Etusivu Blogi “Another day at the office…”

Putkiremontti Työmaa

“Another day at the office…”

July 8, 2015

Blog

…eli kuinka “putkeen” se taas meni.

Korjausrakentamisessa tulee väistämättä vastaan kohtia, joissa vanha ja uusi pinta kohtaavat. Putkiremontissa yksi kriittisimmistä tällaisista kohdista on uusien vesi- ja viemärilinjojen yhdistäminen olemassa olevaan kunnan verkkoon. Työvaihe edellyttää yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotka eivät suoranaisesti liity putkiremonttiin. Näin he eivät myöskään ole alistettuja työmaan aikatauluihin, vaan työmaan täytyy sopeutua heidän aikatauluihinsa. Tämän vuoksi työvaiheen aikataulutus ja asukkaiden informointi mahdollisista vesikatkoista on välillä haastavaa.

Kuten aina ennen käyttökatkoksia, asukkaille tiedotetaan asiasta niin ajoissa kuin mahdollista. Yritämme myös mahdollisuuksien mukaan järjestää väliaikaiset wc-mahdollisuudet ja vesipisteet asukkaiden käyttöön, jos siihen on tarvetta. Vesilaitokselta puolestaan saadaan ohjeistukset muun muassa kaivannon koosta, aukaisuajasta ja liitosputkien pituudesta.

Näin homma eteni tällä kertaa:

Edellinen päivä:

Kaivanto liitoksen asentajan toiveiden mukaan auki. Vesimestari ja asennustöistä vastaava käyvät työmaalla tarkastamassa valmistelut. Kaiken pitäisi olla kunnossa.

Liitospäivä:

8.00 aamulla. Liitoksen asentajat työmaalla istumassa autossa. Tunnin jälkeen miehet ulos autosta kaivannon reunalle toteamaan: ”Liian matala ja pieni kaivanto, vettä pohjalla. Ei käy, Tullaan uudelleen ens viikon torstaina.” Ensi viikon torstaina! Mitä??! Urakoitsijan kaivuri koko ajan kaivannon vieressä käynnissä valmiina avustamaan tarvittaessa.

Neuvottelun jälkeen asennusporukalta saadaan lupaus palata työmaalle, kun kaivanto on kunnossa. Myöhemmin iltapäivällä saapuisi myös vesimittarin asentaja.

15.00 iltapäivällä. Vesimittarin asentaja ilmoittaa saapuessaan, että hän voi asentaa vain mittarin, ei liitosta talon verkkoon. Lisäksi runkovesijohto on puoli metriä liian lyhyt hänen työtään varten. Harmillisesti asia ei jostain syystä tullut esiin edellisen päivän katselmuksessa. Ei kun hakemaan muovivesijohdon hitsauslaitetta varastosta ja hommiin. Ei taida virka-aika riittää, eli pitkäksi menee.

Teemme voitavamme, jotta asukkaat saavat tulevan illan ja yön aikana jostain vettä. Laputuksia, anteeksipyyntöjä, huoltomiehen apuja ja putkimies puolen neljän aikaan rakentamaan liitosta. Toivotaan parasta!

Seuraava päivä:

7.00 aamulla. Töihintulo ja iloinen yllätys: Vesi tulee! Putkimiehen uhrautuvan työn ansiosta vesi oli saatu asuntoihin jo liitospäivän iltana kuuden jälkeen. Tihkusateessa tilannetta arvioitaessa kuitenkin huomataan, että asfalttiporukka on korjannut pihatien metriä entistä kapeammaksi ja kallistukset on tehty siten, että vesi valuu pihakaivon sijasta sen viereen lätäköksi. Liitostyön yhteydessä putkilinjasta tyhjentyneet vedet Tuomaksen työkengissä…

Tämä oli taas ”tavallinen” päivä – tai pari- toimistolla. Yhteistyön koordinointi ei ole aina ihan helppoa, vaikka kuinka yrittäisi varautua kaikkeen. Tihkusateessa, linjaston vedet työkengissä tilannetta tarkastaessa mieleen hiipii ajatus, että ennen oli kaikki paremmin ja itse pitäis kaikki tehdä!

Kuppi kuumaa ja puhtaat sukat ja elämä tuntuu kuitenkin taas valoisammalta. Pääsääntöisesti hommat onneksi sujuvat niin kuin on suunniteltu. Tekevällehän sattuu, niin meille kuin muillekin. Tärkeintä on reagoida joustavasti, kun hommat eivät mene ihan niin kuin oli etukäteen kaavaillut.

Vilpitön positiivinen palaute, jonka asunnossaan vieraillut, urakan alta evakkoon muuttanut vanhempi rouva pihalla vielä samana päivänä antaa, pelastaa päivän! Erityiskiitosta tuli hyvästä tiedonkulusta sekä ystävällisistä, kohteliaista (ja komeista) työmiehistä.

Lue lisää