Etusivu Blogi Asumisosuuskunta – uudenlainen tapa asua

Asuminen Asumisen muutos Asumisosuuskunta

Asumisosuuskunta – uudenlainen tapa asua

January 10, 2019

Blog

Nykyisin tehdään paljon kokeiluja. Hallitus kokeilee perustuloa pienellä joukolla ihmisiä. Yritysmaailmassa tehdään kaikenlaisia pilottihankkeita. Pilottien ja kokeilujen taustalla on niin sanottu kokeilukulttuuri. Sen lähtökohtana on ajatus, ettei käytetä liikaa rahaa suunnitteluun vaan yritetään saada tuote ripeästi käyttöön. Myöhemmin tuotetta muokataan ja parannetaan saatujen kokemusten perusteella.

Katso myynnissä olevat kohteet

Onko uudenlaiselle asumismuodolle kysyntää?

Tämä on asumisosuuskuntapilottien tärkein asia testattavaksi. Onko uudenlainen tapa asua kuluttajille kiinnostava? Tarttuvatko he siihen. Onko meidän tuote niin päräyttävä, että se pärjää kilpailussa.

Jotta tämä voidaan testata, vaatii se taakseen paljon työtä. Olemme kehittäneet juridisen sopimusrakenteen. Sen jälkeen olemme hankkineet tontit. Tontille olemme kehittäneet niin sanotun teknisen ratkaisun, eli rakennettavan talon. Olemme suunnitelleet asunnot niin pitkälle, että voimme kertoa asukkaille millaisia asuntoja ja mihin hintaan olemme niitä valmiita rakentamaan.

Kun meillä on ollut olemassa sopimusmalli, tontti, tekninen ratkaisu ja hinta olemme ryhtyneet neuvottelemaan hankkeen rahoittamisesta. Vasta sen jälkeen, kun olemme saaneet alustavan hyväksynnän rahoittajilta, voimme testata mallia kuluttajilla.

Palvelun kiinnostavuuden testaaminen

Kokeilukulttuurilla on myös omat rajansa. Emme voi yrityksenä lähteä laskemaan liikkeelle tuotetta tai palvelua ennen kuin sen keskeiset ominaisuudet ovat tiedossa. Toisaalta emme voi löydä asioita lukkoon ennen kuin olemme kysyneet kuluttajilta, mitkä asiat heillä niin sanotusti resonoivat.

Vain kokeilemalla saadaan tietää, miten kuluttajat oikeasti reagoivat. Siksi tehdään kokeiluita. Niiden tehtävänä on selvittää, onko uusi palvelumme kuluttajille riittävän kiinnostava.

Taustalla paljon valintoja ja päätöksiä

Hankkeen suunnittelun aikana olemme tehneet valtavan määrän oletuksia. Osa oletuksista liittyy kohteen teknisiin ratkaisuihin. Olemme päättäneet millaisia asunnot ovat ja olemme halunneet kuitenkin tarjota kuluttajille valinnan mahdollisuuksia. Siksi olemme koonneet sisustuksista kolme samanhintaista pakettia, joista kuluttaja voi valita mieleisensä.

Suurin oletus on kuitenkin ollut hinnan merkitys asumisen kokonaisuudessa. Käytössä olleisiin tutkimuksiin ja oman elämänkokemuksen perusteella hinta on asunnon koon ja sijainnin ohella tekijä, joka ratkaisee asunnon valinnan. Tätä ennen asukas on kuitenkin usein tehnyt valinnan, haluaako asua vuokralla vai haluaa ostaa oman asunnon.

Omistusasuminen vs. asumisosuuskunta

Erikoiseksi asian tekee se, kun ihminen siirtyy omistusasujaksi, hänen kuukausittaiseen asumiseen menevät kulut todennäköisesti kasvavat. Omistusasumiseen liittyy positiivisia arvoja, joiden vuoksi asukas on valmis maksamaan enemmän asunnosta kuin, jos se olisi vuokra-asunto. Syy tähän on toki tiedossa. Lainojen lyhennys on asukkaalle kertyvää säästöä. Sen välitön vaikutus on kuitenkin se, että asukkaan käytössä on kuukausittain vähemmän rahaa.

Miten asumisosuuskunta toimii? Koetaanko osuuskunnan lainojen lyhentäminen samalla tavalla motivoivaksi siten, että kuluttajan kannattaa liittyä osuuskuntaan? Tätä piloteilla halutaan testata. Se on myös kysymys, jota kyselyllä ei voi selvittää. Se selviää vain kokeilemalla.

Tutustu Firan asumisosuuskunta -malliin


Koskelan-Lehmus

Lisätietoja:

Samuel Kopperoinen
Asumisosuuskunta-ohjelman omistaja
+358 4073 65049
samuel.kopperoinen@fira.fi

Kirjoittaja

Samuel Kopperoinen

Asumisosuuskunta -ohjelman omistaja
Fira Osku
+358 4073 65049

Lue lisää