Etusivu Blogi Building Movement traineen silmin

Firalaiset

Building Movement traineen silmin

June 13, 2018

Blog

Olen Ludde Larsson, helsinkiläinen 29-vuotias kolmannen vuoden rakennustekniikan opiskelija. Olen luokkavuoteni keski-iän yläpäässä, jollen jopa yläpuolella. En aloittanut AMK-opintojani suoraan lukion penkiltä, vaan kävin ensin Aalto-yliopistossa istumassa muutaman vuoden odottamassa, että kemiantekniikan tutkinto tipahtaisi syliini. Menestyksettömän Aalto-yliopistossa lorvimisen jälkeen totesin, että olisi korkea aika hankkia joku työllistävä ja kohtuullisesti maksava tutkinto. Päätin siis opiskella rakennusinsinööriksi. Pääaineeni on rakennesuunnittelu, vaikka projektinhallinta onkin alkanut kiinnostaa urasuuntauksena jopa hieman enemmän.

Työhistoria

Olen tehnyt suurimman osan työurastani ravintola-apulaisena ja vihertyöntekijänä. Vuonna 2015 tein viimeisen kesäni vihertöissä, ja siitä lähtien olen pitäytynyt erossa tiskeistä ja haravasta.

Ensimmäinen työharjoitteluni oli Staffpointin kautta Cramolla uudella lastensairaalalla rakennusapumiehenä. Työtehtäviini kuuluivat erilaiset logistiset tehtävät, kuten tavaroiden kanto, tai kuskailu pumppukärryillä, trukilla ja pyöräkuormaajalla, jätteiden lajittelu ja nostojen ohjaus radioitse.

Toinen työharjoitteluni oli Espoon kaupungin tilapalveluilla vuosikorjaustöiden rakennusvalvojana. Julkisten kohteiden rakennusvalvonnassa opin paljon korjausrakentamisesta ja sopimus- ja kokouskäytännöistä. Toimiminen käyttäjärajapinnassa oli myös hauskaa. Sain näyttää tärkeältä ja asiantuntevalta tarhatätien edessä.

Odotukset traineena olosta

Työharjoittelultani Firalla odotan paljon vastuuta ja mahdollisuuksia väläytellä ongelmanratkaisu- ja sumplimistaitojani. Pyrin omatoimisuuteen ja saamaan aikaan tuloksia. Tahdon myös uhrata raksauskottavuuteni oppimisen alttarilla ja kysyä ”Mikä tämä on?”, jos en tiedä. Pahempi on pitää suunsa kiinni ja kysyä 20 vuoden päästä.

Haluan oppia käyttämään rakennusprojektin tiedonkulkua: lukemaan tietomalleja, soittamaan oikeisiin numeroihin ja sanomaan oikeat sanat kokouksissa. Haluan myös oppia löytämään oikeat resurssit eli oikeat määrät materiaaleja ja työkaluja, oikea määrä oikeita ihmisiä oikeaan aikaan. Haluan navigoida aikataulujen lomassa siten, etten estä tai viivytä toiminnallani joitakin työvaiheita, vaan löydän mahdollisimman saumattoman tavan yhdistää aikatauluja. Lyhyesti: haluan oppia toimimaan luontevasti rakennustyömaalla.

Miksi Fira?

Näen Firan sellaisena yrityksenä, jossa voin toteuttaa itseäni kykyjäni luontevimmalla tavalla. Se on nykyaikainen, avoin ja innostava paikka, jossa ei tarvitse vääntyä mihinkään muottiin. Firan nopea kasvu rakennusalan tekijänä lupaa myös mahdollisuuksia olla mukana vaikuttamassa yrityksen, oman uransa ja koko alan kehityssuuntaan.

Rakentaminen on välttämätöntä kaikkialla maailmassa. Melkein jokainen asuu jossain. Suurin osa työskentelee, harrastaa, ostaa, myy ja viihtyy rakennetuissa tiloissa. Jokaista rakennettua taloa varten vaaditaan valtava määrä työtunteja Suomessa ja maailmalla. Näen rakennusalan hyvin perinteikkäänä alana, joka yhdistää ihmisiä valtavan erilaisista taustoista.

Alan monimuotoisuudesta huolimatta, rakentamisen ympärille muodostunut kulttuuri on usein vanhanaikaista ja kaavoihin kangistunutta. Uudistuksen tuulet eivät huojuta lujaa ja jäykkää rakennusalaa helpolla. Esimerkiksi, osapuolten vastakkainasettelu, miesvaltaisuus ja ylimalkainen suhtautuminen turvallisuuteen tuntuvat olevan rakennusalaan tavaramerkkejä.

Building Movement

Yksi asia, jossa Fira on ainakin kunnostautunut on käyttäjän huomiointi. Esimerkiksi kahden viikon putkiremontti on rohkea pilottihanke, joka paljastaa käyttäjälle, että asiat voi tehdä myös asukasystävällisemmin. Näin luodaan alalle painetta tuottaa käyttäjäystävällisempiä toimintamalleja kilpailussa, jossa Firalla on jo etumatka.

Toivottavasti rakennukset eivät liiku yli toleranssien, mutta itse en halua jämähtää paikoilleni ja kivettyä perinteikkään muinaiseen rakennustoimistoon, jossa vanhan liiton miehet tekevät asiat niin, kuin ukki opetti.

Jos firalaisuus tuntuu omalta jutulta, katso avoinna olevat työpaikkamme täältä!
Lue ympäristöpolitiikastamme!
Tutustu myös Tuomas Norrin kokemuksiin firalaisuudesta!

 

 

Lue lisää