Etusivu Blogi Asumisen palvelut jazzaavat elämän rytmiin

Asuminen

Asumisen palvelut jazzaavat elämän rytmiin

May 12, 2017

Blog

Tuntuu, että ihmisten elämäntilanteet muuttuvat hektisemmällä tahdilla kuin ennen. Länsimaisten ihmisten liikkuvuus kasvaa globalisaation myötä ja yhteen paikkaan vakiintuneita asujia on entistä vähemmän. Liikkuvuus helpottuu yksinasumisen kiihtyessä. Samanaikaisesti yksinäisyyttä koetaan entistä enemmän varsinkin suurkaupungeissa.

Globaaliin asumispalveluiden markkinaan pulpahteleekin jatkuvasti uusia konsepteja, jotka mahdollistavat psykedeelisen elämän rytmin paikka- ja aikarajoitteita vähentäen. Monet näistä nojaavat yhteisöllisyyden ja lifestyle-yrittäjyyden vakaaseen liittoon, kuten Welive, Podshare, Opendoor tai Collective. Osa taasen nojaa vahvasti tiettyyn harrastajakuntaan osan keskittyessä bisnesmatkaajiin, kuten omaa sydäntäni lähellä oleva Surf office tai CitizenM.

Tilallisesti osa konsepteista nojaa yhteen valtavaan uudisrakennukseen, joka on suunniteltu nuorten ammattilaisten tarpeisiin, toiset taas rakentavat tai haalivat useiden pienten keskittymien muodostamaa verkostoa, jotka mahdollistavat piipahtajan jatkuvan liikkeelläolon jäsenmaksulla. Pikaisella katsauksella kaikille yhteistä on, ettei tietoa tilojen koosta huudella, vaan ennemminkin suitsutetaan yhteisön voimaa ja saatavilla olevia palvelupaketteja. Todellisuudessa kaikkia yhdistää myös henkilökohtaisen tilan radikaali pienuus. Ikään kuin oppilaitoksista ja opiskeluajoilta tutut solut olisivat jatkaneet murrosikäänsä hieman kypsemmällä laskentakaavalla.

Erityisesti suurkaupungeissa kehitys on ymmärrettävää tilan ja resurssien sekä käsistä lähteneiden hintojen takia, mutta myös yksinäisyyttä vähentävän yhteisön voiman ansiosta. Vaikuttaisi siltä, että ainakin ikinuoret hupparihörhöt ovat valmiita maksamaan pienemmästä tilasta asuinyhteisön ja siihen linkitettyjen palvelujen ollessa riittävän pitkälle mietittyjä. Teknistaloudellisen yhtälön taustalla pitää toimia, mutta neliömäärien merkitys itsessään vähenee ja pehmeät arvot nostavat päätään. Nämä uuden markkinan luojat haastavat ymmärryksemme rakennusten ja kiinteistökantamme arvosta sekä suunnittelustandardeista. Vaihtuvuus kasvaa ja stabiilit ympäristöt muuttuvat dynaamisiksi kohtauspaikoiksi.

Voitaneen olettaa, että nopeakomppisten asuinpalveluiden kysynnän osuus kasvaa kiihtyvän liikkuvuuden myötä. Samalla asuntotuotannon pitäisi pysyä mukana ottamalla riskejä, ja testaamalla miten markkina reagoi erilaisiin konsepteihin. Japanin kapselihotellit ovat olleet jo pitkään menestys erikoisessa kulttuurissa, mutta vastaavanlaisten konseptien vakituinen rantautuminen esimerkiksi rakkaaseen Suomeen vie aikaa. Kapseli.eu on kotimainen avaus tuohon markkinaan.

Mutta sitten taas toisaalta, onko harvaan asuttu metsäinen ja juro kulttuurimme valmis tällaisille hömpötyksille ja mitenköhän kaavoitus tähän suhtautuu? Ainakin Slush-pöhinää ja työtilamarkkinan kehitystä seuratessa usko asuinkonseptienkin rantautumiseen Pohjolaan lähiaikoina on suuri. Koska haluamme olla etujoukoissa, meidän täytynee alkaa sooloilla muiden mukana.

Tutustu Firan Asumisen palveluihin

Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme!

Mitä kasvavassa kaupungissa tapahtuu ja miten siellä asutaan?
Kokoamme uutiskirjeeseemme ajankohtaiset mietteet asumisen trendeistä, kaupungin rakentamisesta ja siellä muodostuvista yhteisöistä.

Tilaa uutiskirje nuolta klikkaamalla!