Etusivu Blogi Fira inhimillistää rakennusalan – edessä kansainväliset markkinat

Asumisen muutos Kansainvälistyminen Rakentaminen Sitedrive Tehdään yhdessä Työkulttuuri Vuorovaikutus

Fira inhimillistää rakennusalan – edessä kansainväliset markkinat

March 23, 2018

Blog

Rakennusalan liiketoiminta tapahtuu pääosin instituutioiden välillä. Kun kilpailua ei käydä loppuasiakkaista, vaan tonteista, ihmiset ovat markkinoilla vain välttämätön paha tarjonnan rakentajina ja hyödyntäjinä: kun sijainti on oikea, uskotaan kaiken menevän kuitenkin kaupaksi. Tilanne on sama kuin tietosanakirjojen tuottajilla internetin hakukoneiden tullessa markkinoille. Ensyklopedia-kauppiaat uskoivat tuntevansa markkinan läpikotaisin vuosikymmenten tuomalla kokemuksella, eivätkä nähneet tarvetta personoida ja digitalisoida liiketoimintaansa. Muutos tuli muualta.

Digitalisaatio mahdollistaa tehokkaamman rakentamisen lisäksi ihmisten tarpeiden huomioimisen kokonaan uusilla tavoilla. Kun ne ja halu vaikuttaa elinympäristöönsä on alihyödynnetty voimavara rakennusalalla, avaa se hienot mahdollisuudet markkinoiden murrokseen erityisesti suurissa kaupunkikeskittymissä. Me Firassa lähdemmekin valloittamaan kansainvälisiä markkinoita käyttäjäkeskeistä digitalisaatiota hyödyntäen.

Valta ihmisille

Tavoitteemme on muuttaa rakennusala yritysten välisestä liiketoiminnasta ihmisten väliseksi liiketoiminnaksi. Tuomme rakennusalan tähän päivään inhimillistämällä sen. Innostamme ihmisiä omaksumaan ja käyttämään digitaalisia ratkaisuja. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Sitä, että ihmiset voivat vaikuttaa elinympäristöönsä ja esimerkiksi itse suunnitella koko talon digipalveluiden avulla.

“Rakennusala ei näytä kehittyvän niin kuin me haluaisimme. Tuottavuus laahaa edelleen jäljessä monia muita aloja ja loppukäyttäjät eli ihmiset eivät vielä ole keskiössä. Rakennusalan edessä on valtavia murroksia. Kenelläkään ei ole mitään käsitystä murroksen muodosta ja se on kiehtovaa. Ala voi joko teknillistyä tai inhimillistyä. Me lähdemme inhimillistämään. Osallistamme niin asukkaat kuin rakennusalan ammattilaiset”, kertoo Firan disruptiivisten innovaatioiden johtaja Seppo Keronen.

Inhimillistäminen tapahtuu tuomalla alalle uusia helposti skaalautuvia ja käyttäjälähtöisiä digipalveluita ja palvelukonsepteja. Ammattilaiskäytössä esimerkki tällaisesta työkalusta on Firan Sitedrive aikataulutusohjelmisto, joka antaa reaaliaikaisen tiedon työmaan tilanteesta ja aikataulusta. Sen avulla tieto kulkee tehokkaasti: asiakas, työnjohto ja työntekijät näkevät välittömästi työn edistymisen tuntitasolla, joten kaikki tietävät tapahtuvatko asiat oikeaan aikaan. Kun ihmiset tuntevat toisensa, rakentajat tuntevat asukkaat ja remontin seuraavan työvaiheen tekijät, ovat kaikki motivoituneita tekemään hyvää jälkeä.

Kansainvälistyminen tapahtuu inhimillistämällä

Digitalisoimalla ja inhimillistämällä on mahdollista kansainvälistyä rakennusalalla. Uusille markkinoille laajentuminen on ollut hyvin haastavaa perinteisellä rakentamisella: alueilla on yleensä paikalliset toimijansa. Siinä missä autoteollisuudesta kehittyi massaräätälöityjen teollinen valmistaja, siinä rakennusala jäi siihen vaiheeseen, missä autoteollisuus oli ennen T-Fordia.

Tuomalla alalle muiden markkinoiden ja alojen yhteiskehittämisen liiketoimintamalleja ja teknologioita pystymme sekä disruptoimaan alaa. Meillä on mahdollisuus luoda alustoja, joissa asukkaat ja rakennusalan ammattilaiset kohtaavat: asukkaat pääsevät kertomaan omat asumistarpeensa ja ovat vuorovaikutuksessa suoraan ammattilaisiin.

Digipalvelut ovat helposti skaalautuvia ja mahdollistavat inhimillisemmän rakentamisen.

“Nykyinen rakentaminen on epäinhimillistä. Grynderi tulee ja tekee, eivätkä asukkaat pääse itse vaikuttamaan tarpeeksi. Inhimillistämme prosessin osallistamalla asukkaat ja rakentajat. Ja mikä parasta, tämä prosessi on siirrettävissä mihin tahansa maahan”, Keronen kuvailee.

Building Movement

Tätä vauhdittaaksemme, olemme käynnistäneet kaksi merkittävää Business Finland (Tekes) -rahoitteista hankekokonaisuutta, joiden arvo on yhteensä noin 10 miljoonaa. Niiden avulla voimme kehittää yhteistyömalleja kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Rekrytoimme myös joukkoomme uudenlaisia osaajia, kuten tekoälyosaajia, ohjelmistoasiantuntijoita ja käyttökokemuksen asiantuntijoita.

Rakentaminen ja tulevaisuuden kaupunki onkin enemmän sitä millaiseksi ihmiset haluavat sen tehdä. Uudet teknologiat tekevät töitä ihmisten kanssa ja ihmisten hyväksi. Teknologia tähän on jo olemassa. On kyse vain sen tuomisesta rakennusalalle.

Tavoittelemme tulevaisuutta yhdessä muiden kanssa ja olemme avoimia yhteistyöstä kaikkien kiinnostuneiden tahojen kanssa. Me kutsumme sitä Buildin Movementiksi.

Raine Hermans
Kirjoittaja toimii Firan innovaatiojohtajana ja Aalto yliopiston innovaatiojohtamisen dosenttina

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostavatko rakennusalan murros ja digitalisaatio?

Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaisimmat uutisemme sekä työntekijöidemme mietteet rakennusalan tulevaisuudesta.

Klikkaa ja tilaa uutiskirjeemme!