Etusivu Blogi Asumismuodot hintavertailussa: asumisosuuskunta ja hitas

Ajankohtaista Asuminen Asumisen muutos Asumisosuuskunta

Asumismuodot hintavertailussa: asumisosuuskunta ja hitas

October 9, 2019

Blog

Etsitkö omaa kotia? Oletko tutustunut muihin vaihtoehtoihin kuin perinteiseen omistusasumiseen? Päätimme toteuttaa hintavertailun, jossa mittaa toisistaan ottavat asumisosuuskunta ja hitas. Kumpi on edullisempi?

Hintavertailuun valitut talot sijaitsevat vierekkäin Helsingin Koskelassa ja niiden hintatiedot ovat julkisia.* On tärkeä muistaa, että sijainti vaikuttaa kaikista merkittävimmin asunnon hintaan. Niinpä vertailla kannattaa vain taloja, joiden sijainti on sama.

*Hintatiedot on poimittu kohteiden esittelysivuilta 16.9.2019.

Asuntojen velaton myyntihinta

Vertailussa mukana olevat asunnot ovat lähes saman kokoisia ja ne sijaitsevat talojen toisessa kerroksessa. Vertailussa on esitetty hitas-kohde Asunto Oy Helsingin Koivupuiston velaton myyntihinta ja Asumisosuuskunta Koskelan Lehmuksen asuntokohtainen hankinta-arvo. Vertailuhinta on esitetty euroa/m². Mahdollisia laatueroja ei ole huomioitu.

Neliöhinnat

Asuntojen hinnat

Neliöhintaa vieläkin tärkeämpi kysymys on, mitä koko asunto maksaa. Eihän kukaan osta pelkkiä neliöitä, vaan asunnon. Vertailuun on valittu molemmista yhtiöistä mahdollisimman samankokoiset asunnot.

asuntojen velaton hinta

→ Katso täältä Koskelan Lehmuksen vapaat asunnot

Omarahoitusosuus

Entäpä kuinka paljon on asukkaalta pitää löytyä euroja tai lainarahaa, jolla omaan asuntoon pääsee kiinni?

Omarahoitusosuus

Asumiskustannukset

Lopuksi vielä vertailu asumisen kustannuksista. Tässä vertailussa hitaksessa on laskettu yhteen hoitovastike, tontinvuokravastike ja rahoitusvastike. Rahoitusvastikkeessa on huomioitu neljännen vuoden vastike, jolloin lainaa aletaan jo lyhentää.* Oskussa vertailun pohjana on vuokra, jolla katetaan asumisosuuskunnan lainanlyhennyksestä ja siihen liittyvistä koroista, hallinto- ja hoitokustannuksista, tontin vuokrasta ja kiinteistöverosta sekä välttämättömistä poistoista aiheutuvat kustannukset. Vuokra kattaa myös osuuskunnan maksamat sähkö-, vesi- ja lämmityslaskut.

Myös omarahoitus on ”pääomitettu”. Eli on laskettu 20 vuoden laina-ajalla ja 1 prosentin korolla omarahoitukselle kustannus. Niiden summana saadaan todellinen asumiskustannus.

* Asunto-osakeyhtiö Helsingin Koivupuiston rahoitusvastikkeen määrää laskettaessa on huomioitu, että hinnastossa rahoitusvastikkeen määrä on ilmoitettu 6,37 eur/osake/kk. Osakkeiden lukumäärä on noin kaksinkertainen huoneistoneliöiden määrään nähden. Siksi rahoitusvastike on 12,74 euroa/m²/kk.

hitas vs. asumisosuuskunta: asumiskustannukset

Osuuskunnan perimistä vuokrista hyötyy osuuskunta, sillä vuokrissa maksetut lainojen lyhennykset lisäävät osuuskunnan varallisuutta ja nostavat osuuden arvoa. Asumiskustannuksiin tällä on merkittävä vaikutus. Kun velat on maksettu pois kokonaan, vuokra on hoitovastikkeen suuruinen.

Asumisosuuskunnassa ei ole kustannuksia nostavia välikäsiä

Asumisosuuskuntamalli poistaa asuntorakentamisesta kustannuksia nostavia välikäsiä. Jäsenet perustavat itse asumisosuuskunnan eikä osuuskunta ole missään vaiheessa rakennusliikkeen, pankin tai rahoittajan omistuksessa.

Ensimmäinen konkreettinen ja tärkeä taloudellista etua tuottava vaihe on rakennuttaminen. Asumisosuuskunta toimii itse rakennuttajana, eikä osta valmista taloa. Toinen tärkeä vaihe on asuminen. Asumisosuuskunta hankkii suoraan erilaiset hyödykkeet ja se voi valita palveluntuottajat, kuten huoltofirmat itse. Vastaavasti sen pitää maksaa niille markkinahinta ostamistaan palveluista.

Suurin hyöty syntyy kuitenkin siitä, ettei vuokralaisen ja asumisosuuskunnan välissä ole sijoittajaa, jonka pitäisi saada sijoitukselleen tuotto. Asumisosuuskunnan oma pääoma kerätään jäseniltä osuus- ja liittymismaksuina. Niille ei kuitenkaan makseta korkoa, koska asukkaat hyötyvät edullisemmasta asumisesta.

Koskelan Lehmus vapaat asunnot

Kirjoittaja

Samuel Kopperoinen

Asumisosuuskunta -ohjelman omistaja
Fira Osku
+358 4073 65049

Lue lisää