. Pitää muistaa pelata joukkueena loppuun asti. Ei siis pidä ottaa vaikeita tilanteita henkilökohtaisesti vaan suhtautua niihin haasteina ja kehitysmahdollisuuksina.”

Koulutus sai Järventauksen miettimään itsensä jatkuvan kehittämisen, levon ja laadukkaan viestinnän merkitystä. Hänen tapaus muistuttaa kaikkia miten kestämättömiä tottumuksia alalla on, sekä miten muutos lähtee aina itsestään. Järventauksella mietityttää vain yksi asia koulutuksen jälkeen:

”Harmittaa vain, että ei ennen ole ollut näitä työkaluja käytettävissäni!” hän naurahtaa.

Lue lisää