Etusivu Blogi Asumista ilmaston ehdoilla

Kaupunki

Asumista ilmaston ehdoilla

June 27, 2017

Blog

Blogin vieraskynässä Aalto-yliopiston neljännen vuoden opiskelija Lauri Kortelainen, joka kävi syksyllä Rakennusinsinöörikillan ulkoexcurisiolla tutustumassa tulevaisuuden kaupunkiin, Masdar Cityyn.

Kuuma, siis todella kuuma. Nämä olivat ensimmäiset ajatukseni, kun saavuin Dubain kansainvälisen lentokentän uloskäynnille. En ollut enää koti-Suomessa, jossa lämpötila pyöri +15 °C tuntumassa. Ja kosteaa, siis kuinka kostea ilma voikaan olla?

rakennusinsinoorikilta dubai lauri kortelainen

Olimme siis turvallisesti laskeutuneet Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin ja Dubaihin. Minun nimeni on Lauri Kortelainen ja olen 4. vuoden raksateekkari. Tänä vuonna Rakennusinsinöörikillan ulkomaan ekskursio, tai ”ulkoexcu”, suuntautui kuumaan, ja itselleni vieraaseen Dubaihin. Ennen matkaa en tiennyt paljoa Dubaista tai sen kulttuurista. Huomasin kuitenkin nopeasti, että Yhdistyneet Arabiemiraatit on erittäin avomielinen ja vieraanvarainen.

Kun lähdimme lentokentältä kohti hotelliamme, huomasin oitis, että nyt ei olla ihan keskiverto eurooppalaisessa kaupungissa. Kaikki rakennukset, olivat pilvenpiirtäjiä tai vähintään todella korkeita. Rakennuskanta Dubaissa eroaa merkittävästi Suomen rakennuskannasta. Dubaita on rakennettu öljyn löytymisen jälkeen eli vasta 1960-luvulta, kun taas Suomessa ajatus kaupungeista on ollut olemassa jo Tsaarin ajoista lähtien. Rakennusten ja infrastruktuurin massiivinen koko ei ollut ainoa asia mikä erotti maitamme rakentamisen suhteen. En voinut olla huomaamatta, että erityisesti asumisessa eroja säätelevät maidemme spesifit maantieteelliset sijainnit. Dubain kuumuuden takia rakennukset ovat erittäin hyvin ilmastoituja ja jäähdytyssysteemit kuluttavat ison osan rakennusten energiasta. Suomessa taas koetaan toinen lämpötilojen ääripää, kylmyys. Suomen rakennuskannan suurin energiasyöppö on rakennusten lämmittäminen.

Tulevaisuuden kaupunki Masdar City

Ehkä matkan mielenkiintoisin ekskursio suuntautui “tulevaisuuden kaupunkiin” Masdar Cityyn, jossa maantieteelliset vaatimukset ovat pääosassa. Masdar Cityssä tehdään globaalisti ainutkertaisia ratkaisuja rakennusten suunnittelussa ja ympäristöystävällisten metodien kehityksessä. Se on kuin pieni koekaupunki, sijoitusten mahdollistamana pilotoidaan insinöörien ja tiedemiesten erikoisimpia ajatuksia. Esimerkiksi heti alkajaisiksi meidät ohjattiin itseohjautuviin neljän henkilön sukkuloihin, jotka veivät meidät näyttelytilaan, jossa excuisäntämme kertoi enemmän kaupungista ja sen erikoisuuksista.

Masdar Cityn kaupunkisuunnittelussa on älykkäästi huomioitu rakennuksien sijainti toisiinsa nähden. Sen lisäksi, että asujien mahdollisuutta kulkea jalan paikasta toiseen on optimoitu, talot on rakennettu korkeiksi ja lähekkäin, jotta kaupungin kaduille muodostuvien varjojen määrää voidaan optimoida. Suunnittelu on omiaan helpottamaan asukkaiden liikkumista keskipäivän kuumuudessa, ja ideaa tähän on kuulemma otettu monista Lähi-idän historiallisista suurkaupungeista, kuten Kairosta. Kaupungin kadut on suunnattu alueella voimakkaimmin vaikuttavien tuulien suuntaisesti, päästäen tuulen virtaamaan kaupungin kaduille ja näin osaltaan helpottamaan asukkaita kuumuudessa.

Masdar Cityn on tarkoitus toimia tulevaisuuden suunnannäyttäjänä cleantech-rakentamiselle ja energiaomavaraiselle kaupunkisuunnittelulle. En usko Suomessa olevan aikaa ja resursseja toteuttaa vastaavan kokoluokan suunnittelua ja kokeilua omien haasteidemme suhteen. Masdarista maailma saa joka hetki ensiarvoisen tärkeää yksityiskohtaisista tietoa erilaisista urbaanin alueen kattavista, energiatehokkaista jäähdytysmenetelmistä.

Rakentamista ilmaston ehdoilla

Kaiken kaikkiaan, vertaillessani asumisen eroja eri maidemme välillä en voi olla miettimättä, kuinka paljon ilmasto ja sen kehitys muokkaavat asumisen realiteetteja maailmalla. Kuuman ja kylmän ilmaston lisäksi meillä on alueita, jotka ovat alttiita tulville ja muille voimakkaille, ympäristöä periodisesti muokkaaville luonnonilmiöille. Paikallisten yhdyskuntien on pakko sopeuttaa asumisensa luonnon ääriolosuhteisiin. Ihmisten populaation kasvaessa ympäri maailmaa ja heidän kartoittaessaan uusia asuinalueita valloitettaviksi nousee myös kysymys, minne kaikkialle voidaan, tai on järkevää, rakentaa uutta asumista sekä toimivaa yhdyskuntaa.

Matkallamme tulimme sivutuksi erittäin suurissakin kokosuhteissa nimenomaan ihmisen missiota levittää asuinympäristöään oudoillekin alueille. Arabiemiraateissa maapohja on suurelta osin sen verran heikkoa maaperää, ettei se luonnollisesti sovi joka puolella näkemillemme suurille pilvenpiirtäjille. Esimerkiksi Dubaita onkin rakennettu täyttämällä Persianlahden poukamaa täyttömaalla. Valtavien maansiirtoprojektien johdosta maata on tiivistetty ihmisen tarpeiden mukaisempaan muotoon, jonka lisäksi mereen on noussut uusia saaria antaen lisää kasvu-alaa uusille urbaaneille miljöille. Hyvänä esimerkkinä tästä on maailmankuulu, palmun muotoon rakennettu kokonainen tekosaari, Palm Jumeirah.

Vaikka Suomi on maantieteellisesti kovin kaukana Dubaista, ei se ole estänyt pohjoismaalaista yrityselämää ja kulttuuria rantautumasta myös Dubain aavikoille. Dubaissa, kuten koko Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, toimii monia suomalaisia ja pohjoismaisia yrityksiä ja yritysten ideat ja innovaatiot saavat yhä enemmän jalansijaa paikallisessa yritysmaailmassa. Oli hienoa päästä todistamaan kuinka eri kulttuurillisista lähtökohdista tulevat yritykset ja ihmiset pystyvät yhteistyöhön ja näin muodostamaan jotain ainutkertaista.

Teksti: Lauri Kortelainen, Aalto-yliopisto, 4. vuoden opiskelija

Kuva: Saara Lassila, Aalto-yliopisto, 4. vuoden opiskelija

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostavatko rakennusalan murros ja digitalisaatio?

Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaisimmat uutisemme sekä työntekijöidemme mietteet rakennusalan tulevaisuudesta.

Klikkaa ja tilaa uutiskirjeemme!